Grundet den store interesse for Nordnets børsnotering kan du kan i øjeblikket opleve længere svartider på vores telefoner og mail.
Ritzau Finans har siden tirsdag morgen oplevet tekniske problemer. Derfor er der fortsat ingen nyhedsstrøm fra Ritzau – herunder til Nordnets kunder. Ritzau arbejder på at løse problemet.

Hvorfor er et testamente vigtigt?

Nordnets Legal Cousel, Pernille Nørredam Brandorf, giver et indblik i, hvorfor det er vigtigt for alle at have et testamente.

”Vi har jo en udmærket arvelov”, vil nogle måske sige…

Og her er da også et par andre grunde til ikke at oprette et testamente:

  • Jeg regner med at leve evigt
  • Det er okay, at min samlever gennem mange år må forlade hus og hjem
  • Jeg føler mig mere i familie med Statskassen, så min formue skal tilfalde den
  • Det er helt fint, hvis mine arvinger ikke længere taler med hinanden efter de har delt boet, de har jo fået en oplevelse, de aldrig glemmer…

Det fører selvfølgelig til det budskab, jeg gerne vil bringe. Det er rigtig vigtigt, at vi forholder os til, om arven efter os nu også ender hos dem, som vi gerne vil tilgodese og på de rigtige betingelser. På den måde gør vi det også lettere for vores arvinger, der slipper for at skulle forholde sig til en masse svære beslutninger.

Du bør drøfte med en advokat, om et testamente er relevant for dig. Her er nogle eksempler, hvor et testamente er særlig vigtigt:

Ugifte samlevende

Hvis man bor sammen men ikke er gift, har man ingen arveret efter hinanden. Det betyder, at ens samlever kun arver, hvis man har oprettet et testamente.

Enlige uden børn

Hvis man er enlig og ikke har børn, vil det være ens fjernere slægtninge, der arver. Det er nødvendigt at oprette et testamente, hvis man selv vil bestemme, hvem der skal arve.

Sammenbragte familier

I familier, hvor der er dine, mine, vores børn, er det vigtigt at oprette et testamente, hvis man vil sikre, at arven fordeles, som man ønsker. Ellers kan der være stor forskel på, hvordan børnene bliver stillet.

Arven til en tvangsarving ønskes beskåret

Hvis man ønsker at f.eks. et af ens børn skal arve mindre, end hvad arveloven foreskriver, skal man beslutte dette i et testamente. Et barn skal dog altid have sin tvangsarv.

Arven skal være særeje

Hvis man ønsker, at arven skal være særeje for modtageren. F.eks. kan forældre beslutte i et testamente, at arven skal være deres børns særeje. På den måde sikres det, at børnene ikke skal dele arven med deres ægtefælle i tilfælde af skilsmisse. Ved at det er forældrene, der beslutter, undgår man, at barnet selv skal aftale dette med sin ægtefælle (i en ægtepagt).

Båndlæggelse

Hvis man ønsker at båndlægge arven i en kortere eller længere periode.

Arvelovens regler

Hvordan fordeles arven?
Udgangspunktet er, at arven tilfalder din ægtefælle og/eller dine livsarvinger (dvs. børn, børnebørn osv.).

  • Arven fordeles med ½ til din ægtefælle og ½ til dine livsarvinger tilsammen.
  • Hvis du ikke har en ægtefælle får dine livsarvinger det hele.
  • Har du ikke livsarvinger, får din ægtefælle det hele.
  • Dette er fordelingen, hvis du ikke har oprettet et testamente.

Tvangsarvinger

Din ægtefælle og dine livsarvinger skal altid arve dig. De kaldes tvangsarvinger.

Tvangsarven udgør 25 % af din formue. Din ægtefælle får 12,5 % og dine livsarvinger får tilsammen 12,5 %.

Testamente

Hvis du har ægtefælle og/eller livsarvinger, kan du ved et testamente frit bestemme over 75 % af din formue, jf. reglerne ovenfor om tvangsarv.

Hvis du ikke har ægtefælle og/eller livsarvinger, kan du ved testemente frit bestemmer over hele din formue.

Hvilke tanker har du gjort dig i forhold til at oprette testamente? Lad os høre i kommentarfeltet.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jomfruane
Jomfruane
2020-01-13 12:01

Det kunne være fint med en artikel om hvad der sker med ens depot i tilfælde af død. Hvordan processen foregår, om arvingen blot kan fortsætte samme depot, eller om der er gebyrer i forbindelse med død.
Jeg ville gerne selv henvise til en sådan artikel fra https://firelife.dk

Yquem
Yquem
Svar til  Nordnet Danmark
2020-01-14 21:59

Hvem kan / skal ‘holde depotet ved lige’ indtil arven er fordelt? Jeg går næsten ud fra, at depotet bare står uberørt hen, lige meget, hvordan markedet bevæger sig, indtil arven er fordelt. Det kan jo tage ganske lang tid inden arven er fordelt!

Unikum
Unikum
2020-01-14 11:42

Hvis man ejer aktier som jf. overgangsordningen kan sælges skattefrit, vil det så også blive respekteret i en evt. dødsboopgørelse, og hvordan vil det blive respekteret i tilfælde af, at ens arvinger ønsker at beholde (dele) aktierne ?
Vil bobestyrer få de nødvendige oplysninger i forbindelse hermed ?

Skildpadden
Skildpadden
2020-01-14 11:43

Hej,
Hvad sker der med min pensionsopsparing, hvis jeg dør? Jeg har ægtefælde og to voksne børn, men har også en kreditor som har jagtet mig i 15 år. Jeg har i dag ikke en væsentlig indtægt og har ikke mulighed for at betale. Kan jeg beholde min pension og også sikre at det bliver mine arvinger, som får glæde af den i det tilfælde jeg dør først?
Mange tak for jeres svar 🙂

LundP
LundP
2020-01-31 15:15

Formidler Nordnet testamenter? Og i givet fald hvor “ligger priserne” for sådan et?

Martin
Martin
2020-06-19 22:56

Kan man begundstige ens depot til en person uden for arvingerne eller ens testemente?