Spring til hovedindhold

Hvornår erkender aktiemarkedet, at vi er på vej mod recession?

De ledende økonomiske indikatorer og rentemarkederne fortæller os nu en helt entydig historie: Europæisk økonomi – og sandsynligvis også amerikansk økonomi – kører direkte mod en recession. Især det meget store internationale obligationsmarked, som ikke styres af stemning i samme grad som aktiemarkedet, indikerer en dyb og langvarig økonomisk nedtur forude.

Efter de meget skuffende amerikanske beskæftigelsestal i denne uge, er den seneste tids ledende indikatorer blot blevet bekræftet. Vi er helt klart på vej mod en fuldtonet recession. Og det er også den historie, obligationsmarkedet nu fortæller os. Eksempelvis den danske 10-årige statsobligationsrente er nu den laveste i ti år. Og 30-årige fastforrentede realkreditlån på én procent i kuponrente ligger aktuelt tæt på kurs 100. For de boligejere, der ikke allerede har konverteret fra variable lån til fast forrentede lån, er det nu en vigtig privatøkonomisk overvejelse.

Men hvorfor bliver aktiemarkederne så fortsat ved med at vise positive takter? Indtil videre har ”aktiemarkedet” sat alle pengene på, at centralbankerne vil redde situationen. Selvom den europæiske centralbank skuffede med en moderat offensiv melding på denne uges rentemøde, er der store forventninger til den amerikanske centralbank. Også derfor klarer amerikanske aktier sig bedre end europæiske aktier.

Efter de seneste negative amerikanske nøgletal, forventer markedet nu 3-4 rentesænkninger i år, og det er en dramatisk ændring af billede på blot én måned. Allerede på det næste rentemøde den 19. juni er der i de implicitte renter en 28 procent sandsynlighed for, at FED vil nedsætte den korte rente. Lige netop disse rentesænkninger er der store forhåbninger til, nemlig at de vil sikre, at økonomien igen stabiliseres og vender opad. Og altså at vi undgår den fuldtonede recession. Så længe markedet ”spiller” på den historie, er det sandsynligt med stigende aktiemarkeder.

Men centralbankerne er sandsynligvis kommet alt for set i gang med rentenedsættelserne: Problemet er nu, at stimulanser af økonomien i form af lavere rente, først virker rigtigt efter 3-6 måneder, hvis de overhovedet virker. I Europa vil det være tvivlsomt om en lavere kort rente – i endnu mere minus end den allerede er, vil stimulere den økonomiske vækst. Europæisk økonomi virker aktuelt fuldstændig kuldsejlet uden nogen nære redningsplanker. Og vi undrer os stadig over, at dette tema ikke har været på dagsordenen op til EP-valget. Men det er jo nok ikke lige de politiske journalisters spidskompetence.

Omkring aktiemarkedet er vores bundlinje, at markedet før eller siden kommer til at opdage, at den økonomiske recession er uundgåelig. Og så vil historieopfattelen ændres fra en optimistisk undertone til nervøsitet stigende til frygt for, hvad der ligger forude. I de aktuelle værdiansættelser ligger fortsat en tro på, at Trump og Kina snart løser handelskonflikten, og at den vestlige økonomi udvikler sig fornuftigt.

Vores frygt er, at ingen af delene kommer til at holde stik. Vi ser derfor på 1-3 måneders sigt stor risiko for, at vi får en meget dramatisk nedtur på aktiemarkederne. Også selvom det ikke ligger i kortene lige nu, på grund af fornægtelse omkring, hvad der faktisk sker. Af samme grund har vi nu tilpasset Økonomisk Ugebrevs Portefølje, så den kan modstå en større aktienedtur. Og så vi måske oveni købet kan tjene penge på faldende aktiemarkeder, på grund af en stor vægt af afdækningspositioner.

Få store vindere i ugens aktiemarked: Selvom C25-indeks den forgangne uge faktisk steg over én procent, var fremgangen kun trukket af få store aktier. Blandt andet ALK-Abelló, Ørsted, A.P. Møller-Mærsk, Coloplast og Matas. Hovedparten af C25 aktierne gik faktisk en smule tilbage, og det understreger blot de seneste ugers vigende tendens, også i de mest solide og defensive danske storaktier. Eksempelvis Vestas dykkede fire procent, SimCorp fem procent og Netcompany seks procent.

Lundbeck gik otte procent tilbage, og shortfondene har held med at fortsætte deres raid mod Ambu, der dykkede hele ni procent. I ugens løb fortsatte shortfondene med at øge deres gambling i yderligere kursfald for Ambu. Der er nu stigende spænding omkring det investormøde, som den nye CEO for Ambu afholder den 26. juni. Altså om godt to uger, hvor markedet vil forvente en grundig status fra den nye adm. direktør.

Morten W. Langer

MODTAG LYNHURTIGE AKTIETIPS PÅ SMS OG MAIL FRA ØKONOMISK UGEBREVS ERFARNE ANALYTIKERE

Morten W. Langer
Chefredaktør på FORMUE

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2019-06-08 20:09

Muligvis er det mig der ikke kan læse indenad. Jeg forstår ikke helt sætningen her ” For de boligejere, der ikke allerede har konverteret fra variable lån til fast forrentede lån, er det nu en vigtig privatøkonomisk overvejelse.” Hvis renten skal sættes længere ned, er der vel ingen grund til at gå til et fastforrentet lån eller?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-06-09 11:58

Hej Anders, relevant spørgsmål. Men du skal være opmærksom på udviklingen i de korte renter (som centralbankerne styrer) og de lange renter (fx. 30 årig realkredit) som bliver styret af markedsforventninger, ikke nødvendigvis følges ad. Dvs. du kan godt få en situation, hvor de lange renter er “foran”, fordi de allerede har taget højde for, hvad centralbankerne forventes at gøre senere. Det betyder altså, at du godt kan få en situation med en periode, hvor centralbankerne nedsætter de korte renter, mens obligationsrenterne er på vej op. Personligt er jeg aktuelt ved at omlægge noget lån med variabel rente til 30… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-06-10 11:09

At du omlægger variabel realkreditlån med rente på ca. 0% (?) til fast 30-årigt med rente på 1%, betyder det at du på den lange bane er optimistisk for dansk økonomi, eller at du bare er meget risikoavers?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-06-13 10:35

hej David, der er flere grunde til, at vi ser det som en relevant overvejelse af omlægge fra variabel til fast 1) de fastforrentede lån er næsten lige så billige som de variable, hvis du indregner de højere bidragssatser på de variabel lån 2) med den globale økonomi på vej mod recession kan det ikke udelukkes, at der kommer finansiel uro, der får de variable renter til at gå kraftigt i vejret. 3) med et fastforrentet lån vil man reducere sin restgæld, når obligationsrenterne igen begynder at stige ja, personligt synes jeg ikke der er grund til at gamble, når… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2019-06-13 22:37

Kære Morten. Tak for dine svar! Tænkte nok det var overvejelser i den retning der lå bag, men var absolut ikke sikker.

Gæst
Gæst
2019-06-17 18:33

@Morten Langer. Nu har du spået at markedet skal krakke siden 2013. Men der er kun sket én ting, og det er at alle dem som har lyttet til dig er gået glip af en enorm gevinst. Men bevares, på et eller andet tidspunkt får du ret, så skal vi nedad.