Spring til hovedindhold

Invester grønt med lav risiko

Grønne investeringer leder for mange investorer tankerne hen mod høj risiko, fordi de kommer til at tænke på selskaber som Tesla, Nel, Vestas, Ørsted eller Plug Power.

Det er allesammen selskaber, man kan købe aktier i, hvis man tror på den grønne omstilling som langsigtet investeringstema. Dog er aktieinvesteringer jo desværre også forbundet med risiko, og derfor er det ikke sikkert, at forsigtige investorer har appetit på disse selskaber.

Til gengæld er der en chance for, at de grønne obligationer vil lyde som sød musik i den forsigtige investors ører. Her er risikoen en smule lavere, og samtidig er man med til at gøre en grøn og bæredygtig forskel.

3-årig afkastgraf

Kilde: Egen tilvirkning

Som det fremgår af grafen, så har afkastet i de grønne aktier været helt kanon i de sidste par år, men er kommet noget i modvind her i 2021. Derfor rimer grønne aktier også på store kursudsving.

En lang række professionelle investorer verden over har derfor også fået øjnene op for grønne obligationer, og alene i 2020 blev der da også udstedt grønne obligationer for 269 mia. dollar på globalt plan. Spørgsmålet er derfor, hvordan man som privat investor har de bedste muligheder for at investere i denne meget aktuelle aktivklasse?

Først og fremmest findes der en række ETF’er med fokus på grønne obligationer. Se listen med ETF’er her. En anden mulighed er Maj Invests nye afdeling ”Grønne Obligationer”, som beskrives nærmere i det følgende.

Maj Invest Grønne Obligationer – ny oplagt mulighed til den forsigtige investor

Maj Invest lancerede i sommeren 2020 en ny obligationsafdeling, som skal bidrage til den grønne omstilling. De to hyppigste projekttyper i Maj Invest Grønne Obligationer er inden for energi og transport. Du kan finde mere information omkring afdelingen her eller direkte på Maj Invest.

Kursgraf på Maj Invest Grønne Obligationer siden introduktion juli 2020

Kilde: nordnet.dk

Som det fremgår, så har kursudsvingene været markant lavere i Maj Invest Grønne Obligationer, end hvis du havde investeret i grønne aktier i samme periode.

Maj Invest Grønne Obligationer har i øjeblikket obligationer i porteføljen med en effektiv rente på ca. 1,5-2,0 procent.

Du kan høre mere omkring strategi, sammensætning og forventninger fra Maj Invest i denne video.

Kan grønne obligationer erstatte mine danske obligationer?

Renteniveauet ligger generelt meget lavt på alle typer obligationer i øjeblikket og specielt på de sikre danske stats- og realkreditobligationer. Maj Invest har på baggrund af afkastforventninger fra Rådet for Afkastforventninger lavet en række sammenligninger i forhold til, hvad du kan forvente i afkast på deres obligationsafdelinger.

Læs mere uddybende omkring deres afkastforventninger her.

Forventet afkast på Maj Invests obligationsafdelinger

Kilde: Maj Invest

Allokeringsfordeling i udvalgte obligationsafdelinger fra Maj Invest

I de næste 1-5 år forventer Maj Invest med udgangspunkt i forventningerne fra Rådet for afkastforventninger, at du kan få et positivt årligt afkast på 0,2% ved investering i grønne obligationer efter omkostninger mod et negativt årligt afkast på -0,8% på de danske obligationer.

Men hvad med risikoen?

Risikoen i Maj Invest Grønne Obligationer er lidt højere end i Maj Invest Danske Obligationer og Maj Invest Globale Obligationer, fordi eksponeringen i virksomhedsobligationer og emerging markets obligationer er større.

Om det bedre forventede afkast står mål med den øgede ekstra risiko skal du selv vurdere ud fra din samlede investeringsstrategi, men Maj Invest Grønne Obligationer giver som udgangspunkt gode muligheder og har et positivt formål.

Eksempel på en portefølje med 50% aktier – med et grønt obligationselement

Forventet årligt afkast efter omkostninger, men før skat (1-5 år): 2,87%

Volatilitet: 9,43%

ÅOP: 0,46%

Konklusion

En forventning om et forventet årligt afkast på 0,2% efter omkostninger lyder måske lidt kedeligt for mange, men når man tænker på, at mange sikre obligationer giver et negativt afkast, så giver det pludselig god mening. Kontanter giver hos mange banker også negative afkast på -0,6% årligt. Derfor er muligheden for at investere i den grønne omstilling med lav risiko måske en overvejelse værd?

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge værdipapirer.

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidig afkast, og investering kan medføre tab

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer