Spring til hovedindhold

Frister aktier efter januarudsalget?

Investorerne er forvirrede, frustrerede og ikke mindst nervøse efter den dårligste aktiestart på året i mange år. 2016 vil skuffe investorerne, men det er alt for tidligt at afskrive mulighederne for et trods alt moderat afkast.

Januar starter normalt godt

Historien tilsiger at langt de fleste aktie år starter godt med stigende aktiekurser i januar. Det skyldes bl.a. 3 forhold. For det første har et nyt år, nye muligheder og ny optimisme ofte givet investorerne januar inspiration. Aktieåret slutter som regel godt og december måneds gode udvikling giver et godt selvtillidsrygstød. Endelig har aktierne i januar måned historisk fået medvind fra ”nye” investeringspenge, som skal investeres.

Historisk dårlig start

De faktorer som normalt driver aktiekurserne opad har enten ikke haft en effekt i år, eller også er de i en sjælden grad blevet overskygget af andre og negative faktorer. I skrivende stund er de kinesiske aktieindeks faldet med 20 % og også i Danmark, USA, Europa, m.v. er der udbredt aktietristesse. Det er ikke nogen overdrivelse at kalde aktiestarten i 2016 for ”en af de dårligste i årtier.

Januar udsalg

I januar eller sågar lige efter julegaverne er blevet åbnet i december, kan mange af de ting, som blev købt til fuld eller normal pris og lagt under juletræet, erhverves med rabat. Det samme er i år undtagelsesvis tilfældet på aktiemarkedet. Mens kunderne i den ”virkelige verden” reagerer med glæde og forøget interesse og efterspørgsel ved prisfald, forholder situationen på aktiemarkedet sig noget anderledes. Mens kunderne hapser blendere og brødristere, flygter investorerne fra aktierne. Lavere pris er for investorerne snarere et forvarsel om flere kursklø end en bedre købsmulighed.

Kina skal man ikke grine ad

Investorerne er bekymrede for udviklingen i Kina af en lang række årsager:

  • Kina er en meget stor økonomi.
  • Kina har været en betydelig vækstdriver i den globale udvikling de seneste årtier.
  • Kina har været omdrejningspunkt for råvarer og netop råvarernes kollaps (som falder sammen med at den kinesiske økonomi drejer med mindre fokus på fremstillingssektor og mere på serviceindustrien), gør investorerne nervøse.
  • De kinesiske aktier er efter en gigantisk stigning på vej ned på jorden igen.
  • Forholdet mellem de kinesiske aktier som noteres i Hong Kong (og som kan købes af udlændinge) og de selvsamme aktier, som kan købes af indlændinge, er højt og illustrerer at markedsliberaliseringen fra 2014 primært har haft en indenlandsk kurspåvirkende effekt. Det tyder på en boble, når den samme vare handler til forskelle priser alene på grund af et ”finansielt jerntæppe”. Aktuelt koster den samme vare i Kina 140 % af varen i Hong Kong som du kan se ved at følge dette link.

For lidt over 6 måneder siden forholdt jeg mig til den op- og efterfølgende nedtur i de kinesiske aktier. Indlægget er nok 1/2 år gammelt, men i høj grad meget aktuelt. Se eller gense det her.

Verdens investorer glider i olien

Skifergassen har været en ”game-changer” for olieindustrien og oliepriserne er nu faldet med 70 % siden sommeren 2014. Det er ikke kun de lave, men i høj grad de fortsat faldende oliepriser, som gør investorerne nervøse. Ikke kun fordi de lave oliepriser gør verden mere vækstuligevægtige (godt for energislugere og skidt for producenter). Samtidig bliver investorerne nervøse for hvad det er for et budskab som de faldende oliepriser forsøger at sende til os: Er det en global økonomi som er på vej ind i et nyt 2008?

”Køb aktier hvis du har afkastambitioner”

Det er ikke kun Kina og olie, som bekymrer investorerne. Også store og meget forventningsfulde investorforventninger efter 5-6 forrygende aktie år er et ”problem”. Investorerne kan have fået for meget aktierisiko, fordi stigende aktiekurser har været hverdagskost, på grund af meget lave renter og måske endda udsigt til at USA for første gang siden 2006 – nu 10 år senere – kan være på vej ind i en rentecyklus med stigende % budskaber fra den amerikanske centralbank, FED.

Tilsammen er det yderligere faktorer som peger i retning af at der ikke findes så mange andre reelle investeringsværdige aktiver ved siden af aktier, hvis du som investor har afkastambitioner.

USA centralbank på rentehold?

I december startede den amerikanske centralbank den lange tilbagevenden til mere normale eller mindre renteunormale tider med sin første forhøjelse siden 2006. Forventningerne er at der i 2016 kan komme yderligere 1-4 stigninger. Alt sammen under forudsætning af en fortsat fornuftig udvikling i den globale og amerikanske økonomi og med udgangspunkt i en oliepris på ca. 40 USD per tønde.

Aktiemarkeder mærker centralbanksidevind

Der er kun gået 1 måned siden sidste amerikanske centralbankmøde og økonomi- og renteopdatering. Siden er olieprisen faldet 25 % og presser inflation og inflationsforventningerne markant ned. Hvis olieprisen endnu ikke har set bunden, er FED meget tættere på at holde fast i den nuværende rente i en længere periode, end hvad der er den aktuelle opfattelse.

Samtidig presser de faldende priser ECB yderligere, idet det i 2016 er sandsynligt at vi i en kort periode kommer under 0,00 i årlig europæisk prisstigningsstakt. Den modvind som nogle mener centralbankerne vil bringe til aktiemarkedet i 2016 i form af mindre pengepolitisk stimulans, bliver nok nærmere til sidevind.

Skuffende 2016

Der er mange grunde til at investorerne er nervøse for aktiemarkedsudviklingen. Efter min mening er det fortsat mest realistisk, at året slutter afkastskuffende; ikke mindst fordi forventningerne har været skruet for højt op. Det mest sandsynlige er at Kina ikke vækstkollapser, men samtidig er det værd at holde øje med den kinesiske aktieboble som meget vel kan være sprunget læk (men som ikke tidligere har haft en større global indflydelse).

Positivt aktie år ikke udelukket

Året er endnu for ungt til at erklære det for aktiespildt og udgangen kan fortsat ende med at være i aktiedur i forhold til den nuværende mol stemning. For investorerne gælder det nu som også tidligere: Brug udviklingen til at vurdere om du efter de seneste år er kommet for langt væk fra din investeringsmæssige risikoprofil. Det er bedre at forebygge end at helbrede og tidspunkt kan være ligeså godt nu som senere.

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-01-19 16:07

2016 har indtil videre være en lang lektion i, hvor dum jeg kan være. Af bekymring for at aktier bare blev dyrere og dyrere, så har kørt med høj aktieandel. Det er svært at holde fast i håbet på et aktiedyk, når alting bare stiger og stiger. Men det er klogere når alt er steget meget, at så holde en pause og samle sammen i kontanter og vente på en korrektion. Jeg synes det nuværende ser ok ud, fx maersk ser ud som fin pris for begrænset risiko, men alt mit krudt er brugt.

Øvv.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-01-19 22:15

Det er helt korrekt men det svære for mig er, hvornår noget har kørt meget…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-01-20 09:36

Hej Anders (og Peter) Jeg opfatter den nævnte adfærd som meget menneskelig. Udviklingen går ofte(st) ikke i en blød bue – lidt op/ned men følger på aktiemarkederne desværre alt for ofte en 0/1 udvikling: Enten er det fuld kraft frem eller fuld bak. Forudsætningen for en stor optur er derfor en meget markant, langvarig og/eller heftig nedtur og vice versa. Det er sådan nu og vil ALTID være sådan. Det er ganske enkelt den menneskelige natur. Udfordringen er at vi ikke med sikkerhed kan forudse hvad der foregår i investorernes bevidsthed og på den måde har sværere ved at afbøde… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2016-01-20 11:33

Tak for godt svar. Det er nu ok for mig, men blot ked af, at jeg bliver ved at supplere hele vejen op, i stedet for at holde pause og tro må, at korrektion nok skal komme. Det er ikke første gang, må jeg desværre indrømme. Jeg er bedre til at handle børnenes opsparing, da jeg der først handler med langt større forsinkelse af egne impulser. Noget som har overrasket mig gennem årene er aktiers pris. Pris er hvad markedet koster på det tidspunkt, hvor man skal sælge. Og det kan svinge enormt. I 1930erne kostede kvalitetsaktier nærmest ingenting, for… Læs mere

Gæst
Gæst
2016-01-26 01:32

uha uha nu bliver det sjovt, et nyt kapitel i oliekrigen / overbud, lagerne er ved at være fyldte, og hvad sker der så ?

http://www.cnbc.com/2016/01/25/crude-storage-at-capacity-goldmans-currie.html