Hvad er status på Nordnet Smarte Porteføljer?

Nordnet Smarte Porteføljer har haft et meget vanskeligt 2020. Coronakrisen har betydet, at de oprindelige strategier er blevet justeret, og vi nu har tilpasset dem, så de bliver mere dynamiske.

Vi er ikke tilfredse med de afkast, der er leveret i 2020, men omvendt mener vi stadig, at Nordnet Smarte Porteføljer er gode langsigtede opsparingsløsninger.

Hvorfor har Nordnet Smarte Porteføljer ikke genvundet det tabte?

Nordnet Smartfondene styrer primært risiko efter volatilitetsmål. Det betyder, at de er designet som brede porteføljer med mange forskellige aktivklasser til at styre den samlede risiko.

Nedenfor ses markedsudviklingen på S&P500 under finanskrisen i 2007 og under coronakrisen i 2020.

Som graferne viser, faldt aktiemarkedet markant hurtigere under coronakrisen end under finanskrisen. Omvendt genvandt S&P 500 også langt hurtigere det tabte end ved finanskrisen.

Nordnet Smarte Porteføljer styrer porteføljerisiko efter volatilitet, og den steg voldsomt under coronakrisen. Det betød, at Nordnet Smarte Porteføljer jævnfør strategierne var tvunget til at reducere de mest risikofyldte aktiver som f.eks. aktier i februar og marts måned.

Nedenfor ses aktieeksponeringen i Nordnet Smart 10 og volatiliteten i perioden januar 2020 til juli 2020.

Som graferne viser, reducerede vi aktieeksponeringen fra cirka 50 procent til cirka 15 procent. Nordnet Smart 10 var tvunget til at reducere risiko, fordi volatiliteten steg markant fra cirka 6 procent til nuværende cirka 13 procent. I Nordnet Smart 5 og 15 blev risikofyldte aktiver også nedbragt på tilsvarende vis ud fra deres risikobudget.

Det var umuligt i marts at forudse, at aktiemarkederne skulle komme så hurtigt tilbage. Hvis coronakrisen i stedet havde mindet om finanskrisen, ville Nordnet Smarte Porteføljer have klaret sig fint på grund af hurtig tilpasning af risiko.

Hvordan har vi justeret strategien i Nordnet Smarte Porteføljer?

  • Stresstest på risiko uden for normalen
  • Trendfilter som skal sikre, at negativ udvikling på aktivklasser hurtigt opdages, så eksponeringen kan minimeres
  • Risikobudget styres stadig ud fra modeller, men de kan justeres hurtigere end tidligere
  • ESG screening

Afkast i perioden januar 2020 til juli 2020:

Smart 5: -9,77%
Smart 10: -16,37%
Smart 15: -24,97%

Hvis du er interesseret i at se aktuel allokering og seneste opdatering fra juli måned, kan du læse seneste månedsopdatering her: Smart 5, Smart 10, Smart 15.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Thomas
Thomas
2020-08-18 09:48

Kan kun sige at det er direkte usmart at man nedprioriterer aktier så man kun fik det voldsomme fald fra Covid og ikke har fået stigningen med.
Mine smart10 er faldet en del over 15% pga. dette, hvor resten af mit depot er tilbage i ca. nul, selvom jeg har en del finske aktier, der har det svært.
I det mindste forklarer denne artikel, hvor usmart Nordnets strategi er, kunne have ønsket bedre vejledning inden jeg købte.

Jacob Bjerg Hansen
Jacob Bjerg Hansen
2020-09-02 15:06

Kunne I overveje et webinarhvor I ærligt og redeligt kunne gøre rede for tingenes tilstand i dette produkt. Hvad er status og perspektivet?

Peter
Peter
2020-10-10 09:16

Har I fjernet informationssiden om smarte porteføljer? Den er i hvert fald meget svær at finde på hjemmesiden. Performer den så ringe, at I har valgt ikke at promovere “en opsparing i verdensklasse” mere? Hvis ja, så vær venligst åbne om det.

vh
Peter