Spring til hovedindhold

Fortsat aktieoptur: Satser Draghi på en formueeffekt i aktiemarkederne?

Draghi og ECB satte i sidste uge satte bag den berømmede udtalelse om at ”ECB vil gøre hvad for det kræver” for at genoprette økonomien. ECB ønsker at svække valutaen for at ”importere” mere inflation. EUR er nok blevet en anelse svækket, men umiddelbart ser det ud til at effekten af mere pengepolitisk stimulans mere kommer fra en formueeffekt i aktiemarkederne og en rekapitalisering af banker, især i syd via faldende statsobligationsrenter, end af en større svækkelse af EUR.

Mere stimulans støtter aktiemarkerne

Efter sidste uges ECB rentenedsættelse, annoncering af mere likviditet og ikke mindst at renterne vil forblive meget lave i en fortsat længere periode, har aktierne taget endnu et skridt opad. Især det forhold at renterne forbliver lave i en længere periode minder investorerne om, at der i en rum tid fremover ikke vil være reelle alternativer til aktierne.

Inflation er ukomfortabel lav

Det er især den meget lave inflation, som aktuelt ligger milevidt fra ECB 2 % målsætning uden udsigt til at komme i nærheden af netop målsætningen den ”kommende” tid, som har fået ECB til at handle. Måske tillagt lidt pres fra markederne.

Investorer køber sydeuropæiske statsobligationer

Et af formålene med at sænke renterne yderligere, har været at forsøge at svække valutaen. En art kvantitativ lempelse, som både i USA og især i Japan, har haft en markant effekt på valutaen. Indtil videre har effekten på EUR været meget moderat. Det skyldes ikke mindst at udmeldingen var ventet. Det skyldes dog også, at der flyder en betydelig kapital ind i netop EUR zonen, som leder med lys og lygte efter en trods alt relativ sikker kursgevinst i obligationsmarkederne, og den finder investorerne i de sydeuropæiske statsobligationer.

Satser Draghi på en formueeffekt?

Hvis svækkelsen af EUR udebliver eller kun bliver moderat, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med at flere pengepolitiske tiltag ikke har haft en effekt. Måske kommer den snarere i form af stigende aktiemarkeder, som har en formueeffekt. I tillæg er et af formålene med rentefaldet og tildelingen af mere likviditet, at rekapitalisere især de sydeuropæiske banker. Når bankerne kan låne billigt hos ECB og placere i de lokale statsobligationsmarkeder, presser det obligationsrenterne ned. Det giver på samme tid en hjælpende hånd til bankerne, som opnår en kursgevinst, men giver også økonomien et skub i den rigtige retning med lavere renter.

Nye aktietoppe forude

Investering er et relativt ”spil”. Aktier går ikke kun op/ned som en konsekvens af udviklingen i samfunds/virksomhedsøkonomien. Samtidig handler investeringsbeslutningerne meget om hvilke alternativer der findes. Renterne er lave og de forbliver lave i en fortsat længere periode. Derved er der reelt ingen alternativer til aktier, hvis man søger efter attraktive afkast. På trods af at aktierne er steget og det endda ganske meget, er de stadig mere investeringsattraktive end obligationer, som har en sammenlignelig prisfastsættelse, som er ”noget højere”. Derfor er det det mest realistiske, at der vil blive sat flere aktierekorder i 2014.

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-07-28 08:30

So let me get this straight Greece and Portugal for emapxle can not have their debts lifted right now..Only Spain and Italy will immediately benefit from this.. Greece will be able to join only if they fulfill the austerity plan and return to the markets..So no breather for the poor Greek folk at the moment..And every new country that wants to be part of this plan, it has to accept austerity and the IMF are they joking us? they legitimize austerity all over Europe from now on!!! be prepared Europe austerity will be in a country near you .soon, at… Læs mere