Forsvandt magien i FLSmidth med Jørgen Huno Rasmussens exit? (1/2)

Jørgen Huno Rasmussen har været synonym med den succesfulde udvikling i FLSmidth i 00’erne. De seneste år har dog været udfordrende for selskabet. Aktiekursen er faldet og har underpræsteret gigantisk i forhold til de andre store aktier i Danmark. Investorerne må med rette spørge sig om magien forsvandt ud af FLS, da Kinas væksttempo faldt, et råvareboom som er overstået og en exit fra JHR?

2002 – Jørgen Huno Kommer til FLS

Vi skal lidt over 10 år tilbage. Til den tid, hvor FLS’ gode præstationer mere lå i budgetterne og prognoserne end i resultaterne. Hvor selskabet gang på gang skuffede indtjeningsforventninger. Hvor store kontrakter kun affødte et træk på investeringsskuldrene på grund af manglende indtjeningsevne og hvor ekstraordinære poster var så tilbagevendende et fænomen, at de nærmest fik ordinær karakter. Det er her nedturen slutter og opturen i FLS starter.

Forudsætningen for en optur er ofte en forudgående nedtur

Når en virksomhed har været i ulykkelige indtjeningsmæssige omstændigheder i en periode, skabes ofte langsomt men sikkert forudsætningerne for en bedre fremtid. En underpræstation, ny ledelse og nye impulser kan være et godt og friskt bekendtskab og skaber rammer for en forandringsberedthed. Det var i hvert fald tilfældet for den aldrende ingeniørkoncern, da JHR trådte til i 2002.

Opskriften er enkel

At vende en virksomhed er en ting. Fra taber til vinderkultur og mentalitet. Når resultaterne kommer og bliver bedre, stiger humøret og forventninger hos investorerne også. Det lyder enkelt og er det måske også. Stil investorerne noget i udsigt; indfri og gør det lidt bedre. Stil nye mål: Indfri og gør det lidt bedre. Det er det som investorerne gerne vil have. Det som giver kursstigninger, som ikke kun afspejler indtjeningsudviklingen, men som også giver mulighed for en generelt faldende risikopræmie og -opfattelse og som bliver belønnet med stigende nøgletal og kursstigninger udover det som indtjeningsudviklingen tilsiger.

Mange virksomheder er elendige til forventningsstyring

FLS havde leveret for mange år med dårlige resultater. Investorerne havde ingen gode erfaringer med at blive stillet noget i udsigt. Det ville alligevel ikke blive indfriet. Dengang delte FLS skæbne med en lang række selskaber, som ikke er/var i stand til at levere et ordentlig stykke ”investeringsarbejde”. Det gjaldt dengang, men gælder desværre fortsat i meget høj grad for en række selskaber.

Mit postulat vil være at ”pænt mange” virksomheder ikke er tilstrækkelig dygtige til at forventningsstyre og regulært slet ikke gør sig fortjent til investorernes penge ud fra tesen: Stille noget i udsigt og indfri det. Det er måske ikke så mærkeligt at det forholder sig sådan. Men det er underligt, når det nu engang er fakta at manglende eller utilstrækkelig fokus på forventningsstyring er en helt essentiel faktor bag ved investeringsskuffelser.

…fortsættes

 

Tidligere indlæg om FL Smidth og Jørgen Huno Rasmussen:

Ledelsens svar på Sean Connery:

https://www.nordnet.dk/blog/jorgen-huno-rasmussen-ledelsens-svar-pa-sean-connery/05/12/2012/

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer