Spring til hovedindhold

Grønne aktieraketter som investorerne flokkes om

Selskaber, der bidrager til den grønne forandring, bliver mere og mere populære blandt investorerne. Blandt andet er elbilselskaber og vedvarende energi blandt deres favoritter.

Elbiler – Teslas dominans har medført ringe i vandet

Allerede sidste år talte vi om elbilræset, da mange af de traditionelle bilselskaber simpelthen sakkede bagud i forhold til Tesla. Investorerne troede allerede på Tesla dengang, og resultatet siden da er også 800 procent højere. Vi ser nu en markedsværdi, der gør selskabet til verdens største bilproducent. I kølvandet på den enorme rejse, som Tesla har været igennem, er andre elbilselskaber også steget til tops i forhold til markedsværdi.

De fleste af dem er kinesiske, men på grund af den store interesse har de ladet sig børsnotere i USA. Frem for alt skiller selskabet NIO sig ud, da antallet af investorer er steget med over 2000 procent – det vil sige 20 gange – og kursen er steget med over 1000 procent i år.

SelskabUdv. i år*Forandring antal ejere**Børsværdi (Milliarder USD)
🇺🇸 Tesla+667%188%608
🇨🇳 NIO+1022%2017%61
🇨🇳 XPeng+383%*35
🇨🇳 Li Auto+107%*27
🇺🇸 Nikola Corporation-48%*7
* I de tilfælde, hvor selskabet ikke er børsnoteret siden årets begyndelse, er de seneste tre måneder brugt. Selskaberne har heller ikke nogen ændring i antallet af ejere, fordi de tidligere var unoterede. ** Ændring i antal ejere siden årsskiftet. Bemærk, at Nordnet i perioden havde rekordstort antal nye kunder, hvilket kan påvirke statistikken. Statistikkerne blev hentet den 4. december 2020.

Vedvarende energi – Bidens sejr har hjulpet

Et hot emne i de senere år har været energiforsyning og kampen for at få vedvarende energi i stedet for fossile brændstoffer som energikilde. Sverige er i dag bedst i EU med næsten 55 procent, mens det tilsvarende tal for USA er 17 procent. Den nuværende præsident, Joe Biden, har gjort det klart, at han ønsker at ændre dette. I sit valgløfte har han lovet at investere to billioner dollars i grøn energi. Det har haft en effekt på både de amerikanske og nordiske aktier. På listen nedenfor kan du se et udvalg af selskaber, som er sorteret efter markedsværdi. Disse har fået mange nye ejere og har været populære på børsen i løbet af året.

Vindkraftselskaberne Vestas Wind Systems og Eolus Vind har begge set en stigning på omkring 80 procent i år. På listen ses også to stærke selskaber, som investerer i solenergi – SolarEdge Technologies og SunPower Corporation. Dertil finder vi det svenske selskab Minesto, som beskæftiger sig med vandkraft. Selskabet bruger tidevandet fra havet til at producere energi. De begyndte for nylig at levere tidevandsenergi til Færøernes elnet.

SelskabUdv. i årForandring antal ejere**Børsværdi
🇩🇰 Vestas Wind Systems+84%70%242 822 MDKK
🇺🇸 SolarEdge Technologies+193%439%14 253 MUSD
🇺🇸 SunPower Corporation+312%135%3 581 MUSD
🇸🇪 Eolus Vind+81%93%4 874 MSEK
🇸🇪 Minesto+58%34%3 187 MSEK
** Ændring i antal ejere siden årsskiftet. Bemærk, at Nordnet i perioden havde rekordstort antal nye kunder, hvilket kan påvirke statistikken. Statistikkerne blev hentet den 4. december 2020.

Du skal være opmærksom på, at historien ikke er en garanti for, at fremtiden vil se ud på samme måde. Nogle af selskaberne i denne artikel har oplevet store opsving, men det kan også være et tegn på en spekulationsboble. Det er derfor vigtigt, at du altid sætter spørgsmålstegn ved hurtige opsving. Du skal foretage dine egne analyser og ikke blindt stole på, hvad andre gør og tænker.

Har du investeret i grønne aktier, og hvad synes du om deres fremtidige potentiale? Du er velkommen til at kommentere nedenfor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer