Spring til hovedindhold

Ikke for godt til at være sandt

Jeg vil starte med at takke for alle de positive kommentarer og fine hilsener, som både mine kollegaer og jeg har modtaget, siden vi lancerede Nordnet Superfonden Danmark.

Vi synes, at det skal være nemt at tage magten over sine egne penge – til priser, som er overskuelige og gennemskuelige. I al ydmyghed, tror jeg godt man kan sige, at vi har været med til at rykke markedet i Danmark, når det gælder aktiehandel. Og med lanceringen af en 100 % gebyrfri indeksfond, er det ikke uden stolthed, at vi nu også bidrager til at sætte fokus på priserne for at investere via investeringsforeninger og fonde til pension. Nordnet har virksomhed i alle lande i Norden, og især i Sverige ser vi en større konkurrence på fondsmarkedet end herhjemme. Jeg er overbevist om, at vi også vil se en tilsvarende udvikling i Danmark, med flere fonde at vælge mellem, herunder flere med lave priser. Det vil være til gavn for dig som privat investor.

Vi har modtaget masser af henvendelser med spørgsmål om Superfonden, og i mit første blog-indlæg om Superfonden, Alt til dig, intet til os, kan du også læse en række kommentarer og spørgsmål fra andre kunder eller interesserede investorer.

Her har jeg sammenfattet de hyppigst stillede spørgsmål om Superfonden, og skulle du have andre spørgsmål er du mere end velkommen til at anvende kommentarfeltet nedenfor. Har du mere personlige spørgsmål, svarer vores kundeservice gerne på dem.

Er Superfonden virkelig 100 % gebyrfri – absolut ingen omkostninger?

Ja, der er ingen omkostninger i Superfonden overhovedet – hverken forvaltningsomkostninger, administrationsomkostninger, handelsomkostninger, omkostninger til kursspread, til revisorer eller andre tænkbare omkostninger forbundet med fonden. Intet er skrevet i småt. Det koster heller ikke noget at være kunde hos Nordnet, at oprette en pensionsopsparing, at købe Superfonden eller at få den administreret og forvaltet hos Nordnet. Køber du kun Superfonden, sparer du med andre ord op til din pension til 0 % i ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent).

Hvorfor tilbyder I Superfonden, hvis I slet ikke tjener penge på den?

Superfonden er isoleret set en underskudsforretning for os, men totalt set forventer vi alligevel, at det bliver en god forretning. Vi tror nemlig, at endnu flere danskere vil få øjnene op for Nordnet. Og at mange af vores kunder ikke blot vil investere i Nordnet Superfonden, men også vil se, at det er nemt og billigt at investere i aktier og andre fonde hos os. Hvem vil ikke hellere beholde pengene selv, end se dem blive spist op af gebyrer?

Kan alle handle Nordnet Superfonden Danmark?

I første omgang er Nordnet Superfonden et tilbud til Nordnets pensionskunder. For at du skal kunne handle fonden, skal du derfor være kunde hos os og have et pensionsdepot. Det er gratis at blive og være kunde, og vi har ingen minimumskrav for indskud. Superfonden kan dog kun handles af kunder som selv investerer hos Nordnet via depoter uden en sådan fuldmagt, hvor fuldmagtshaveren bedriver professionel rådgivning eller forvaltning. Kan du ikke handle fonden fra dit pensionsdepot, er du velkommen til at kontakte os på 70 20 66 85, så hjælper vi dig.

Hvad er det mindste og største beløb, man kan investere i Nordnet Superfonden Danmark?

I perioden op til første handelsdag, 26. juni 2014, kan der investeres beløb på op til 10 millioner kroner i fonden. Når handlen indledes, vil man dagligt højst kunne investere 100.000 kr. og minimum 100 kr. Husk at der kun kan investeres for pensionsmidler.

Hvordan handler man Superfonden?

For at købe Superfonden, skal du logge ind på dit pensionsdepot hos Nordnet. Derefter klikker du blot på Køb og følger instruktionerne (du kan også bruge søgefunktionen og på den måde finde fonden).

Nedenfor ses et eksempel, hvor der afgives en ordre på 10.000 kr. i Superfonden. Du kan dog investere lige præcis det beløb, du vil, så længe det er over 100 kr. Du skal med andre ord ikke tage hensyn til hvad en fondsandel koster – vil du handle for eksempelvis lige præcis 117 kr., kan du gøre det.

Du kan afgive en ordre på op til 10 millioner kroner frem til den 26. juni 2014. Derefter kan du højst købe for 100.000 kr. dagligt, og din ordre skal afgives senest kl. 13.00 for at blive handlet samme dag. Der er ingen øvre grænse for, hvor meget du kan sælge for i Superfonden, men din ordre skal også her være afgivet senest kl. 13.00.

Hvad koster en fondsandel?

Startkursen for en fondsandel ved handelsstart 26. juni 2014 bliver 100 kr. Men da Superfonden ikke handles på børsen, er du ikke bundet af at købe hele andele. Du kan med andre ord vælge at investere f. eks. 250 kr. i fonden, og dermed får du 2,5 andele. Du kan løbende se kursudviklingen for fonden på nordnet.dk., og du kan også følge afkastet som normalt i dit depot hos Nordnet.

Er Superfonden en dansk investeringsforening?

Nej, Superfonden investerer i danske aktier, men forvaltes af anerkendte svenske Öhman Fonder, og den er registreret i Sverige. At den modsat en dansk investeringsforening ikke handles på børsen, gør det muligt at tilbyde en fond helt uden årlige omkostninger i procent (ÅOP 0 %). For en almindelig dansk børshandlet investeringsforening, ville der indirekte være omkostninger forbundet med handlen, da der er forskel mellem købs- og salgsprisen på børsen. Superfonden handles derimod til den indre værdi, dvs. samme værdi for køb og salg af fonden.

Hvad sker der hvis Öhman Fonder eller Nordnet går konkurs – er der modpartsrisiko?

Nej, der er ingen modpartsrisiko udover risikoen for at visse af selskaberne i C20-indekset skulle gå i konkurs. Hvis Öhman Fonder eller Nordnet skulle gå i konkurs, vil det ikke påvirke værdierne i Superfonden, da det altid er fondsandelsejernes ejendom.

Hvordan beskattes Superfonden?

Da Superfonden kun kan handles for pensionsmidler beskattes afkast i Superfonden p.t. med 15,3 % jf. pensionsbeskatningsloven (PAL).

Udbetaler Superfonden udbytte?

Nej, Superfonden er akkumulerende og betaler ikke udbytte. Udbytte fra de danske selskaber i indekset C20CAP tilfalder fonden, og øger dermed andelsværdien i fonden.

Hvad er forskellen på indeksene OMXC20 og OMXC20CAP?

Begge indeks indeholder de 20 mest omsatte danske selskaber, men i CAP-indekset må et enkelt selskab højst udgøre 20 procent af værdien.

Kan jeg shorte (gå kort i) Superfonden?

Nej, det er ikke muligt at shorte Superfonden. Vil du shorte f.eks. det danske indeks, skal du undersøge mulighederne ved at handle med certifikater – læs mere her.

Lancerer i flere Superfonde fremover?

Ja, i første omgang tilbyder vi Superfonden Danmark, men i løbet af de kommende måneder vil du også kunne investere i Superfonde, som følger det svenske, norske og finske indeks. Disse vil også være gebyrfrie, men da de handles i udenlandsk valuta, vil du dog i forbindelse med køb eller salg få valutaomkostninger (spread) på 0,25 %.

Max Gandrup
Senior Product Advisor (landechef Danmark 2002-2016)

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2014-06-12 16:21

Hvad med en superfond i det tyske indeks?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-13 08:42

Hej Jens

Vi lancerer Superfonde i Danmark, Norge, Finland og Sverige, som er Nordnets hjemmemarkeder, men vi har ingen planer om at lancere flere helt gebyrfrie fonde.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-28 11:43

Kan 100 % af ens pension ligge i superfonden eller er det maksimalt 20%?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-07-06 11:52

Hej Mikkel

Ja, du kan investere 100% i Superfonden, da der findes risikospredning i denne som øvrige investeringsforeninger og fonde.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2014-06-13 10:52

Hvis jeg overfører et aldersopsparingsdepot til jer – kan jeg så umiddelbart “konvertere” nogle af aktierne til Superfonden ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-16 14:18

Hej Arne

Hvis du allerede har et aldersopsparingsdepot, er det korrekt at du kan overføre den til Nordnet, sælge en del af dine værdipapirer og købe Superfonden derefter. Efter den 26. juni kan du højst købe for 100.000 kr. i Superfonden per dag.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2014-06-13 13:53

Er det ikke et dårligt tidspunkt at lancere en fond som baseres på det danske C20Cap indeks, da indekset lige nu er rekordhøjt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-16 14:24

Hej Lars

Vi har udelukkende valgt det danske indeks til vores Superfond, da Danmark er et af vores hjemmemarkeder, og at de danske investorer generelt vil vælge at have en vis andel danske aktier i sin portefølje. Nu findes der et gratis alternativ, hvis man ikke selv vil vælge enkelt-aktier i markedet. Ingen kan forudsige udviklingen på aktiemarkedet. Allerede for 6 måneder siden var der også mange som troede på et fald i markedet.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2014-06-17 08:51

Vil der blive muligt at købe denne fond på ens “Månedsopsparing”?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-17 09:38

Hej Thomas

Ja, det bliver også muligt at “Månedsopspare” i Superfonden. Men det er ikke samme månedsopsparing som i børshandlede fonde med ETF´er og danske investeringsforeninger. Hvis du derimod svarer på spørgsmålene i Investeringsguiden, får du efterfølgende mulighed for at vælge færdige fondporteføljer, hvor Superfonden også vil indgå. Her vil du også kunne vælge enkelte fonde at månedsopspare i, bl.a. vores nye Superfond. Dette er dog endnu ikke helt på plads, men vi håber at få det klart når selve handlen i Superfonden starter den 26. juni.

Mvh.
Max

Gæst
Gæst
2014-06-18 22:02

Er det muligt at lave firmapensioner i superfonden? Vi tænker til vores ansatte på lige fod med f.eks. danica pension?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-19 09:07

Hej Martin

Delvist – Hos Nordnet tilbyder vi også ratepension arbejdsgiverordning, hvor man udmærket kan investere i Superfonden. Men vi tilbyder for tiden ikke komplette firmapensionsordninger med livrente og forsikringsdækning. En del firmaer beholder derfor livrente og forsikring hos pensionsselskabet, de anvender i dag, men flytter en del til Nordnet, hvor indbetalinger sker til en ny ratepension arbejdsgiverordning. Mange har også hvilende pensionsordninger fra tidligere arbejdspladser, disse kan også overføres til Nordnet. Kontakt mig gerne på max.gandrup@nordnet.dk, så vil jeg stille dig i kontakt med en af vores pensionsspecialister.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2014-06-22 13:38

Jeg har søgt efter en oversigt over, hvordan selskaberne i OMX20CAP er vægtet i øjeblikket, for at se hvordan Superfonden er sammensat, men desværre forgæves. Kan du give mig et link til en oversigt?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-24 08:59

Hej Poul Erik

Det var ikke så let at finde et link, og jeg har bl.a. forhørt mig hos Nasdaq OMX. Men Sparinvest Index, som også tilbyder en indeksfond for netop OMXC20CAP, viser fordelingen her (klik på Beholdning): http://www.sparinvestindex.dk/afdelinger/europa/index%20omx%20c20%20capped.aspx, vær opmærksom på at listen er per 31. maj, og ændringen hvor ISS er kommet med i C20 per 23. juni ikke præsenteres – Nordnet Superfonden tilbydes indtil videre kun til pensionsopsparing, hvorimod Sparinvest Indeksfonden kan handles både for pensions- og frie midler.

Vi vil senere præsentere denne liste hos Nordnet.

Mvh.
Max

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-24 10:18

Mange tak for hjælpen! Min første indskydelse var også at søge på Nasdaqs hjemmeside. Det er egentligt forbløffende, at et produkt som OMXC20CAP er dårligere varedeklareret hos den produktansvarlige end en Mars Bar.

Gæst
Gæst
2014-06-23 12:12

Hvis jeg dør, før jeg går på pension, eller kort tid efter, hvem tilfalder da min pensionsopsparing ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-24 09:05

Hej Helle

Da der er forskellige regler for dette i forhold til hvilken pensionstype det gælder, vil jeg bede dig kontakte Nordnets kundeservice. Hvis du er kunde hos Nordnet kan du dog få svar på dit spørgsmål ved at klikke på Depot – Pensionsoversigt, når du er indlogget på et pensionsdepot.

Som udgangspunkt gælder, at ved Ratepension, Kapitalpension og Aldersopsparing tilfalder din pensionsopsparing dine nærmeste pårørende eller den/de du har valgt som begunstigede.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
2014-06-26 10:48

Indeholder OMCX C20 CAP reinvesterede udbytter – eller er det ekskl udbytte ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-26 17:40

Hej Flemming

Alle udbytter tilfalder fonden, og vil dermed øge andelsværdien.

Mvh
Max

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2014-06-27 12:42

Hej Max,
Det var nu mere selve indexet jeg tænkte på.
Hvis et firma udbetaler udbytte medtages det som en værdi i indexet (der så udligner det fald aktien formodentlig har samme dag) ?

MVH
Flemming

Gæst
Gæst
2014-08-18 11:48

Hej,

Der ikke noget nærmere om “Lancerer i flere Superfonde fremover? / der følger det svenske, norske og finske indeks”.

/IskH