Spring til hovedindhold

Fire veje til mere ligestilling

At være transparent betyder blandt andet at give jer indblik i vores virksomhed. Nogle gange er vi stolte over det, vi kan vise, og nogle gange er vi plagsomt bevidste om, at vi er nødt til at forbedre os. Det, jeg vil fortælle om i dag, havner i begge kategorier. Jeg vil tale om, hvordan det står til med ligestillingen hos os i Nordnet.

Vores fokus: Flere kvindelige chefer

Vi arbejder meget aktivt og bevidst på at øge ligestillingen i virksomheden. Målet er naturligvis at øge andelen af kvinder i både bestyrelsen og i den øverste ledelse, men også i virksomheden generelt. Vi har frem for alt fokuseret på at øge andelen af kvindelige chefer samlet set og på at rekruttere flere kvinder på alle niveauer i virksomheden.

Vores plan handler ikke om at forandre verden eller om at være politisk korrekt. Vores mål er at blive den foretrukne bank for investorer i Norden. For at nå derhen, har vi brug for alle de talenter, vi kan finde, og vi må have en god sammensætning af mennesker og arbejdsmiljø, hvor vi respekterer og lytter til hinanden. Jeg er overbevist om, at en mere ligelig kønsfordeling skaber værdi for vores kunder og giver banken et bedre resultat.

Sådan arbejder vi

Grundlaget for vores arbejde med ligestilling består af fire punkter:

1. Uddanne ledelsesgruppen omkring ligestilling

2. Anvende konkrete kontrolkort til at måle og følge op på ledelsesgruppens medlemmer på forskellige ligestillingsmål

3. Have en ligestillingsplan af høj kvalitet – herunder en handlingsplan for ligeløn

4. Have en strategisk plan for generationsskifte – ledernes mulige efterfølgere af begge køn

Men det handler om så meget mere end at sætte flueben ved de fire punkter. Eksempelvis er kontrolkortene jo bare en måling. Det, der er helt afgørende, er at handle på baggrund af målingens resultat og have energi til at være udholdende i en forandringsproces. Det handler også om, at vi skal lære af hinanden. Hvad er det, der gør, at nogle dele af organisationen lykkes, og hvordan kan andre dele gøre dem kunsten efter?

I vores aktuelle søgen efter Nordnets næste CIO (Chief Innovation Officer) har vi bevidst søgt at tiltrække både kvinder og mænd med vores kommunikation. Vi er også bevidste omkring, hvordan vi præsenterer vores kvindelige og mandlige talenter på en balanceret måde – både internt og eksternt. Vi stræber altid efter at have både mænd og kvinder blandt de endelige kandidater, når vi skal ansætte folk.

Flere eksempler:

  • Vi følger op på statistik over sygefravær og børnepasning
  • Vi måler årligt, hvordan kvinder og mænd trives med deres job her i Nordnet, og vi forsøger at belyse ligestillingsaspektet i vores afsluttende samtaler med ansatte, der stopper i Nordnet

Hvad siger tallene?

  • 38 procent af vores ansatte er kvinder
  • 31 procent af vores chefer er kvinder
  • Kvinderne i vores ledelsesgruppe tjener 112 procent af det, som mændene tjener
  • Mænd og kvinder føler sig lige engagerede i deres arbejde

Vores tal er både gode og dårlige. Tallene er gode, fordi de viser, at vi har arbejdet bevidst og fokuseret med ligestilling. Det så væsentligt mere skævt ud for bare et år siden. Men tallene viser også, at vi ikke er færdige, og at vi forsat skal have fokus på området og arbejde vedholdende på at blive endnu bedre.

Flere kvinder i ledelsesgruppen

En stor del af ansvaret ligger hos mig. Jeg mangler at rette op på, at kun en fjerdedel af ledelsesgruppen er kvinder. Hvis der skal være mere ligestilling i virksomheden generelt, så skal der være en mere lige kønsfordeling i ledelsesgruppen. Det er ét af mine personlige mål for 2015. Ifølge flere undersøgelser træffer en ledelsesgruppe bedre beslutninger, når kønsfordelingen er mere lige.

Vedholdenhed i arbejdet

Vi skal fortsat følge vores plan, men vi skal forsøge at sætte farten op. Og være vedholdende. Vi må løbe hurtigere for ikke at stå stille i forhold til omverdenen.

Ny forskning om kvinder og penge

Den 6. marts offentliggjorde den kendte canadiske forsker Barbara Stewart ny forskning om kvinder og penge. Offentliggørelsen fandt sted på et større seminar arrangeret af Nordnet i Stockholm. Hør, hvad Barbara Stewart har at sige om kvinder og penge i videoen fra seminaret.

Håkan Nyberg

Adm. direktør, Nordnet

Indlægget er oversat fra svensk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2015-03-24 20:52

Det er meget diskriminerende at få flere kvinder i ledelsesgruppen bare fordi de er kvinder. Hvis de mest kvalificerede er mænd bør de vælges, og hvis der er kvinder med bedre kvalifikationer kan de naturligvis komme i betragtning. Men udelukkende at vælge dem fordi de er kvinder er dybt godnat.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-25 01:31

Enig…Lars.

Det er fantastisk at vi i 2015 stadig skal diskuterer ligestilling.

Jeg troede at vi efterhånden var nået frem til en fælles forståelse af, at der skal være ligestilling.

Men det er vi åbenbart ikke.
Nu taler vi ikke længere om ligestilling, men om positiv særbehandling af kvinder.

Det er selvfølgelig også en pænere måde og sige det på, end at vi nu er gået over til negativ særbehandling af mænd.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-25 16:40

Jeg ser (ej heller) her positiv særbehandling. Det er til gengæld bemærkelsesværdigt, at du skriver “hvis der er kvinder med bedre kvalifikationer kan de naturligvis komme i betragtning”, i stedet for “skal de ansættes”? Hvis vi antager, at verden er således, at kvinder og mænd er lige veluddannede, har lige megen erfaring, er det vel ikke diskriminerende at sætte en kvote for, hvor mange kvinder der skal være i en bestyrelse? Faktum er jo, at kvinder, trods ligeså stor erfaring og ligeså høj uddannelse, til stadighed ligger lavere i løn end mænd, og ikke besidder nær så mange bestyrelsesposter. Dét… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-25 17:57

Eller et valg de træffer.

Jeg mener ikke din “logik” holder.
Så skulle man også sige, at mænd diskrimeres i de traditionelle kvindejobs.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-26 11:58

Tænker du, at kvinder f.eks. generelt vælger at få mindre i løn for det samme arbejde som mænd udfører? Hvilke undersøgelser mener du peger på, at mænd har svært ved at få ansættelse og indenfor hvilke fag, hvor de er ligeså kvalificerede som mænd? Når man snakker om, at kvinder skal kvoteres til bestyrelser, er det fordi, der en velunderbygget antagelse om, at der står mange kvalificerede og villige kvinder, der ikke får muligheden, fordi der sker en udvælgelse for at komme ’op’ på det niveau. Indgang til “kvindeerhverv” er sjældent behæftet med tilsvarende begrænsninger – der er sjældent gate… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-26 17:21

*… ligeså kvalificerede som kvinder?

Gæst
Gæst
2015-03-25 12:47

Som aktionær i Nordnet, synes jeg det er fantastisk at høre om jeres planer på området. Jeg ved ikke med hvilke briller “Lars” og “Tonny” læser dit indlæg, men kan ikke genkende at du skulle snakke om positiv særbehandling. Nærmere lyder det for mig som om, at du og Nordnets ledelse, forventer at have en mere kompetent ledelse når kønsfordelingen er bedre. Intet andet. Og som du skriver at det vil give værdi for kunder samt på bundlinjen for Nordnet. Hvis I skulle uddybe noget, ville det efter min mening give mening at snakke omkring hvordan I aktivt håndterer emner… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-27 13:40

Hej Frederik

Vi ser naturligvis meget positivt på, hvis både vores mandlige og kvindelige medarbejdere vil tage barselsorlov, og vi opfordrer i lige høj grad mænd som kvinder til at tage barselsorlov – blandt andet ved løntillæg.

/Jenny, Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-30 21:21

Det var da dejligt. Måske du kunne fortælle hvor mange ugers fuld løn jeres kvindelige og mandlige medarbejdere får under henholdsvis barsel og forældreorlov??

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-04-23 13:09

Det anede mig at man ikke ville løfte sløret for dette. Jeg må jo antage at jeres mandlige kolleger får ligeså ringe forældreorlov som alle andre steder. Men fint I vil gøre noget for de kvindelige ansatte. Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. tak for kaffe nordnet!

Gæst
Gæst
2015-03-26 18:28

Jeg kan ikke se hvad det skal gøre godt for at kønskvotere forskellige stillinger. Man vil få mest ud af at tage de mest kvalificerede uden at skele til køn. Og nu er det jo sådan at størstedelen af mænd (2/3) bruger tanker (logik) som primære middel til at træffe beslutninger mens størstedelen af kvinder (2/3) bruger følelser som primære middel til at træffe beslutninger. Det er derfor helt naturligt at der er overvægt at kvinder i fagene med menneskelig kontakt og flest mænd i fag som bank og teknik, ingeniør, forskning osv. Bemærk at dette ikke skal ses som… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-29 18:54

Hej Casper. Dit postulat er lige hovedet på sømmet for, hvorfor ligestillingsdebatten ikke er død. Og hvorfor vi skal have fokus herpå. Prøv at finde en (seriøs) videnskabelig undersøgelse, der understøtter dit postulat. Og overvej, om kvinder er i “følelsesmæssige” erhverv grundet samfundets forventninger, og dermed formning af kønnene – eller om det er biologisk betinget. Sidstnævnte er der mig bekendt ikke videnskabelig belæg for, trods den sejlivede myte herom. Og netop derfor får kvinderne ikke topposterne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-03-30 12:08

Hej Thor :o) Det er nu ikke noget jeg bare hitter på, men noget som Paul D. Tieger og Barbara Barron-Tieger har undersøgt i 15 år og præsenterer på glimrende vis i bogen “The Art of SpeedReading People”, som i øvrigt er meget læsværdig. Her gennemgås de 4 områder fra Meyrs-Briggs typeindikatoren, hvoraf den ene er om man baserer sine beslutninger hovedsageligt på tanker eller følelser, hvilket er beskrevet på side 74 (i paperbag udgaven). Og det er bestemt ikke for at forherlige mænd at jeg siger dette, for der er mange situationer hvor det kan være en fordel at… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-04-13 19:20

Hej Casper 🙂 Beklager lige den lange svartid – påsken tog tiden! Problemet med en sådan ”undersøgelse” (for det er vel nærmere en iagttagelse?), som du præsenterer, er, at den ikke undersøger det biologiske grundlag for at træffe sådanne beslutninger; følelsesmæssige eller mere rationelle beslutninger. Mit postulat er, at det måske godt kan være, at kvinder i dag træffe langt flere følelsesmæssige beslutninger – men det er alene fordi, vores samfund har en bestemt forudfattet holdning til, hvordan de forskellige køn skal agere. Følgelig vil den overvejende del af befolkningen agere herefter – og så kommer vi ingen vegne. Jeg… Læs mere

Gæst
Gæst
2015-03-28 16:52

Jeg er glad for at have placeret en stor del af mine penge hos en bank, der går ind for ligestilling og transparent banking. Fortsæt det gode arbejde! 🙂

Gæst
Gæst
2015-04-04 23:33

Jeg læser mellem linierne at Nordnet er stolt af at arbejde frem mod mere ligestilling mellem kønnene. I det følgende vil jeg argumentere for hvorfor Nordnet burde revurdere denne politik og i stedet sikre lige muligheder for alle medarbejdere Jeg synes at ansættelser udelukkende burde foretages på baggrund af den enkeltes kompetencer i forhold til jobbets krav. Det vil sige at ansættelser skulle ske uden nogen diskrimination på grund af race, farve, sprog, religion, politisk anskuelse og så videre. Faktisk burde ansøgerens køn ikke være kendt for de personer, der beslutter hvem der ansættes. Helt ideelt (og helt urealistisk, desværre)… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2015-04-13 19:24

Hvordan vil du afholde en jobsamtale uden at kunne vide kønnet?

Gæst
Gæst
2015-04-10 11:19

Dejligt at der er en bevidsthed øverst om at flere kvinder i ledelsen vil være en styrke for virksomheden. Hvordan er kønsfordelingen i bestyrelsen?