Spring til hovedindhold

Har Novo Nordisk også mistet sin investeringsmæssige kultstatus?

På overfladen er de meget forskellige. Produktmæssigt. For investorerne har der dog været flere lighedspunkter mellem Novo Nordisk og Apple de seneste år. Efter at Apple for nogle måneder mistede sin investeringsmæssige kultstatus, som du kan se eller gense  ved at trykke her, er det nu spørgsmålet om Novo Nordisk er på vej til at følge efter?

Novo Nordisk og Apple er ekstreme succeshistorier

Selv om NovoNordisk og Apple ved første øjekast ikke har mange fælles karakteristika, er der alligevel noget som for investorerne binder dem sammen; nemlig den fænomenale udvikling og investeringsrejse, som de har givet investorerne. En investor i Novo Nordisk har fået mere end 50 doblet sine penge over de seneste 20 år. Tilsvarende har Apple forvænt og forgyldt investorerne i en grad, så de på blot 9 år har fået de investerede penge mere end 70 gange igen. Fantastisk og bravo.

Investorerne elsker dem

Det er ikke så underligt at investorerne elsker netop Novo Nordisk og Apple:

  • Afkast taler for sig selv
  • Organisationerne har været drevet af ”vi gør altid det rigtige i den givne situation”
  • Ledelses- og visionsmæssigt er de second-to-none
  • De satser på kontinuitet og fokuserer langsigtet og det giver resultater
  • Etc

 Eller kort sagt: Investorerne har kunne læne sig tilbage i sikker forvisning om, at ”hvad fatter gør er altid det rigtige” og godt for investorerne.

Så langt så godt. I det indlæg som jeg skrev om Apple (se venligst ovenstående link) var og er min holdning at Apple er en fænomenal succes på mange fronter. Jeg skrev dog også at Apples investeringsmæssige ”kultstatus” var forbi. Hermed mener jeg ikke at Apple ikke også fremover kan gøre det godt. Men udelukkende at den tid hvor Apple har markedet for sig selv er overstået og ikke mindst: At selv om Apple fra topnoteringen i september er faldet ganske meget, har det ikke haft nogen konsekvens og effekt for aktiemarkederne generelt.

Novo og Tresiba

Sidste uges FDA udmelding var en streg i regningen for Novo og for investorerne. Produktgodkendelsen er i hus i Europa. Afvisningen i USA tydeliggør, at mens FDA kigger mere på eventuelle bivirkninger fokuserer de europæiske myndigheder måske og nok mere på effekterne af produkterne.

Aktien faldt initielt, men var dog hurtig i stand til at rejse sig igen og her ugen efter er de kursmæssige skrammer store, men dog trods alt mindre end frygtet. Spørgsmålet er nu om Novo Nordisk er på vej til investeringsmæssigt at følge efter Apple?

Det er fortsat en fremragende virksomhed. De gør det fænomenalt godt. Men Novo Nordisk har også fået pillet ved deres usårlighed og status som uovervindelige. For aktiemarkederne er beviset på, at selv Novo kan fejle, positivt. 35-40 % af den samlede markedsværdi af de danske aktier er koncentreret i Novo. Succes for de danske investorer som har fulgt det indeksmæssige gennemsnit har derfor handlet meget om netop for/imod Novo Nordisk. Med sidste uges meddelelse i frisk erindring, kan man hævde at investorerne har fået et nyt argument for at sprede risikoen.

Det betyder ikke at Novo/Apple ikke kan eller vil stige fremover. Men blot at investorerne for første gang i mange år har fået en nyhed som ikke har været positiv læsning

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer