Spring til hovedindhold

Hvad er der galt med Lukoil?

Lukoil har på 14 år 11-doblet den indre værdi 12-doblet indtjeningen pr. aktie. Alligevel er aktien branchens billigste selskab målt på P/S, P/E og K/I. Jeg synes Lukoil ligner en billig branchevinder.

Jeg synes det store russiske olieselskab Lukoil ligner en vinder i oliebranchen. Selskabet har i hvert fald på 14 år 11-doblet indre værdi pr. aktie, og 12-doblet indtjeningen pr. aktie (begge i USD). Finder der mon større olieselskaber, der har leveret en bedre performance over de seneste 14 år?

Her kan du se den indre værdis udvikling siden december 1998:

Og her kan du se en grafisk analyse af Lukoils kursudvikling siden december 1998:

Lukoil suveræne historiske resultater er ikke afspejlet i selskabets aktuelle aktiekurs. Tværtimod handles Lukoil med markant rabat i forhold de største hjemlige konkurrenter Rosneft og Tatneft og markant rabat i forhold til større internationale konkurrenter som ExxonMobil og PetroChina. Du kan se nøgletal for Lukoil og 12 konkurrenter her:

Bemærk at Lukoil er gruppens billigste aktie målt på såvel Price/Sales (pånær BP), Price/Earnings og Kurs/Indre værdi.

Jeg synes Lukoil ligner en billig branchevinder. Man kan indvende at markedet har lave forventninger til Lukoils indtjening i de kommende år, men det synes jeg faktisk er positivt. For sandsynligheden for at Lukoil lever op til forventningerne er i den situation meget høj, men sandsynligheden for skuffelser er tilsvarende lav. Som sådan er det en ideel situation, at markedets forventninger er lave.

Hvad mener du om Lukoil som investering?

Er der nogen, der kan finde svagheder i ovenstående analyse?

Disclaimer: Jeg ejer selv aktier i Lukoil via Jackson FamilieInvest

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
30 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-09-17 16:39

Hej Thorleif,
Jeg kan se, at Lukoil kan handles på både den amerikanske, tyske og engelske børs. Er det blot likviditeten, der er forskellen? Og hvor er den mest likvid (antager det er på den børs, du har købt aktien)?
Med venlig hilsen
Jacob

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-18 08:18

Hej Jacob,
Det er hip som hap, hvor du køber aktien. Omsætningen er størst i London, og mindst i Tyskland. Da det er lidt besværligt at købe i London, har jeg købt vores Lukoilaktier i USA (LUKOY, USA), hvor omsætningen er fin.

Gæst
Gæst
2013-09-17 18:38

Hej Thorleif, Måske er investorerne bekymret for Lukoil vil få samme behandling som Yukos fik for ca. 10 år siden af den russiske stat? Yukos var et stort og succesfuldt russisk olieselskab som ganske enkelt blevet røvet ved højlys dag af den russiske stat. Yukos fik et skattekrav på ikke mindre end 27 milliarder dollar af den russiske stat. Da Yukos simpelthen ikke kunne betale dette da man ikke var i nærheden af dette i indtjening, valgte den russiske at konfiskere Yukos’ aktiver. Derefter solgte den russiske stat at sælge disse aktiver meget billigt videre til statsejede russiske olieselskaber som… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-09-17 20:44

Hej Thorleif Jeg deltog en gang i tidernes morgen i et kursus du holdt for Dansk Aktionaer forening om aktier. Der gav du et råd at hvis man ikke altid vidste hvilke aktier var gode så kunne man finde nogle dygtige mennesker og fölge.. eller bare fölge dig på nordnet. Det har jeg gjort siden dog med lidt personlig tvist, ex. Nokia på 3 EUR og har stadig mine Trina. Nu da du er Nordnets mand kunne du så ikke bede dem kigge lidt på belåningsgraderne på nogle af de aktier som du anbefaler? fx. Lukeoil? De Indiske og Kinesiske… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-09-18 08:40

Når BP har en lav P/S, skyldes det så at det relativt vanskeligt og dyrt at hente olie op af nordsøen og den Mexicanske golf – BP’s hjemmebane?

Gæst
Gæst
2013-09-18 08:49

Jeg tror den største forhindring for Lukoil, og russiske/emerging markets generelt er den politiske risiko. Der er ingen der aner hvordan det politiske klima udvikler sig, og den usikkerhed tror jeg skaber stor frygt hos investorerne. Det kræver jo ikke mange avisoverskrifter fra Rusland før man bliver usikker på den politiske udvikling – og det kræver ikke mange historier som Yukos. For de investorer der har modet som du selv, tror jeg at de aktier som du selv har nævnt, herunder det fusionerede Sterlite og Lukoil, kan give store gevinster. Spørgsmålet er bare om man så er modig nok og… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-09-18 09:34

Tak for endnu et godt indlæg. Jeg har sikkert misforstået noget (ligeså jf anbefaling af China Bank), men hvorfor har du ikke denne aktie i din Nordnet portefølje, hvis du anbefaler den?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-18 11:18

Hej Mads, Du har ikke misforstået noget. Jeg synes godt om Bank of China og Lukoil, men jeg har mange favoritter, og der er kun plads til ca. 15 aktier i min Nordnetportefølje. Jeg synes ikke der er plads til Bank of China, da jeg allerede har to banker i porteføljen, og jeg synes heller ikke der er plads til Lukoil, da jeg allerede har et russisk energiselskab i porteføljen. Jackson FamilieInvest har en noget bredere portefølje med 20-22 aktier. Her har jeg fundet plads til Bank og China og Lukoil, begge med forholdsvis lav vægt. Jeg håber du kan… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-18 12:44

Now I see 🙂 Tak for svar.

Gæst
Gæst
2013-09-18 09:35

Hej Thorleif
Jeg syntes Lukoil ser fornuftig ud. Nu har du jo også snakket en del om Gazprom som jeg ikke kan se på listen og argumenteret for deres kvaliteter. Skelner du mellem energiselskaber og olieselskaber her ? og hvilke fordele skulle der evt være ved at have et rent olieselskab i porteføljen i stedet for et energiselskab?
Mvh Anders K

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-18 11:21

Hej Anders K,
Gazprom er ikke med, da olie kun udgør en mindre del af omsætningen. Hvis Gazprom skulle med, skulle Surgutneftagas and andre gasselskaber nok også med. Jeg har i konkurrentanalysen holdt mig til selskaber, hvor olie er hovedforretningen.

Gæst
Gæst
2013-09-18 12:30

Hej Thorleif.

Lige lille indspark da du handler mange ADR’er:

Kan dette virkelig passe?

Du har på Nordnet 17.000 Mingyang ADR aktier a 1,7$ stykket. Skal du virkelig give 0,02*17.000 = 340$ per år for disse? Lige i underkanten af 2000kr?! (for aktier der har en værdi af ca. 160.000kr)

Til sammenligning skal du give 0,02*105 = 2,1$ for at eje dine Samsung ADR aktier (der har en væsentlig højere værdi) i et år?!

Hvis det passer er det da himmelråbende vanvittigt!!

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 13:45

Det lyder af meget. Men tror du har ret…

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 14:20

Hej Thorleif Jeg har et spørgsmål, der er lidt en udspringer af det forrige fra MadsM. Jeg synes det er meget uoverskueligt med det rent skattemæssige ift. de udenlandske aktier. Det er lidt ærgeligt hvis det er det der afholder én fra nogle af de gode aktier f.eks. du har anbefalet. Men hvordan gør jeg ift. dobbeltbeskatning på udbytte? Jeg går ud fra at der skal udfyldes en blanket for hvert land? Det virker som et stort arbejde? Jeg er lidt på herrens mark med om en sådan ansøgning om undtagelse af dobbeltbeskatning overhovedet kan betale sig rent tidsmæssigt ift.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 15:30

Hej Klaus, Jeg har hørt spørgsmålet om dobbeltbeskatning af udbyttet adskillige gange, men jeg forstår ikke problemet. Nordnet og andre banker indrapportere jo udenlandske udbytter og tilbageholdt udenlandsk udbytteskat til SKAT, og der kompenseres automatisk herfor på selvangivelsen. Jeg har aldrig oplevet ekstraregninger fra skat på udenlandske udbytter. Så hvad er problemet? Eneste grund til at udfylde blanketter er hvis du er fritaget for skat (hvem er det? diplomater måske), eller du har en lavere skatteprocent i Danmark end i det land hvor udbytteskatten er tilbageholdt (det er næppe tilfældet for private, men kan være tilfældet for selskaber, inesteringsselskaber og… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 16:51

Hej Thorleif Tak for svaret, som jeg kan bruge. Grunden til at jeg spørger er bla. at jeg fik at vide af SKAT, at selvom man har betalt udbytteskat til f.eks USA, så skal man stadig betale udbytteskat i Danmark også (altså “dobbelt op”). Så den pågældende medarbejder fra SKAT, må have misforstået noget…..Ligeledes forstod jeg på Nordnet at man selv skal søge undtagelse for dobbeltbeskatning. Problemet er jo ikke-eksisterende (jeg er ikke diplomat eller lignende) hvis der automatisk kompenseres. Hvis det er din erfaring at dette er tilfældet, er jeg selvføgelig glad, da jeg så ikke behøver at bruge… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 21:06

Hej Klaus,
Jeg håber jeg har ret. Min revisor har i hvert fald ikke ringet med alarmklokken. Det ville han nok have gjort, hvis jeg betalte den samme skat to gange.

Hvad medarbejderen fra SKAT har ment er formentligt, at du stadig skal betale forskellen mellem den udenlandske udbytteskat, typisk 15%, og den danske udbytteskat på 27% eller 42% afhængig af udbyttets størrelse.

Giver det mening for dig?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-19 21:20

Hej Thorleif
Tak for svaret. Det giver umiddelbart også mere mening. Jeg formoder dette er det rigtige svar.
Håber på fortsat godt input og inspiration fra jer som skriver.
Mvh
Klaus

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-20 10:50

Hej Thorleif,
Jeg har undret mig over præcis det samme som Mads. Er der noget, vi har misforstået?
Mvh
Jacob

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-20 21:49

Hej Jacob, Thomas, Mads, Klaus, Jeg er helt opmærksom på ADR gebyrerne, og jeg er enig med jer i, at de er urimeligt høje. Som jeg forstår situationen, er det de amerikanske depotbanker, der skummer fløden. Det finder jeg usympatisk og irriterende, men det er nok prisen for let adgang til at købe alverdens aktier. Selskaber som Mingyang Windpower er nok medskyldige, idet de har accepteret en introduktionspris på blot 14 USD i oktober 2010, og samtidigt accepteret et årligt gebyr for de nye aktionærer på formentligt 0,02 USD pr. aktie. Situationen er blevet forværret siden oktober 2010 fordi kursen… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-20 22:47

Det kan så være et argument for at foretrække de tyske ADR beviser,
hvor jeg ikke har bemærket årlige gebyre.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-23 14:49

Hej Jesper,
Du slipper ikke for gebyrer blot ved at købe dine ADRs eller GDRs i Tyskland. Det er nok mere vigtigt at undgå ADRs med lav kurs, da gebyret bliver højere målt i procent, hvis aktiekursen er lav, end hvis aktiekursen er høj.

Mingyang er et godt eksempel på en ADR med lav kurs (1,95 USD), og derfor et højt ADR gebyr målt i procent (0,02 vs. 1,95=1,02% p.a.).

Samsung Electronics er et godt eksempel på en ADR med en høj kurs (302 EUR), og derfor et lavt ADR gebyr målt i procent (0,02 vs. 302 = 0,007% p.a.)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-23 23:41

Er MY:NYQ ikke China Ming Yangs primære notering? Jeg er overrasket over at det er en ADR – skal den ikke være noteret på en anden børs for at være en ADR?

Mht Tyske ADR/GDR beviser – jeg har i flere år ejet Gazprom i Frankfurt (GAZ:DE).
Jeg mener ikke jeg er blevet opkrævet et årligt gebyr.
Jeg har købt dem gennem Nordea – så mit spørgsmål er om gebyret er Nordnet specifikt eller om andre brokers er i stand til at undgå gebyret?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-24 10:11

Hej Jesper, jeg har både Danske Bank og Nordnet, og førstnævnte lader ikke til at tage ADR-gebyrer, men tager til gengæld et årligt gebyr på vidst nok 0.3% af værdien på alle udenlandske værdipapirer man har i depotet :o( Man kunne forestille sig, at Nordea gjorde noget lignende?

Mvh Casper F (ikke at forveksle med “Casper”)

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-24 14:16

Hej Casper F,
Bare det var så vel. Jeg tror bare ikke det holder. Ingen bank – heller ikke Danske Bank – vil æde kunderne regninger uden at kny. Jeg er næsten 100% sikker på at Danske Banks kunder automatisk får ADR gebyrerne oveni depotgebyrerne.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-24 17:44

Njaaa men hvis nu ADR gebyrerne i snit svarer til f.eks. 0.2% af værdien af de udenlandske aktier, som kunderne har, så giver det jo stadig overskud at charge alle kunder 0.3% af deres udenlandske aktier, selvom det så ikke kommer til at ramme dem, der har flest ADR (med lave kurser), som reelt er dem, der pådrager banken udgiften 😉

Gæst
Gæst
2013-09-22 09:51

Hej Thorleif

Som udgangspunkt synes jeg, at Lukoil ser en anelse undervuderet ud målt på nøgletal ift. de selskaber du sammenligner med. Jeg er dog meget nysgerrig efter, at vide hvilken forudsætninger du har lagt til grund for at beregne P/E 2013 og P/E 2012? Jeg mener det er en væsentlig faktor.

Hilsen

Casper

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-23 11:47

Hej Casper, Jeg har i tabellen anvendt rapporteret indtjening for 2012 og konsensusestimat for 2013 ifølge Bloomberg (begge i rubler). Lige nu er kursen 63,76 USD, mens konsensusestimatet for 2013 er 13,632 USD (Bloomberg) eller 12,8 USD (4-traders). Det giver P/E2013=4,67 (Bloomberg) og P/E2013=4,98 (4-traders). Estimater er og bliver gætværk, så dem skal man ikke tillægge større betydning end de fortjener. I 2012 var den rapporterede indtjening 14,47 USD (basic). Det giver P/E2012=4,4. Bloomberg oplyser TTM (Trailing Twelve Months) indtjeningen til 14,39 USD. Det giver også P/E=4,4. Baseret på ovenstående synes jeg det er mest korrekt at sige, at Lukoil… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-09-23 22:18

Hej Thorleif Jeg er helt enig i, at estimater er og bliver gætværk som du skriver. P/E estimaterne kan ALDRIG stå alene, når der skal træffes en beslutning, men er uundværlig i fundamentalanalysen i sammenhæng med andre nøgletal. Jeg kan godt se fornuften i din tilgang til den måde hvorpå du vælger, at opgøre P/E på, og jeg er helt enig i, at det ligger i det “range”. Men det in mente vil jeg gerne spørge dig om, du anser de i tabellen opgivet nøgletal, som tilstrækkeligt beslutningsgrundlag til vurdering om man skal investere i selskabet eller ej? Jeg kunne… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-09-24 19:22

Det er muligt, at jeg har overset noget, men jeg mener ikke, at Saxo-Privatbank har et ADR-gebyr. Banken har så til gengæld et passivitetsgebyr, hvis man handler under 5 gange pr. kvartal.