Spring til hovedindhold

Fup eller fakta på kinesisk

Den kinesiske kulturproducent China-Biotics (CHBT på NASDAQ) ligner årtiets bedste investering. Omsætningen vokser med godt 50% pr. år, EBIT-overskudsgraden er fantastiske 44% og selskabet er gældfrit – og har tilmed en enorm krigskiste af kontanter, svarende til 7 USD pr. aktie. Indtjeningen pr. aktie kan estimeres til 1,6-2,0 USD i 2010 og den aktuelle aktiekurs på 12,72 USD, svarer således til en yderst moderat prissætning på P/E2010=6,4-8,0. Hvis man korrigerer aktiekursen for kontantbeholdningen, som i princippet kunne udbetales i morgen uden at det påvirker indtjeningen, handles aktien endda mere retvisende til P/E2010=2,9-3,6. Det lyder næsten for godt til at være sandt.

Lidt søgning på internettet afslører da også straks, at aktien er kontroversiel. Den 30. august 2010 blev selskabet således udsat for et ”shortattack”, hvor navnløse analytikere påstod at China-Biotics regnskaber er ren fantasi. Anklagerne lyder bl.a. på, at China-Biotics i 2007 og 2008 har indrapporteret uforenelige regnskabsoplysninger til den kinesiske erhverv- og selskabsstyrelse og til det amerikanske finanstilsyn. Det påstås endvidere, at ca. 100 China-Biotics forretninger i Shanghai ikke eksisterer og at kontanterne næppe heller eksisterer, da selskabet kun har opnået en forrentning på 0,28% p.a. i det seneste regnskab.

Jeg har ovenfor betegnet anklagerne for et ”shortattack” fordi den part, der påstår at China Biotics er et fupfirma, har shortet aktien big-time og derfor har en direkte økonomisk interesse i at se aktiekursen falde. De er med andre ord muligvis ikke i god tro. Uanset hvad, så lykkedres angrebet over al forventning. Aktiekursen faldt nemlig fra 14,69 USD d.27. august 2010 (lukkekurs inden angrebet) til 9,04 USD d. 22.september (laveste kurs i 1½ år). Angriberne havde formentlig shortet aktien omkring kurs 14,5 USD forud for 30. august og de kan have opnået et afkast på 30,35%, hvis de ellers har solgt nær bunden i september. Siden 22. september har kursen rettet sig godt 40% til 12,72 USD. Anbriberne har dermed kun en gevinst på ca. 12-13%, hvis de endnu ikke har købt aktierne tilbage.

Jeg har selv købt en aktiepost i China-Biotics, men jeg er nervøs over den negative omtale, og jeg tør ikke købe flere på nuværende tidspunkt. Er der nogen debattører, der kan kaste lys over sagen? Jeg kunne specielt godt tænke mig at høre fra ansatte i Chr. Hansen eller Danisco med kendskab til China-Biotics. Hvorfor lige ansatte i disse to danske virksomheder? Fordi disse to veldrevne selskaber begge er globale giganter indenfor fremstilling og salg at probiotiske kulturer og fordi netop Chr. Hansen og Danisco angiveligt er China-Biotics hovedkonkurrenter i Kina.

Interesserede kan læse følgende link på Seeking Alpha, der opsummerer anklager og forsvar.

Hvad skal man mene om denne spegede sag? Er China-Biotics et fantastisk veldrevet vækstselskab, der har været udsat for et uretmæssigt angreb fra kortsigtede aktiespekulanter, eller er der tale om et fupfirma af den værste skuffe, som man bør undgå for enhver pris?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer