Spring til hovedindhold

Hvad holder januarrallyet tilbage?

Vi vil starte med at gentage os selv: Hvorfor er de fleste aktiestrategers forudsigelser om et stærkt aktiemarked i 2021 endnu ikke blevet udfoldet? Hvis vi skal have et stærkt aktiemarked i 2021, så skulle netop januar være en rigtig god startperiode, i hvert fald hvis vi kigger på historien. Men realiteten er, at aktiemarkedet stort set ligger uændret i forhold til årets start.

Umiddelbart kan det undre, at efterårets stærke momentum nu ser ud til at tabe styrke. Alle de velkendte drivkræfter, som bankernes aktiestrategier har peget på, gælder fortsat. Blandt andet centralbankernes stimulanser, en lav rente, udsigten til åbning af de vestlige økonomier efter udrulning af vacciner og tilsyneladende fortsat lav inflation.

Vi vil tillade at fastholde vores hypotese om, at 2021 bliver et meget vanskeligt aktieår, som i bedste fald bliver fladt, og hvor aktiegevinster skal skabes ved at satse på nogle få udvalgte aktiehistorier, som klarer sig markant bedre end det generelle aktiemarked.

Vores opfattelse er stadig, at aktiemarkedets generelle værdiansættelser ikke kan trække meget mere, og at vi står midt i en gigantisk aktieboble. Så det vil i virkeligheden være et fantastisk godt scenarie, hvis aktiemarkederne hen over 2021 nogenlunde kan holde det nuværende niveau.

Aktiemarkedet synes aktuelt at stå i en situation uden klar retning, og hvor der også er usikkerhed om, hvilken retning sektorrotationen skal tage. Altså hvilke sektorer, der vil klare sig godt, og hvilke der klarer sig dårligt.

Grundlæggende har de europæiske industriaktier på det seneste klaret sig flot. Men det har måske været for tidligt: Coronasmitten lægger fortsat en dæmper på vestlige økonomier, og det er et åbent spørgsmål, hvornår vaccinerne er så udbredte, at der kan ske en bredere genåbning af økonomierne. Under alle omstændigheder er aktiemarkederne i øjeblikket værdisat, som om alt var i den fineste orden, og de børsnoterede selskabers overskud vil buldre frem de næste kvartaler.

Vi ser et billede med et klart stigende overskud, men slet ikke i samme omfang, som analytikerne forventer. De har slet ikke taget højde for, at økonomierne fortsat er ramt af nedlukninger. Så vores bundlinje er, at der meget vel kan komme skuffende udmeldinger om selskabernes forventninger til 1. og 2. kvartal i de kommende regnskaber, som begynder at tikke ind de kommende uger.

Analytikernes syn på 4. kvartalsregnskaberne

Hvor de danske C25-selskabers overskud i 3. kvartal udviklede sig fremragende med en overskudsfremgang på hele 28 procent, ser 4. kvartal langt mere afdæmpet ud. Analytikerne forventer ifølge analysehuset Factset et gennemsnitligt overskudsfald på 8 procent for de store danske børsnoterede selskaber i årets sidste kvartal. For de store europæiske selskaber i Stoxx 600 indeks, hvor de 20 største danske selskaber også indgår, ventes store overskudsfald inden for industri, finans og energi. Indenfor health care ventes et lille overskudsfald på 4 procent.

Chr. Hansens kvartalsregnskab i det skæve regnskabsår kan måske være et forvarsel om, hvad der er på vej. Som det fremgik af vores analyse i sidste uge, var regnskabet en stor skuffelse trods flotte tal på overfladen. Men analytikerne så hurtigt igennem det, der lignede sminke, og aktien er blevet sendt markant ned den seneste tid.

Ugens vindere og tabere

Grundlæggende var det et meget mudret billede, og det var særlige aktiehistorier, der skilte sig mest ud i denne uge. Største stigninger var der i Flügger, SP Group og Rockwool. Det understøtter, at det fortsat er industriaktierne, som klarer sig bedst, og især de mindre ikke alt for dyre industriaktier, der længe har ligget underdrejet.

Også flere bankaktier klarede sig rigtig godt blandt andet Lollands Bank og Nordfyns Bank. Vi forventer stadig, at der kan ligge store gevinster til aktionærerne i de banker, der lader sig overtage i 2021. Vi ser konsolideringsbølgen fortsætte i det nye år.

Blandt ugens tabere var Chr. Hansen, især efter det skuffende regnskab, og Ambu, hvor der måtte komme en korrektion efter den seneste tids massive stigninger. Også A. P. Møller-Mærsk og cBrain faldt tilbage, igen som en naturlig reaktion på en lang periode med store kursstigninger. Vi ser ikke her ændringer i selskabernes fundamentale forhold. Der har blot været nogle aktionærer, der ville tage gevinster, og det kan muligvis godt fortsætte et stykke tid fremad.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer