Det har været et ekstremt begivenhedsrigt forår, som investorerne kun sent vil glemme på samme måde som finanskrisen stadig for investorerne er et tilbagevendende (problematisk) referencepunkt:
- Halvåret kan opdeles i flere tempi. Året startede generelt investeringsgodt de første måneder. Så spredte Corona sig fra Kina til verden i februar-marts og aktiekurserne styrtdykkede. Siden fulgte stabiliseringen i april og en massiv optur i maj.
- Det danske aktieindeks er blandt de indeks, som har klaret sig allerbedst globalt i kapløb med de amerikanske teknologiaktier.
- Som det fremgår af nedenstående graf har det ikke mindst været takket være en positiv udvikling i AMBU, Novo Nordisk, Chr. Hansen, Genmab og Coloplast, at de danske aktier er trukket i et halvårsplus.
- Det har ikke kun været de defensive aktier, som har klaret sig godt. Udgangspunktet har også spillet en rolle og i denne kategori kan man bl.a. nævne Pandora, som med en markant stigning gør sig positivt bemærket
- Chr. Hansens fine udvikling skyldes ikke kun, men også et ”taknemmeligt” udgangspunkt.
- ISS, FLS og bankerne hænger generelt fast i nedturen. Fællesnævneren er konjunkturfølsomhed. For ISS kommer der individuelle udfordringer oveni.
- Lidt overraskende balancerer Vestas sig på kanten af 0 i afkast. Den grønne bølge og bevidsthed er blevet modarbejdet af en generelt stigende risikopræmie og udmeldinger fra Siemens Gamesa om et pres på indtjeningen; i det mindste kortsigtet.
- Næstbedst efter de danske aktier har det amerikanske Nasdaqindeks klaret sig. S&P 500 følger derefter
- Det tyske DAX-indeks fik sig en ordentlig nedtur i marts, men hvor samtidig det indeks, som de efterfølgende måneder for alvor fik arbejdet sig tilbage.
2. halvår: Store stigninger forudsætter V-vending
På indeksniveau er der næppe rigtig meget for investorerne at blive optimistiske over i 2. halvår. En række medicinalaktier er ganske ”markant” prissat. Forudsætningen for at 2. halvår bliver afkastgivtigt er at økonomien overrasker positivt og at en V-vending bliver mere tydelig og realistisk over de kommende måneder. Det kræver dog, at den genopblussen som vi har set (Corona 2.0) i de seneste dage i USA hurtigt bliver inddæmmet. Aktuelt er der dog ikke så meget som tyder på netop denne økonomiske udvikling og V-vending
Figur 1: Afkast for C25 for 1. halvår 2020

Figur 2: Udvikling i forskellige aktieindeks
