Spring til hovedindhold

Horizon3: Vi investerer i denne type tech-aktier

Dette indlæg er markedsføring.

I fonden Horizon3 Innovation er vi langsigtede investorer i verdens mest innovative vækstvirksomheder. Virksomheder der samtidig har strukturel medvind, positivt cash flow og solide finansielle balancer.

Der bliver sagt og skrevet meget om vækst- og techaktier, og ofte er investorerne delt i to mere eller mindre lige store lejre. Der er dem, som mener, at vækst og tech er den hellige gral, og at det handler om vækst for enhver pris. Og så er der den anden gruppe, som hælder til, at vækstaktier nærmest per definition bare er for dyre, og at det kun er et spørgsmål om tid, før de falder til gulvet som en sten.

I Horizon3 mener vi, at tingene er mere nuancerede end det. Ligesom der eksempelvis findes gode og dårlige industrivirksomheder at investere i, så er det selvfølgelig også tilfældet for den kategori af aktier, som handler om vækst og tech.

Cash flow og finansielle balancer er stadig vigtige

Tiden med adgang til gratis penge er forbi. Virksomheder skal igen skabe en forretning og et afkast til deres aktionærer ved at udvikle attraktive value propositions såvel som profitable forretningsmodeller. Set ud fra en investors synsvinkel gør det bestemt heller ikke noget, hvis forretningsmodellen også er skalérbar.

Den tendens er godt nyt for nogle virksomheder inden for kategorien vækst og tech – men dårligt nyt for de fleste.

Godt nyt er det selvfølgelig for den kategori af vækst- og techvirksomheder, som har positivt cash flow. Det viser nemlig, at de kan sælge deres produkter og services til en attraktivt pris og samtidig levere det i en forretningsmodel, hvor de også tjener penge. Det er vanskeligere, end mange umiddelbart tror.

At positivt cash flow er så vigtigt for vækst- og tech-segmentet skyldes også, at det kræver en høj innovationskraft at konkurrere. Og virksomheder, der løbende genererer et frit cash flow, kan bare investere mere i innovation og fremtidig vækst. Endnu stærkere bliver den spiral, hvis de også har en solid finansiel balance uden for meget gæld.

Tager vi de globale briller på og laver en analyse af alle vækstfokuserede tech-virksomheder med en markedsværdi på mindst $1 mia., så lever kun knap 2,5% af dem op til kriterierne om årlig vækst på mindst 15%, positivt cash flow og mindre end 25% af den finansielle balances værdi i gæld.

Det er forbavsende få og forklarer måske også lidt om, hvorfor mange tech-aktier bliver omtalt som højtflyvende og uprofitable.

Henrik Karlsen og Benjamin Roland Bjerre, partnere i Horizon3

Horizon3 Innovation investerer i profitabel vækst

I fonden Horizon3 Innovation er vi langsigtede investorer i verdens mest innovative vækstvirksomheder. Virksomheder der samtidig har strukturel medvind, positivt cash flow og solide finansielle balancer – og hvor også ledelsen har hånden på kogepladen.

For os er profitabel vækst vigtigt at to årsager. Den første er, at der på lang sigt er en meget stærk korrelation mellem en virksomheds evne til at vokse profitabelt og den langsigtede udvikling i aktiens kursudvikling. Den næste årsag er, at vi ved at investere langsigtet i profitable vækstvirksomheder er mindre afhængige af at skulle time markedet. Virksomhederne, der vokser top- og bundlinje, vil nemlig helt af sig selv vokse ind i en attraktiv værdiansættelse. En luksus som såkaldte value-aktier sjældent har.

Vores investeringstrategi handler i høj grad om langsigtet compounding og vores tidshorisont er derfor også minimum fem år – men gerne ti eller endnu flere.

Vi tror på, at “time in the market” slår “timing the market”.

Risikoen er spredt på 23 virksomheder

Som UCITS-fond er vi underlagt en række regulatoriske spredningskrav, som betyder, at ingen position må fylde mere end 10% af fondens formue og at summen af positioner, der fylder mere end 5%, samlet set ikke må udgøre mere end 40% af fondens samlede formue.

Derudover gearer vi ikke fondens investeringer – og vi shorter heller ikke. Lige nu er fondens formue fordelt på 23 virksomheder, der alle er blandt markedslederne inden for områder, som vi forventer vil have lang, strukturel medvind.

Et eksempel på et investeringsområde med lang, strukturel medvind er cloud-sektoren, hvor Amazon, Microsoft og Alphabet lige nu er de tre store spillere. I 2022 omsatte de til sammen
for $151 mia. Hvordan omsætningen og væksten udvikler sig de næste par kvartaler, ønsker vi ikke at vædde på. Men vi tror på, at der er en god sandsynlighed for, at cloud-sektoren er markant større om fem og ti år – og at den strukturelle medvind vil hjælpe de bedste cloud-virksomheder til at vokse deres omsætning og indtjening.

Et andet spændende investeringsområde med lang, strukturel medvind er cybersecurity, hvor virksomheder som Palo Alto og CrowdStrike vokser flot samtidig med, at de genererer cash flow til aktionærerne.

Et tredje område kan være semiconductors. Her præsenterede hollandske ASML tirsdag et regnskab for årets første kvartal, som viste et overskud på aktie på €4,96, hvilket var næsten 20% mere end forventet.
AMD og Nvidia er eksempler på andre semiconductor virksomheder med lang strukturel medvind, stort vækstpotentiale, god indtjening og finansielle balancer, der er stærke nok til at kunne modstå midlertidig makroøkonomisk modvind.

Virksomhederne har leveret stærke resulater

Horizon3 Innovation er en fond med en langsigtet investeringsstrategi. Derfor følger vi også mere med i virksomhedernes fundamentale udvikling end de kortsigtede kursbevægelser. For os har den slags mere karakter af væddemål end investering. Kigger vi på de seneste kvartalsregnskaber for de 23 virksomheder, som udgør fondens aktieportefølje, så er vores konklusion, at virksomhederne har klaret sig godt.

83% af virksomhederne havde en højere omsætning end forventet af analytikerne. Endnu bedre så det ud på bundlinjen, hvor hele 87% af virksomheden levere et højere overskud per
aktie end ventet. Kigger vi på det frie cash flow, som er et vigtigt investeringskriterie i vores fond, så var det for 87% af virksomhederne positivt. Dermed skyder virksomhederne i fondens aktieportefølje også en hvid pil efter hypotesen om, at alle tech-aktier er uprofitable.

Mange tech-aktier er uprofitable – virksomhederne i fonden Horizon3 Innovation er ikke, baseret på den historiske data.

Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Henrik Karlsen, som er medstifter af og investeringschef i fonden Horizon3 Innovation. Henrik Karlsen er uddannet MBA og har mange års investeringserfaring. Derudover er han også innovationsekspert og har de sidste 15 år hjulpet europæiske virksomhed med at sætte stærkere dagsordener for deres strategi- og innovationsarbejde.

Materialet er produceret af Horizon3 og skal anses som markedsføringsmateriale. Formålet med materialet er at give generel information om afdelingerne og skal ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer, hvad enten de er leveret af Horizon3 selv eller hentet fra offentligt tilgængelige kilder.

Nordnet er ikke ansvarlig for dispositioner eller undladelser foretaget på baggrund af informationerne. Nordnet anbefaler sagkyndig og professionel vejledning ved investeringsbeslutninger. Nordnet modtager provision fra Horizon3. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt, vedtægter og central investorinformation. Informationen findes hos Horizon3.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer