Spring til hovedindhold

Hvad med at (gen)investere de skattepenge du snart får tilbage?

Fra den 14. marts kan du officielt se din årsopgørelse for 2021 hos Skattestyrelsen. Som regel får 3 ud af 4 skatteydere penge tilbage – har du overvejet, hvordan du får mest ud af dine?

Mange frygter, at de har betalt for lidt i skat og derfor får en ærgerlig restskat til foråret. Men sandheden er, at de fleste af os får penge tilbage. Fra den 14. marts kan du officielt se din årsopgørelse for 2021 hos Skattestyrelsen. Hvis du har betalt for meget i skat, vil pengene blive udbetalt allerede fra 8. april.

Den gode nyhed er ifølge Skattestyrelsen, at tre ud af fire som regel får skattepenge tilbage. Hver af de 3,6 millioner skatteydere, som fik penge retur sidste år, fik 5.400 kroner ind på kontoen i gennemsnit. Så skal vi ikke krydse fingre for, at du er en af dem, der får penge tilbage?

I mine øjne er det en god ide, at du allerede nu lægger en plan for, hvad du vil bruge skattekronerne til. Hvis du øremærker dem i forvejen, er det mere sandsynligt, at pengene bliver brugt til netop det formål, som du drømmer om. Hvis ikke, forsvinder pengene lynhurtigt i det store ’sorte hul’ af hverdagsudgifter og forbrug.

Når Skattestyrelsen forklarer, at det udbetalte beløb ligger på 5.400 kroner i gennemsnit, er det klart, at nogen får mere og andre mindre. Men lad os antage, at du får penge tilbage som gennemsnittet, og pengene sættes ind på din NemKonto. Så er det beløb – hånden på hjertet – ikke helt stort nok til en ferietur.

Er der ikke noget, du lige mangler, er mit bud, at pengene bliver stående på din NemKonto, med mindre du selv flytter dem ind på din opsparing eller på din budgetkonto. Uanset hvad du gør, så blandes ’skatten’ med dine andre penge. Den pose penge bliver hurtigt ’usynlig’, og du glemmer alt om den.

Kom i gang eller boost din investering

Vil du derimod forkæle dig selv, bør du overveje at øremærke ’skatten’ til investering. Det er som regel ikke penge, du har savnet i løbet af det seneste år. Derfor giver det mening fortsat at holde dem ’adskilt’ fra dine andre penge ved at investere dem. Er du ikke allerede kommet i gang med at investere, kan pengene fra Skattestyrelsen være det gode puf i ryggen, du giver dig selv til at hoppe på og opgradere dig selv fra ’sparegris’ til ’investor’.

En hel del danskere tror fejlagtigt, at man skal sidde med mange tusinde kroner i hånden, før man kan komme i gang med at investere. Det er heldigvis helt forkert. Pengene fra skat er rigeligt til enten at komme i gang med at investere eller til at booste den investering, du allerede har sat i gang.

Mens du venter på skattepengene, er det en god ide allerede nu at overveje, hvordan og hvor du vil investere dem.

Det nemmeste for en investor, der er ny i klassen, kan være at købe indeksfonde. Det sværeste bliver at vælge hvilken eller hvilke. Vil du have globale indeksfonde, grønne europæiske eller en af de mange andre? Det kan sagtens være, at du hellere vil sætte pengene i en aktie, som du har tiltro til. Det har du tid til at undersøge, inden de overskydende skattekroner rammer din konto.

Som både ny og knap så ny investor skal du huske på, at det ikke er nok at komme i gang med at investere, du skal også bevare din kritiske sans hele vejen. Her handler det om at huske på, at når du investerer, så er det, fordi du vil se dine investerede penge vokse og helst vokse meget. Derfor er det ikke nok at investere, du skal også se på, hvad det koster at investere. Det kaldes investeringsomkostningerne. Priserne for at have depoter og købe værdipapirer er heldigvis forskellige.

Så brug også tiden frem til den 8. april til at tjekke, hvor priserne, altså investeringsomkostningerne, holder sig på et niveau, hvor du beholder mest muligt af investeringen og afkastet i dine egne lommer.

Læs mere om investeringsomkostninger her: Tjek, hvad du betaler – jo lavere omkostninger, jo mere til dig

Og sidst men ikke mindst skal du love dig selv to ting som investor – uanset om du er ny eller ej:

Først og fremmest bør du gøre det til en tommelfingerregel, at du altid geninvesterer de udbytter, som dine investeringer kaster af sig. Og dernæst skal du have en plan for, hvor ofte du investerer i fremtiden. Er det et fast beløb hver måned, eller er det de skattepenge, du sandsynligvis får retur hvert forår eller begge dele?

Tænk over det nu, og den 14. marts ved du med sikkerhed, hvor mange penge du kan investere i april, hvis du altså vil.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er et udtryk for skribentens personlige holdning. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
3 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-03-10 20:44

Man kan også vælge en anden løsning. Sæt dig ned med en lommeregner og så regn efter, hvor får du mest ud af dine egne penge: hvis du får penge tilbage i skat, eller du skal betale en restskat?? Hvis du får penge tilbage fra skat, betyder det, at skattevæsnet har haft for mange af dine penge. Hvis du betaler en restskat, betyder det, at du har haft rådighed over dine egne penge længst muligt. Så selv om der er et rentetillæg på restskatten, så bliver det opvejet at et væsentlig større afkast på dine investeringer. Og for den rå… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-03-11 08:51

God pointe, dog risikofyldt ved stor skala. Der er garanti for at du skal betale renter, men ikke garanti for at dine investeringers afkast er større end renterne, slet ikke på kort sigt 🙂

Gæst
Gæst
2022-03-10 13:51

Rigtig godt råd. Tror der er mange der har den opfattelse at man kun kan investere hvis man har masser af penge. Alle skal starte et sted og hvis man eksempelvis bare har 2000 kr om måneden man kan investere bliver det til 24000 om året. Det vil sige knap 100.000 hver 4. år uden afkastet fra dine investeringer som jo gennemsnitligt ligger på 7-8%. det bliver til rigtigt mange penge i længden selv med et beskedent månedligt beløb. Jeg tror dog de fleste der læser nordnets blog allerede er i gang med at investere, så nok ikke den bedste… Læs mere