Spring til hovedindhold

Hvordan navigerer de private investorer i coronakrisen?

Trods meget markante kursfald og usikre økonomiske udsigter er der ingen tvivl om, at rigtig mange private investorer har set krisen som en mulighed for at komme ind på aktiemarkedet på et attraktivt niveau.

Vi kan se, at en del af investorerne har solgt aktier og er gået kontant for at nedbringe deres risiko, men der er altså endnu flere, der har købt – og det har de gjort med både en kort og en lang tidshorisont.

De tre primære tendenser:

  1. Meget stor handelsaktivitet – handelsomfanget i marts har i gennemsnit ligget næsten tre gange højere end på en normal dag – og med allerstørst aktivitet den 13. marts.
  2. Især i starten af krisen var der en generel forventning om, at investorerne solgte ud med arme og ben – men det har bestemt ikke været tilfældet. Der har været en stor interesse for at komme ind på markedet fra de private investorer, og det ses ikke mindst i at der gennem hele marts måned har der været næsten dobbelt så mange køb som salg.

    Samtidig har de gennemsnitlige beløbsstørrelser dog været størst på salgssiden, og det tyder på, at det først og fremmest er de større investorer, som naturligt nok har nedbragt risiko, mens en lang række andre investorer altså har valgt at gå ind i markedet med lidt mindre beløb. Man kan ikke afvise, at nogen har set muligheden for at købe en lottokupon til aktiemarkedet – enten på den lange bane eller fordi der er opstået nogle selskabsspecifikke muligheder, fx blandt bankerne og indenfor luftfart.

    Dette billede bliver også understøttet af, at der er blevet – og stadig bliver – investeret rigtig mange kontanter. I takt med at negative indlånsrenter bliver stadig mere udbredt, har mange danskere i forvejen været på udkig efter alternativer – men aktiemarkedet har i lang tid været anset for at være ”dyrt”, lige indtil vi nåede til marts måned.

    Tendensen ses også i form af stigende interesse for lånefinansierede investeringer med sikkerhed i porteføljen
  3. Top-ti listen over de mest købte aktier i marts viser, at investorerne først og fremmest har fokuseret på de kendte, danske aktier med undtagelse af én norsk aktie, der har sneget sig ind på toplisten. Danske Bank har uden sammenligning tiltrukket den allerstørste interesse – og mere end 11.000 kunder i Nordnet har købt Danske Bank i løbet af marts måned. Den eneste aktie på top købslisten, der har haft flere sælgere end købere, er Ambu – en aktie som må anses for at være noget volatil i forvejen, når vi ser på de historiske kursbevægelser.
Top-10 mest købte aktier
marts 20 Antal købere
Danske Bank A/S (køb) 11.341
Novo Nordisk B A/S (salg) 6.097
Vestas Wind Systems A/S (salg) 3.611
Ørsted A/S (køb) 3.504
Bavarian Nordic A/S (køb) 3.448
DSV Panalpina A/S (køb) 3.136
SAS AB (køb) 2.910
Genmab A/S (salg) 2.445
Norwegian Air Shuttle (køb) 2.894
Ambu A/S (salg) 2.038

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer