Spring til hovedindhold

Halvårsstatus: Medicinalaktier strutter af kurssundhed og skaber dansk verdensklasseafkast

Det har været et ekstremt begivenhedsrigt forår, som investorerne kun sent vil glemme på samme måde som finanskrisen stadig for investorerne er et tilbagevendende (problematisk) referencepunkt:

  • Halvåret kan opdeles i flere tempi. Året startede generelt investeringsgodt de første måneder. Så spredte Corona sig fra Kina til verden i februar-marts og aktiekurserne styrtdykkede. Siden fulgte stabiliseringen i april og en massiv optur i maj.
  • Det danske aktieindeks er blandt de indeks, som har klaret sig allerbedst globalt i kapløb med de amerikanske teknologiaktier.
  • Som det fremgår af nedenstående graf har det ikke mindst været takket være en positiv udvikling i AMBU, Novo Nordisk, Chr. Hansen, Genmab og Coloplast, at de danske aktier er trukket i et halvårsplus.
  • Det har ikke kun været de defensive aktier, som har klaret sig godt. Udgangspunktet har også spillet en rolle og i denne kategori kan man bl.a. nævne Pandora, som med en markant stigning gør sig positivt bemærket
  • Chr. Hansens fine udvikling skyldes ikke kun, men også et ”taknemmeligt” udgangspunkt.
  • ISS, FLS og bankerne hænger generelt fast i nedturen. Fællesnævneren er konjunkturfølsomhed. For ISS kommer der individuelle udfordringer oveni.
  • Lidt overraskende balancerer Vestas sig på kanten af 0 i afkast. Den grønne bølge og bevidsthed er blevet modarbejdet af en generelt stigende risikopræmie og udmeldinger fra Siemens Gamesa om et pres på indtjeningen; i det mindste kortsigtet.
  • Næstbedst efter de danske aktier har det amerikanske Nasdaqindeks klaret sig. S&P 500 følger derefter
  • Det tyske DAX-indeks fik sig en ordentlig nedtur i marts, men hvor samtidig det indeks, som de efterfølgende måneder for alvor fik arbejdet sig tilbage.

2. halvår: Store stigninger forudsætter V-vending

På indeksniveau er der næppe rigtig meget for investorerne at blive optimistiske over i 2. halvår. En række medicinalaktier er ganske ”markant” prissat. Forudsætningen for at 2. halvår bliver afkastgivtigt er at økonomien overrasker positivt og at en V-vending bliver mere tydelig og realistisk over de kommende måneder. Det kræver dog, at den genopblussen som vi har set (Corona 2.0) i de seneste dage i USA hurtigt bliver inddæmmet. Aktuelt er der dog ikke så meget som tyder på netop denne økonomiske udvikling og V-vending

Figur 1: Afkast for C25 for 1. halvår 2020

Kilde: Egen tilvirkning

Figur 2: Udvikling i forskellige aktieindeks

Kilde: Egen tilvirkning

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer