Spring til hovedindhold

Hjælp! Jeg har for mange kontanter.

Det er altid godt at have nogle kontanter, da du løbende har et forbrug, men det er vigtigt at tænke over, hvor mange kontanter det rent faktisk er nødvendigt at have stående på din konto.

Du har nok opdaget, at indlånsrenten i mange tilfælde er negativ, og at den ligger på minus 0,6 procent af større beløb i de fleste banker, herunder Nordnet. Derfor er kontanter på kontoen blevet en udgift for mange.

Hvornår skal du bruge dine penge?

Hvis du skal bruge dine penge inden for tre år, så er tommelfingerreglen, at du IKKE skal investere, men i stedet acceptere 0 eller minusrenter på dit indestående.

Ud over tidshorisont, spiller risikovillighed også en vigtig rolle i dit valg af investeringer. Hvis du for eksempel er meget forsigtig og har svært ved at acceptere udsving i formuen, er det ikke nemt at få et afkast lige for tiden. Det skyldes, at renten på stort set alle slags obligationer er meget lav, og det begrænser dine afkastmuligheder.

Rådet for afkastforventninger, der guider forventet afkast i finansbranchen, seneste prognose kan findes her, og den understreger, at hvis du skal opnå et afkast de næste 1-5 år, bliver du nødt til at have aktier med i din strategi.

Hvis din tidshorisont er over fem år, ser det lidt bedre ud. Se prognose for 1-10 år her:

Afkastene for private equity, infrastruktur, ejendomme og hedgefonde er efter omkostninger

Få hjælp til at finde din strategi: Investeringsguiden

I denne blog tager vi udgangspunkt i kontanter, og at du har en tidshorisont på over tre år, da vi følger tommelfingerreglen.

Så tænker du måske: ”Ja, og hvad er næste skridt så?”. Her kommer Nordnets investeringsguide ind i billedet, for med den bliver du hjulpet godt på vej. Du skal blot svare på 20 spørgsmål for at få en digital anbefaling, som tager udgangspunkt i investeringsforeninger, som matcher dine præferencer godt.

De vigtigste elementer i Investeringsguiden er:

  • Risikovillighed
  • Finansiel situation
  • Formueforhold
  • Tidshorisont

Prøv investeringsguiden her.

Eksempel på forsigtig portefølje med udgangspunkt i Nordnets indeksfonde og 33% i aktier

ÅOP: 0,47% – forventet afkast før omkostninger og skat: 2,18% – Volatilitet: 8,2%

Eksempel på en portefølje med udgangspunkt i Nordnet Indeksfonde og 67% i aktier

ÅOP: 0,37% – forventet afkast før omkostninger og skat: 4,03% – volatilitet: 11,4%

Formueprognose på 10 år – startværdi 500.000 kroner

Kontanter: -0,6 / lav risiko 33%: 2,18% / middel risiko: 4,03% / høj risiko: 5,9%

NB. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og investering i værdipapirer medfører risiko for tab.

Hvad gør du så nu?

Det er egentlig ret simpelt. Du skal lave dit hjemmearbejde og tænke grundigt over dine formueforhold, og hvad du skal lave i fremtiden. Forsøg at inddele din formue i nogle ”kasser”. Tænk derefter over, om du har en længere tidshorisont på nogle af dine kontanter? Hvis du for eksempel har 500.000 kroner stående, hvornår skal du så reelt bruge dem?

Måske du kan beholde 100.000 kroner kontant og investere resten? Kun du ved det, og det er derfor, du skal lave lidt hjemmearbejde selv.

Men husk: No free lunch

Når du investerer, er der en medfødt risiko. Det er dog vigtigt at huske, at på lang sigt har investering i aktier og obligationer typisk været en god idé og langt bedre end blot at lade pengene stå kontant.

Hvis din puls stiger til uanede højder, når du hører ordet ”risiko”, så overvej, om din opsparing ikke fortsat skal stå kontant. Det betyder, at du skal acceptere et afkast på -0,6 procent om året, men som beskrevet ovenfor, så er det svært at opnå et højere afkast ved at investere i mindre risikable obligationer i denne tid.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-03-31 09:55

Norwegian shuttle er det en god aktie?

Gæst
Gæst
2021-03-30 20:45

Throw 2% of Bitcoin in the mix. Minimum risk with potential great upside.

Gæst
Gæst
2021-03-26 12:20

👌🏽😎thank U2 Brian,
can I talk to someone at Nordnet for some advice? I have some cash in my account that needs investment. But isn’t the market between a bull and a bear right now???

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-03-26 13:38

Hello Cedric. We are not allowed to do advice but only inspiration. But try Investeringsguiden – Only in danish.
That is an online tool to give digital advice: Investeringsguiden – Din skræddersyede portefølje – Nordnet