Spring til hovedindhold

Hvem er vinderen i dækbranchen?

EBIT-analysen viser at et finsk selskab har haft branchens højeste overskudsgrad i syv af de seneste otte år. Der er tale om Nokian Tyres, der primært producerer vinterdæk. Selskabets gennemsnitlige overskudsgrad var hele 22,4% i perioden 2007-2014, mens branchegennemsnittet til sammenligning var 8,5%.

Findes der en vinder i dækbranchen? Det spørgsmål stillede jeg mig selv. I første omgange lavede jeg en EBIT-analyse. Resultatet ses her:

EBIT-analysen viste, at et finsk selskab har haft branchens højeste overskudsgrad i syv af de seneste otte år. Der er tale om Nokian Tyres, der primært producerer vinterdæk. Selskabets gennemsnitlige overskudsgrad var hele 22,4% i perioden 2007-2014, mens branchegennemsnittet til sammenligning var 8,5%.

Jeg beregnede herefter udvalgte nøgletal for de 16 største børsnoterede dækproducenter. Her er resultatet:

For mig er soliditet og udbytteafkast meget vigtige parametre, når jeg skal vurdere en akties kvalitet og prissætning. Bemærk at Nokian Tyres på en gang har dækbranchens højeste overskudsgrad, dækbranchens laveste gæld (højeste soliditet) og dækbranchens højeste udbytteafkast.

Her er en graf, der viser Nokian Tyres kursudvikling siden børsintroduktionen i juni 1995:

Som det fremgår, er aktiekursen 37-doblet på under 20 år, svarende til et gennemsnitligt afkast på 20,0% p.a. Et ellers stærkt indeks som OMXC20 er til sammenligning “kun” steget 10,8% p.a. i perioden. Begge afkast er uden udbytter.

Hvornår er det bedste tidspunkt at købe en åbenlys langsigtet vinder? Når kursen er lav? Når aktien er billig målt på P/E? Eller hvad? Jeg har tænkt over den sag, og jeg er nået frem til, at det bedste tidspunkt at købe en langsigtet vinder, er når aktien har underperformet markedet i en årrække.

Her er en graf, der viser Nokian Tyres relative performance de sidste 2½ år:

Som det fremgår har Nokian Tyres underperformet dramatisk siden marts 2012. Det er for mig et tegn på, at aktien er særlig interessant.

Hvad mener du? Synes du også Nokian Tyres ligner et godt køb i november 2014? Er der andre aktier i dækbranchen, der er mere interessante? Er der noget jeg har overset?

Disclaimer: Nokian Tyres indgår i min Ekspertportefølje for Nordnet. Jeg ejer selv aktier i Nokian Tyres.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
64 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-11-19 09:24

Hej

Så dit køb I går.
Mener at Nokian dæk ikke er på højde med f.eks Continental dæk.
Og derfor vi fremtiden vi have svært med at konkurrere med de mere etableret mærker.

Desunden er Nokian relative store I rusland – som er svært for tiden

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-19 09:47

En så vedvarende topperformance er man nødt til at have respekt for. Continental er som regel øverst i test, men Nokian er ikke langt derfra – og er i øvrigt mere konkurrencedygtige på prisen.

Et rigtig interessant indlæg, Thorleif. Jeg er bare lidt træt af at skulle til at veksle mine depot-USD til Euro på nuværende tidspunkt for at kunne handle Nokian 🙂

Gæst
Gæst
2014-11-19 09:46

Sammenligner du aktien med det danske C20-indeks, eller misforstår jeg noget. Det danske eliteindeks har vist outperformet de fleste markeder de seneste to-tre år, eller hvad.

Hvis man skal bruge den tilgangsvinkel, som er interessant nok, så skal man vel sammenligne med enten det finske marked (som måske heller ikke er helt fair), eller europæiske, som nok er den virksomhedsliga Nokian hører til i?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-24 12:42

Hej igen.

Jeg har set på OMXC20 i forhold til både OMXH25 og andre større index. Og de performer nogenlunde ens, dog C20 noget over de andre. Så det er måske okay at sammenligne med C20.

Men hvis man kigger blot 2 år tilbage (istedet for 2½ år), så har Nokian fulgt markedet det første år, og først i oktober 2013 begyndt at performe lavere, måske sammenfaldende med Krim-konflikten.

Jeg har ikke kunne læse mig frem til årsagen til kursdykket i maj 2012, det lader ikke til at være 2011 regnskabet, som så vidt jeg ved så udmærket ud.

Gæst
Gæst
2014-11-19 10:04

Den overbevisende gode historiske performance fortæller mig, at det er et kvalitetsselskab.

Det bedste tidspunkt at købe kvalitetsselskaber er når de kommer i kortsigtet modvind. Selskabet nedjusterede EBIT ved Q3 (primært p.g.a. svag RUB) og har fået tæsk for det. Desuden er spørgsmålet om den ”Russiske syge”, usikkerhed med ny CEO m.v. ikke allerede er fuldt indregnet i den nuværende kurs. Omvendt vil en måske lavere vedvarende oliepris være godt for marginerne.

Jeg ejer selv aktier i Nokian Tyres.

Gæst
Gæst
2014-11-19 10:37

Du bør gøre meget mere ud af at beskrive deres enorme eksponering mod Rusland. At de har en del produktion der mv.
Syntes du skøjter lidt for let henover analysen ved bare at kigge på historiske nøgletal. Omvendt kan man sige at Rusland altid har været en outsider. Men hvad er Nokian Tyrans salgsudvikling udenfor Rusland. Prøver de at diversificere sig mere osv. Er deres marginer ligeså højere udenfor som indenfor Rusland mv. ?

Generelt vil jeg passe meget på med et så ruslandeksponeret selskab. Du har jo lige set hvordan det er gået med dine Gazprom.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 12:07

Hej Andreas, Det er rigtigt at Nokian Tyres er eksponeret til Rusland. Selskabets har to store fabrikker. Den gamle i Nokia og den nye og større fabrik i Rusland nær St. Petersborg. Den lave rubelkurs er at tveægget sværd. Omkostningerne er lavere målt i euro, men omsætningen fra salget i Rusland er også lavere målt i euro. Du antyder at man bør undgå at investere i Nokian Tyres fordi selskabet er eksponeret til risici knyttet til udviklingen i Rusland. Det er en meget farlig tankegang som jeg godt vil advare i mod. Hvis du kun vil købe aktier der tilsyneladende… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-11-19 11:46

Jeg ville også kigge på: Hvordan er konkurrencesituationen i branchen? Er der overkapacitet? Er der store eller små adgangsbarrierer? Hvordan er det strategiske spil i branchen – hvordan må konkurrenterne forventes at agere og reagere i fremtiden – er der udsigt til priskonkurrence. Er det en branche i vækst? Har NT adgang til distributionskanaler – både vedrørende dæk til nye biler og ved udskiftning? Som flere nævner eksponeringen overfor Rusland – som dog også kan give en optur, hvis Ukraine-konflikten løses. De historiske nøgletal må dog være et vist udtryk for virksomhedens kvalitet og konkurrencedygtighed. Men hvorfor fokuserer mange i… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-11-19 16:47

Måske afkastningsgrad (ROIC, ROA eller lignende) er et bedre mål for, hvor godt selskabet forrenter den investerede kapital end egenkapitalforrentning, som afhænger af en gearingeffekt, der måske kan vise sig uholdbar, hvis renten stiger?

Men efter min mening rigtig godt at sammenligne med konkurrenters EBIT-marginer. Det må sige meget om selskabets konkurrenceevne.

Gæst
Gæst
2014-11-19 17:49

Hej Thorleif. For snart 10 år siden, kunne vi godt have flere selskaber tilfælles og 13 selskaber var nok. Med årerne er vores fællesskab blevet mindre og i dag er der kun H&M tilbage, og den sælger (vi) du jo nok en dag. Selvfølgelig er vores forhold ligegyldigt, men jeg synes, at du påtager dig mere og mere risiko med de lave værdiansættelser. Jeg har sådan set kun det forhold til selskaberne, at jeg stiller kapital til rådighed og vil have et så højt afkast som muligt. Det fører let til dyre selskaber. Ud fra simple betragtninger, såsom historiske afkast… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 11:50

Hej Tage, Tak for dit indlæg, der er yderst relevant. Jeg føler mig ramt i hjertet, for du har ret i hvad du skriver. Det er nok rigtigt at min strategi har ændret sig de seneste 10 år. For 10 år siden fulgte jeg et koncept jeg kaldte 10+, hvor jeg forsøgte primært at købe aktier med jævn indtjeningsvækst, eksempelvis Johnson & Johnson. I dag forfølger jeg en lidt anderledes strategi, jeg kalder branchevindere. Det er fordi jeg synes 10+konceptet er lidt begrænset, da det nærmest udelukker alle konjunkturfølsomme aktier. Med 10+konceptet risikerer man også at købe aktier, der har… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-11-19 19:40

Virker mærkeligt at sælge en Ruslands eksponeret aktie begrundet med tidshorisonten og så købe op i en anden. Eksponering på hvilke markeder, og hvem er de største kunder hos Nokian? Hvordan går det dækmarkedet generelt? Hvem har de bedste dæk? Ændrer gummifremstilling sig? Bruges naturgummi eller syntetisk(olie)? Hvordan ser det ud med gummifremstilling på tanke fremfor old-school saftindhentning fra gummitræer? – For nylig vandt et ingeniørhold en pris for at kunne lave kunstig naturgummi på tanke. – Tænk insulin som Novo Nordisk, fremfor tapning af insulin fra kirtler hos dyr. – Sagt kort. Er der råvarer nok – kommer der… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 11:23

Hej Peter, Jeg synes ikke der er noget underligt i at sælge en ruslandsaktie og erstatte den med en anden aktie med mange aktiviteter i Rusland. Der er jo tale om en omlægning og ikke et salg. Jeg mener samtlige russiske aktier ligger underdrejet, og at det derfor giver god mening at være eksponeret mod landet. Gazprom er i mine øjne særligt eksponeret til politiske risici. Dels kan enten EU eller Rusland beslutte at lukke hanerne til Europa, og dels kan Putin finde på at straffe minoritetsaktionærerne, eksempelvis ved at tvinge dem til at sælge til en lav kurs. Nokian… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-24 10:23

Jeg forstår du siger tallene fortæller hvem der er bedst, og så må man stole på de ved hvad der er bedst for dem. Enig. Dog vil jeg spørge: Du finder branchevindere, men finder du også vinderbrancher? Når du ikke vil spørge til den generelle vækst i et marked, samt antallet af aktører osv., snyder du så ikke dig selv for let tilgængelig viden? Hvad sker der når du falder over at selskab der er geniale til at stjæle markedsandele, men det til sidst møder modstand i den samlede efterspørgsel? Hvad sker der når konkurrencen bider igen? Så er det… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-24 11:31

I forlængelse af ovenstående (men med risiko for at køre debatten lidt mere af sporet), ville jeg gerne spørge, om du stadig anser solcellebranchen for en vinderbranche og Trina Solar for en branchevinder? Jeg ville tro, at nu ville være et meget opportunt tidspunkt at købe sig ind i aktien igen. Brancheudviklingen og selskabsudviklingen har været fantastiske, men kursen på Trina Solar (og Jinko, JA og Canadian for at nævne et par andre) afspejler efter min bedste overbevisning på ingen måde dette. For mig at se minder den nuværende situation en del om sidste del af 2012: Lovende udsigter, men… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-24 11:33

PS
Og mange tak for lang tids generelt rigtigt gode og spændende aktieanalyser og tanker og debatindlæg – det er virkelig værdsat!

Gæst
Gæst
2014-11-20 13:19

Jeg prøver at fange dig Thorleif på en ny tråd.

Mht. JIN – Ryger denne så samme vej som dine 2 seneste salg? Jeg efterspurgte en kommentar fra dig på en anden tråd.

Udsigterne er vel ikke alt for gode for JINHUI – vil du kommenterer dette på JIN tråden.

På forhånd mange tak.

PH

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 11:30

Hej P. Hansen, Nej. Jeg har absolut ingen planer om at sælge mine Jinhui Shipping aktier. Jinhui Shipping er i mine øjne en suveræn branchevinder, der år for år og kvartal for kvartal klarer sig bedre end konkurrenterne. Problemet med Jinhui Shipping er IKKE knyttet til selskabet selv, men derimod til branchen, der er helt i markedets vold. Når markedet før eller siden vender, vil Jinhui Shipping-aktien formentlig skyde frem som skudt ud af en kanon, ligesom i 2003, hvor aktiekursen blev 22-doblet på 12 måneder. Det glæder jeg min til, og jeg tør ikke sælge aktien på et tidspunkt,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 18:30

Hva er det som i størst grad avgjør fraktratene til tørrbulkselskapene? Er det rett og slett en vekst i verdenøkonomien? Og da særlig Kina?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-27 23:16

Hej Trond, Her er et velment forsøg på lidt af et svar. Prøv evt. at google dette / kigge efter en forklaring hos “Market Realist” (de har gode forklaringer på mange sammenhænge. De er bare ikke, efter min mening, så upartiske længere, som de tidligere var – bare lige til at holde det i baghovedet). Hvad angår transport af jernmalm til Kina (en af flere betydende faktorer), så har den aftagende kinesiske vækst (dog stadig markant vækst…), kombineret med kraftig lageropbygning af jernmalm i Kina grundet den faldende pris, vist sat en dæmper på denne transport. Med de kinesiske rentenedsættelser… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 19:37

Jeg håber ikke kursen går i 1,- før den evt. x22 – Så vinder du kun 3,- imod dit nuværende GAK.

Tak for svaret.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 21:54

P. Hansen “Jeg håber ikke kursen går i 1,- før den evt. x22 – Så vinder du kun 3,- imod dit nuværende GAK. Tak for svaret.” Vel, Du/Thorleif/Jeg bør egentlig håpe dette! For da kan du øke posisjonen din (hvis du har cash tilgjengelig) i bransjevinneren JIN når kursen er 1kr. Thorleif ville sannsynligvis solgt en av sine andre aksjer og kjøpt JIN hvis kursen var 1 kr, men mindre JIN hadde tullet seg inn i en stor økonomisk knipe. Jins bokførte verdier er rundt 64 kr per aksje, og skulle prisen komme ned i 1 kr ville det var… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-11-22 18:35

Thorleif,

Beregner du en fair value (intristic value) for hver aksje du kjøper? Hvis ikke, hvordan kan du vite når ved hvilken pris du skal selge aksjen?

Gæst
Gæst
2014-11-22 18:44

Thorleif,

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du solgte Gazprom. Du nevner politisk risiko, men det visste du vel da du kjøpte aksjen? Det er jo også politisk risiko med Vale som du nettopp har kjøpt.
Burde ikke du da heller avstå fra å kjøpe aksjer med stor politisk risiko, enn å angre senere?

Du nevner at aksjen ikke har prestert kursmessig og at det er en grunn til at du selger. Dette overrasker meg litt. Det høres ikke ut som value investing. Og jeg er uenig i at det er riktig tidspunkt å selge. Jeg eier selv Gazprom.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 20:37

Hej Trond,
Jeg er enig i alt hvad du skriver. Jeg solgte Gazprom i Ekspertporteføljen fordi den ikke har præsteret kursmæssigt efter fire år. Og jeg har købt Nokian Tyres i stedet. Et selskab som også har eksponering mod Rusland.

Hvor længe vilel du holde fast i en aktie, der ikke præsterer kursmæssigt?

Jeg har ikke solgt Gazprom i Jackson FamilieInvest. Det forhold betyder dog ikke, at jeg ikke kan finde på at sælge FamilieInvests Gazprom aktier når som helst.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-11-22 21:36

Takk for svar. Jeg vet det er delte meninger om dette. Jeg har lest at Monish Pabrai gir aksjene sine 2-3 år til å prestere. Hvis ikke selger han. Jeg har hatt Gazprom i kun 1 år. Så kanskje du alikevel gjør rett i å selge. Vanskelig å gi noe fasitsvar på dette. Ville du solgt hvis det ikke var noen politisk risiko? Ville du ikke heller da økt posisjonen ved en lavere kurs? Eller ville du alikevel solgt etter en hvis tid hvis ikke aksjen hadde prestert kursmessig? Jeg har som vane å øke posisjonene mine ved kursfall på… Læs mere

Gæst
Gæst
2014-11-23 09:36

Ifølge Morningstars analyse af Michelin er dækbranchen præget af hård konkurrence fra kinesiske producenter og aggressive ekspansionsplaner, blandt andet hos Michelin, som forventes at give overkapacitet. Dertil kommer risiko for pludseligt stigende råvarepriser som det skete i 2011, hvor selv Michelin ikke formåede at videresende regningen til kunderne – et tegn på, at branchen har svag forhandlingsstyrke overfor kunderne. Så de indtjeningsforventninger, der er indbygget i de lave P/E-værdier for 2015, holder måske ikke. Det er dog muligt, at Nokian Tyres producerer særligt gode dæk, der er svære at kopiere og som derfor vil medføre fortsat høje EBIT-marginer.Sikkerheden kan være… Læs mere