Spring til hovedindhold

Hold dine omkostninger nede, og opnå højere afkast

Der er udsigt til lavere afkast fremover, og det er en god anledning til at gå dine omkostninger efter i sømmene. Nikolaj Holdt Mikkelsen fortæller her, hvordan du kan spare dig til højere afkast.

Der er udsigt til lavere afkast fremover, og det er en god anledning til at gå dine omkostninger efter i sømmene. Ved at gå efter investeringsprodukter med lav pris kan du forøge dit afkast med op til flere tusinde kroner.

Det lyder finurligt, at lav pris kan være lig høj kvalitet, mens høje priser omvendt er udtryk for lav kvalitet. Mange af os har nemlig – og helt naturligt – en forventning om, at pris og kvalitet hænger sammen, så højere pris nødvendigvis må afspejle tilsvarende højere kvalitet.

Ikke desto mindre er det modsatte tilfældet i investeringsøjemed, hvor høj kvalitet kan købes til lav pris. Her forholder det sig nemlig sådan, at hvad, der er sparet, er tjent i form af tilsvarende højere afkast.

Investerer du fx 1 million kr. og betaler 1,5% i omkostninger om året, så svarer det til en årlig betaling på 15.000 kr. Du betaler nødvendigvis ikke hele beløbet direkte i form af en faktura fra din bank eller pensionsselskab. Det sker snarere indirekte ved, at omkostningerne trækkes via de investeringsprodukter, som du investerer i. Det kan også være en kombination, hvor nogle omkostninger betales direkte og resten indirekte via de valgte investeringsprodukter.

Kan du derimod nøjes med fx 0,5% i omkostninger (og ikke 1,5%) om året pr. investeret million, svarer det til en årlig omkostning på 5.000 kr. Besparelsen modtager du i form af højere afkast på 10.000 kr. om året.

“Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan spare sig til højere afkast, men det er virkeligheden.”

Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhængig investeringsrådgiver.

Hvis selve afkastet fra investeringen på 1 million før omkostninger er fx 5%, er det 50.000 kr. Efter omkostninger er der 45.000 kr. tilbage ved 0,5% i omkostninger, og ved den høje omkostningsprocent på 1,5% har du 35.000 kr. tilbage til dig selv.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan spare sig til højere afkast, men det er virkeligheden. Bare ved at gå efter investeringsprodukter med lav pris kan du forøge dit afkast med flere tusinde kroner – og i tilfældet herover med 10.000 kr. hvert år.

Det giver derfor mere end god mening at gå efter billige investeringsprodukter, og det gælder uanset, om det er til almindelig opsparing, pensionsopsparing, børnenes opsparing osv. Især ved meget lange investeringshorisonter bliver den samlede besparelse kolossal over hele investeringsperioden. Udover selve besparelsen hvert år opnås også en fremtidig forrentning af denne besparelse.

I takt med at investeringshorisonten øges, bliver denne effekt mere udtalt. Lange investeringshorisonter oplever man typisk ved pensionsopsparing. Hver måned går en andel af din løn til pensionsopsparing, så du forhåbentligt er forsynet med tilstrækkeligt på kistebunden til det søde pensionsliv, den dag du går på pension.

En person, der tjener en dansk gennemsnitsløn ifølge Danmarks Statistik, og som sparer op i 40 år til pension med 14% af sin løn, vil have ca. 1,3 millioner kr. mere til pensionslivet, hvis der kan spares 1% om året i omkostninger. Naturligvis afhængig af ens forventede forbrug i pensionstilværelsen, vil 1,3 millioner kr. række til en del ekstra år i pensionslivet eller til en særlig sød tilværelse, når pensionstidspunktet rammer.

Så hvis du ikke allerede har et skarpt fokus på dine investeringsomkostninger, er det om at komme i gang.

Se 6 gode råd til, hvad de kan betale sig at kigge efter, når du gennemgår dine investeringsomkostninger her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer