Spring til hovedindhold

Forlad festen i tide og undgå tømmermænd

De vestlige aktiemarkeder fortsætter ufortrødent stigningerne, og på det seneste har det igen været teknologi og cykliske forbrugsaktier, der har trukket mest.

Den seneste uge har danske aktier slet ikke fået del i festen, med en stigning på kun 0,4 procent til Copenhagen Benchmark indeks. Nogle af de stærkeste danske aktier den forgangne uge har været de teknologirelaterede selskaber Netcompany, RTX og Columbus. Også transportaktierne DSV og NTG har leveret pæne plusser.

Sidst i den forgangne uge er det generelle marked også blevet trukket af nogle nye trækdyr, som varsler godt for det danske aktiemarked. Efter en lang periode med tegn på bunddannelse efter store kursfald, ser det ud til, at health care er ved at finde nye kræfter, og det samme er tilfældet for alternativ energi, herunder vind.

Gode udsigter for danske Healthcare-aktier

Vi bemærker, at det amerikanske health care indeks torsdag og fredag er kørt op over den tidligere top, efter en konsolideringsperiode siden starten af januar 2021. Med det tekniske brud ser vi god mulighed for, at de danske healthcare aktier trækkes med op.

Det gælder også for biotech, eksempelvis Bavarian og Genmab. Sidstnævnte har den seneste uge kørt tøvende opad, og fredag nåede aktien den afgørende tekniske modstand. Brydes den mandag, er der langt op til en solid stigningsperiode.

Vi ser også gode takter for alternativ energi, hvor vi blandt andet følger ishares Global Clean Energy. Også her er der gode takter, men vi mangler også her det endelige købssignal.

På vores hjemmebane synes Vestas at have taget forskud på de positive udsigter, og aktien har allerede leveret det tekniske købssignal. Modsat synes Ørsted nu at blive negativt afkoblet fra det generelle clean energy indeks. Og aktien har den seneste uge præsteret relativt ringe, hvilket må skyldes selskabsspecifikke forhold, eller blot det faktum, at aktien er ekstremt højt værdisat.

Vær opmærksom på sektorrotationen

Som det fremgår af ovenstående ser vi god muligheder i aktiemarkedet fremad. Men man skal være meget opmærksom på den rotation, der sker i markedet. I den første del af året har banker og industri trukket meget af læsset. Med oplægget i den forgange uge til vigende obligationsrenter, tror vi, at de store bankaktier får lidt modvind.

På den helt korte bane kan gode 1. kvartalsregnskaber fra bankerne alligevel trække de danske banker op. Vores analyse af udsigterne for de danske banker viser et meget positivt billede af 1. kvartal, så der kan let komme positive overraskelser.

Jyske Bank har den seneste måned udmeldt hele to opjusteringer, hvilket vidner om et positivt grundlag for alle bankerne.

For industriaktier ser vi, at rotationen tilbage mod teknologi og health care vil lægge et pres, så det er nok ikke her de store kursstigninger kommer. Industriaktierne er den første del af året løbet rigtig hurtigt, så vi skal ikke forvente så meget herfra. Som en dansk undtagelse mener vi, at
FLSmidth har gode muligheder for at køre fremad, ikke mindst når – og hvis – der snart kommer en meddelelse om overtagelse af tyske Thyssenkrupps mineraludstyrsforretning.

Vi fastholder fuld investering

Vores bundlinje er altså, at vi fortsat vil være med i markedet, og aktuelt endda fuld investeret i Økonomisk Ugebrevs Portefølje.

Vi skal dog være meget opmærksomme på den rotation, som eventuelt får mere styrke nu, og så skal vi også være opmærksomme på, hvordan de generelle risikoindikatorer udvikler sig. Vi mener nemlig fortsat, at vi er midt i en aktieboble med rendyrket eufori, som rigtig nok kan fortsætte lang tid endnu.

Grundlaget for, at denne eufori kan fortsætte, er især en hurtig udrulning af vaccinerne i den vestlige verden, som i løbet af de næste måneder vil betyde genåbning af samfundene og et forbrugsboom med tårnhøje vækstrater til følge.

Denne fest for økonomien kan meget vel udløse stigende inflation, og hvis de lange renter og inflationsforventningerne igen stiger markant, vil det være et alvorligt advarselssignal.

Så vores budskab er: Deltag i festen, men vær parat til at forlade den hurtigt, hvis du vil undgå tømmermænd.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-06-05 10:51

Hvad er det egentlig for en rotation der beskrives her? Lidt pres på bankerne pga. vigende obligationsrenter?