Spring til hovedindhold

Investeringsforeninger: Hvem har klaret sig godt i de første 6 måneder af 2020

Brian Buus Madsen, Head of Business Management, har set på udviklingen blandt nogle investeringsforeninger i 2020.

Første seks måneder af 2020 har været meget usædvanlige. Coronakrisen har haft meget fokus fra februar måned og fylder stadig meget. Globale aktier startede året i fin form og steg frem til primo februar. Fra 20. februar til 23. marts faldet aktiemarkederne ca. 40 procent og nogle sektorer, som fx energi og industri faldt betydeligt mere.

Status på første halvår af 2020 er, at mange indeks er tilbage i plus, hvilket jeg ikke forventede i marts måned, dog er det globale verdensindeks MSCI World ACWI IMI (DKK) stadig i minus med 7,35 procent. Nedenfor vil jeg vise eksempler på investeringsforeninger i Danmark, hvor der har været positivt afkast. Jeg har forsøgt at illustrere, at positivt afkast har været muligt at opnå både via aktier og obligationer.

Aktier: Teknologi var flyvende.

Teknologiaktier har været de store vindere på aktiemarkedet i første halvår med tocifret afkast til mange af de store teknologiaktier.

Sparinvest Index har en afdeling, som har haft stort udbytte af dette med deres afdeling Sparindex USA Growth. De 4 største selskaber i afdelingen er Apple, Microsoft, Amazon og Facebook – disse vægter ca. 33 procent af afdelingen og IT generelt vægter med ca. 44 procent.

Ud over Teknologi, så har biotek, sundhed, og medicoselskaber også klaret sig godt 2020, hvilket det danske aktiemarkedet har nydt godt af.

Handelsinvest har eksempelvis en aktiv forening, der har leveret fint afkast på danske aktier i år.

En bred Global aktieafdeling som slog sit benchmark i 2019 med 11,43 procent er Maj Invest Vækstaktier. Maj Invest Vækstaktier har også klaret sig fint i 2020 med en bred portefølje fordelt på 33 selskaber og har igen slået sit benchmark med ca. 12 procent. Største selskaber i afdelingen er Facebook og IAC/InterActiveCorp, men danske Netcompany er også blandt top 5.

Som region har Kina også leveret fint afkast indtil videre i 2020. Danske Invest har en afdeling målrettet direkte mod investeringer i Kina, som har leveret super flot i år, hvor afdelingen har slået sit benchmark med ca. 6 procent. Største selskaber i Danske Invest Kina er Tencent, Alibaba og JD.COM.

Obligationer: Amerikanske statsobligationer i hopla.

De fleste obligationsafdelinger har ikke leveret prangende afkast indtil videre i 2020. Udgangspunkt for afkast er også relativ begrænset, da renteniveauet på ”sikre” obligationer er meget tæt på nul og i nogle tilfælde endda med negativ effektiv rente (Fx danske og tyske statsobligationer).

De danske investeringsafdelinger med udgangspunk i danske obligationer ligger generelt mellem 0 og 0,5 procent i afkast, hvorimod obligationsafdelinger med højere risiko som fx Investment grade typisk har givet et negativ afkast på ca. -1 procent ÅTD.

De afdelinger som investerer i High Yield-segmentet (de mest risikable obligationer), har typisk haft det svært og ligger med negativt afkast på -4 til -5 procent i år.

Nye Markeder obligationer eller EMD har haft det endnu værre og leveret afkast på ca. minus 7 procent ÅTD.

Jeg har fundet to obligationsafdelinger, der har leveret fine afkast i et svært 2020.

Lange indeksobligationer har leveret gode afkast, da uroen på aktiemarkedet og økonomien i 2020 har presset de lange statsrenter ned, hvilket har resulteret i høje afkast. De største obligationsposter i Danske Invest Globale Lange Indeksobligationer er eksempelvis amerikanske statsobligationer.

Nordea Invest Globale Obligationer investeret også primært i statsobligationer og USA er der, hvor hovedvægten er, hvorfor den også har lukreret på, at renterne i USA er faldet i løbet af 2020, mens Coronakrisen har udviklet sig.

Året 2020 har indtil videre været vanskeligt, og der har været store udsving undervejs. Dog har investorer kunne opnå afkast i forskellige foreninger og markeder. Ovenstående er blot eksempler på regioner og afdelinger, der har haft et fornuftigt 2020. Ovenstående er ikke købsanbefalinger.

Hvis du som investor mangler inspiration til at finde den helt rigtige investeringsforening, så kan du besøge vores temaside her.

Nordnet har også lige lanceret Nordnet indeksfonde, som måske kan være interessant, hvis du gerne vil have en stor spredning på globale aktiemarkeder, der fokuserer på lave omkostninger og ikke vil betale kurtage.

Læs mere om Nordnets Indeksfonde

Brian Buus Madsen
Head of Business Management

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-07-10 09:35

Det ville mere interessant at se disse foreningers prognose/mål for de næste 3 henh. 6 mdr…

Gæst
Gæst
2020-07-20 12:56

Hvordan har Nordnets egne Smart produkter klaret sig?