Spring til hovedindhold

Hvor der handles, der spilles

Af Mikael Bak, Direktør, Dansk Aktionærforening

Det er ikke altid lige nemt at investere optimalt. Det har de seneste måneder mindet os om. Vi har oplevet store fald på flere af de populære danske og udenlandske aktier, og antallet af aktiehandler er så småt vendt tilbage til et mere normalt niveau.

Man kunne måske frygte, at nogle af de nye investorer, der trådte ind i et marked i fremgang, er blevet skræmte, og er på vej væk. Men sådan går det næppe. For der findes ikke mange gode alternativer til aktier, medmindre man har is i maven og vælger at betale negative renter i banken for en tid – med den tro at det er bedre at stå kontant end at være i aktier.

Et nyt mundheld

Et gammelt mundheld siger, at ”hvor der handles, der spildes”, og selv om vi nok alle forsøger at placere vores penge mest optimalt, så er det måske sundt nok at blive mindet om, at modgang også er en del af aktiemarkedet, og at spredning i forskellige aktier og fonde gør os mere modstandsdygtige, når uroen rammer markedet. Oven på det seneste år kunne jeg fristes til omskrive mundheldet til ”hvor der handles, der spilles”. Vi har nemlig også oplevet et helt usædvanligt år, hvor rekordmange nye investorer har handlet aktier.

Mange af de nye investorer havde ind til for nyligt kun oplevet fremgang, men så mødte de virkeligheden. Det handler som bekendt ikke om at handle meget, men om at handle rigtigt, og det er måske sundt, at vi får mindet hinanden om, at aktiemarkedet ikke er et casino for de mest spilleglade.

På aktiemarkedet går det nemlig både op og ned, og selv den mest sikre investering har en række risici, du skal være opmærksom på. Det er sundt at blive mindet om, at ansvaret for dine investeringer i sidste ende er dit eget, og at det som regel kun er banken der vinder, hvis du handler for meget.

Aktier betyder ”handling”

I bund og grund handler investering i aktier om at tage et ansvar, og samtidig at tage et ejerskab. Både for ens egen økonomi og for de virksomheder, som du investerer i – når det går godt, og når det går mindre godt.

Ordet ”aktie” stammer fra det tyske sprog og kommer oprindeligt fra det latinske ”actio”, der betyder ”handling”. Og fremfor at vi altid fokuserer på den sidst tjente krone, eller vores seneste tab, kan vi måske finde inspiration og mening i ”actio” – det at handle.

Her kommer tre måder, du kan handle aktier på:

  1. Du kan vælge at handle aktierne ofte, i troen på at du kan slå markedet (eller forsøge på det) på den korte bane.
  2. Eller du kan vælge at handle mere sjældent, fokusere på at spare op, tænke langsigtet og placere din formue så sikkert som muligt i f.eks. fonde.
  3. Og så kan du endeligt vælge at handle med aktier ud fra en mere aktivistisk profil, hvor det ikke kun handler om at skabe afkast til dig selv, men også at påvirke og skabe handling i de selskaber, som du investerer i og tror på.

En del af noget større

I min rolle som direktør for de private danske investorers forening kæmper jeg for, at vi sammen skal finde plads til alle typer af investorer. Både dem der er lidt for hurtige på aftrækkeren, som vi skal hjælpe med at finde lidt mere ro, men også dem der måske burde handle lidt oftere. Og i de senere år har vi også set en stærk stigning i antallet af investorer, som tager mere aktivt stilling ikke bare til deres eget afkast, men også til de virksomheder de investerer i. Der er med andre ord kommet mere fokus på, at aktier også handler om tage ansvar, og at jo flere private der står sammen og kræver indflydelse både overfor selskaberne og overfor politikerne, jo bedre bliver vores samlede afkast både individuelt og som samfund på længere sigt. Når markedet er lidt surt og går os i mod, kan det være en god ide at blive mindet om, at vi er en del af noget større, og at aktiemarkedet historisk set har givet +8% i gennemsnitligt afkast på den lange bane.

Mikael Bak
CEO, Dansk Aktionærforening

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer