Spring til hovedindhold

Frygt eller grådighed? Se markedsstemningen lige nu

Den seneste måned har investorerne fået sig en ny risikopåmindelse om, at den økonomiske vejrudsigt kan skifte meget hurtigt. Væk med guldlokscenariet og måske ind med lavvækst, finanskrise, men også med inflations- og rentetop og lidt bedre investeringstider derefter.

Grådighed vs. frygt – hvor er vi på barometeret lige nu?

Et af de steder, hvor investorerne kan afkode den generelle stemning, er ved at betragte udviklingen i ”Greed and fear”-indekset, som man kan se hos CNN. Det kan man som investor bruge til hele tiden at afkode, hvordan humøret er lige nu på finansielle markeder. Det indeholder fem stadier: Extreme fear, fear, neutral, greed og extreme greed, inddelt på en skala fra 0 til 100, hvor 0 er maksimal frygt og 100 maksimal grådighed.

I skrivende stund – 21 marts 2023 kl 11.15 – viser barometeret “Fear” med den samlede værdi 32.

Figur 1: Fear & Greed Index pr. d. 20. marts 2023. Kilde: CNN.com.

Barometeret viser, hvordan investorerne ser på den kortsigtede fremtidige udvikling udtrykt gennem syv indikatorer, som er “market momentum”, “stock price strength”, “stock price breadth”, “put and call options”, “market volatility”, “safe haven demand” og “junk bond demand”. Man kan læse om alle faktorerne inde på siden, hvor man også kan se Fear & Greed-index.

Jeg vil ikke dykke ned i alle syv indikatorer her, men lige nævne tre af dem. Det er 1) Hvor mange USA-aktier, som sætter nye årsrekorder, 2) Hvor bredt opturen eller nedturen er funderet, 3) Hvor meget aktierne svinger.

Jo mere aktierne stiger, jo højere tal og jo mere optimisme. Jo flere af aktierne der stiger, jo bredere er opturen baseret, og højere er optimismen, kortsigtet og jo højere tal på barometeret.

Omvendt, jo mere aktierne svinger, jo mere nervøse er investorerne. Udsving er lig med risiko, som trækker risikonålen – og dermed investorernes appetit på risiko ned.

Ligefrem eller omvendt?

Nogle vil bruge fear and greed-indikatoren ”ligefrem”, mens andre, inklusive mig selv, bruger den ”omvendt”. De investorer, som bruger indikatoren ”ligefrem”, vil se på, at stigninger avler stigninger. De vil altså se et indeks på +50, altså til højre for midten, som en god ting.

Hvis man bruger indikatoren ”omvendt”, er fokus på en kortsigtet ”vending”, når den gode henholdsvis dårlige udvikling er indregnet i forventningerne, og barometeret måske skifter fra højtryk til lavtryk”. Gode nyheder vil få risikonålen og lysten til at gå op. Når risikolysten går op, er det fordi, at aktierne ER steget. Efter stigninger følger ofte forventninger om yderligere kortsigtede stigninger og vice versa.

Indikatoren er et af de såkaldte taktiske signaler, som nogle investorer anvender. Udviklingen giver et hurtigt indblik i den aktuelle sindsstemning hos investorerne. Hvis du som investor vil have et hurtigt over- og indblik, kan du få det ved at se på figuren og ikke mindst den udvikling, som stemningen har haft med en tidshorisont på henholdsvis 1 uge, 1 måned og 1 år. For 1 måned siden lå værdien altså på 60 og i “Greed”, hvor vi nu befinder os i “Fear”.

Det kan måske lyde omvendt og mærkeligt, at nogle investorer bruger indikatoren ”omvendt”. Det skyldes investorernes natur, som ofte er enten/eller: Enten er de glade, fortrøstningsfulde og optimister (grådige), eller også er de bange (frygtsomme). Det er 0/1. Tiderne og stemningerne skifter over tid og ofte hurtigt.

Optur giver forventninger om yderligere fremgang

Når der er usikkerhed, er det næsten altid forbundet med forventninger om yderligere kortsigtet usikkerhed. Nålen presses i bund. Aktiekurserne ER faldet, og forventningerne går på, at de kortsigtet kan falde yderligere. Det kan ske, men sker ikke altid.

Nålen i top kan være kortsigtet udfordrende

Når nålen er i top (optimisme), er det ikke altid kortsigtet et varsel om kursmæssige ”ugler i mosen”, men det kan meget vel være det. Den gode (og måske ekstremt gode stemning) kan have ført til kortsigtet overoptimisme. Enten kan der komme til at mangle gode nyheder, eller også er investorerne blevet vænnet så meget til de gode nyheder, at der skal komme ekstraordinære gode af slagsen til for at drive aktiekurserne yderligere op. Gode nyheder er i de tilfælde ikke nogen overraskelse for investorerne.

Tilsvarende er det omvendt, hvis risikoappetitten er blevet meget lav og har presset risikonålen meget langt ned. På et tidspunkt kommer de dårlige nyheder ikke længere som en nyhed. Investorerne har vænnet sig til dem, har investeret efter dem, og de har måske solgt ud af deres aktier. Kursmæssigt preller de dårlige nyheder af på investorerne. På et tidspunkt i hvert fald.

Dilemma – høj, højere, lav, lavere

Stemninger kan fornemmes og måles, men det er ikke en eksakt videnskab. Du ved altså ikke, om en god stemning kan udvikle sig til eufori, eller om frygten fører til ”ekstremt frygtsomhed” med yderligere fald (som har drevet indikatoren derned), før stemningen igen vender. Det eneste, du kan være overbevist om, er, at stemningen vender på et tidspunkt, og investorerne igen vender tilbage til det langsigtede gennemsnit, som hverken er for varmt med alt for store kortsigtede stigninger eller det modsatte.

Fra eufori til tristesse

Den seneste måned har barometeret overvejende peget på ”godt investeringsvejr”, så den globale økonomi både kunne undgå en underafkøling, og samtidig at inflationen hurtigt ville falde. Så meget, at først centralbank-rentetoppen ville blive passeret og gøre det muligt for centralbankerne ikke kun at stoppe med at hæve renten yderligere, men også at begynde at sænke dem igen. Den tid, den glæde.

Men så kom der finansiel stress i maskineriet. Silicon Valley Bank kom i problemer og kollapsede. I det kølvand blev investorerne bange for bankernes økonomiske sundhedstilstand, og siden blev Credit Suisse udsat for et mistillidsangreb og måtte søge hos hos UBS.

1 måned senere er kortsigtet meget forandret. Hvor stemningen for 1 måned siden var ”lidt til den gode side” i forhold til, hvad der var realistisk at forvente, er det nu vendt på hovedet. Grådighed har afløst frygt.

Investorerne har igen vist sig ofte at være enten 0/1. Enten helt oppe at flyve (aldrig andet end aktier) eller nede i det mørke hul (aldrig mere aktier).

Skinner solen igen på fremtidsudsigterne?

Alt er ikke gråt i gråt. Kortsigtet er det de triste udsigter, som har fået overhånden, men det er ikke givet, at det varer så længe, før solen igen kommer til at skinne på fremtidsudsigterne. Dels fordi naturen er, at glæde/optimisme afløser nervøsitet. Mulighederne er, at 1) det ikke er givet, at stresssituationen i banksektoren udvikler sig yderligere, og 2) at fordi bagsiden af mønten med de negative vækstudsigter kan være, at inflations- og rentetop (både i centralbank- og markedsrenter) vil være den naturlige konsekvens, nogle måneder senere, af de økonomiske udsigter

Vil du vide mere? Per Hansen skrev mandag d. 20. marts denne blog om uroen vedrørende et flashback til finanskrisen i 2008 og uroen om bankerne lige nu.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage

Per Hansen
Investeringsøkonom

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jesper
Jesper
2023-03-22 07:47

Det er gode råd til den langsigtede investor. Det er jo netop den generelle stemning på markederne og den globale økonomiske situation som man hele tiden skal have sig for øje.