Spring til hovedindhold

Japanske aktier II: Studietur til Tokyo, Osaka, Kyoto og Nagoya

Japans uendelige krise har fået aktiemarkedet til at underperforme markant i næsten 30 år. Resultatet er ,at aktiemarkedet er gået fra at være overvurderet til at være billigt.

Jeg var i sidste uge på studietur til Japan sammen med 28 andre danske investorer. Turen var arrangeret af Jackson FamilieInvest i samarbejde med Sinex Rejser og Dansk Aktionærforening. Vi besøgte 11 forskellige børsnoterede virksomheder i Tokyo, Osaka, Kyoto og Nagoya. Virksomhederne var udvalgt, så de kunne repræsentere et passende udsnit af Japans erhversliv. Udvalgte nøgletal for selskaberne er vist i nedenstående tabel.

Som det fremgår, forventes selskaberne i gennemsnit at forrente egenkapitalen med 16,9% i 2018. Det er rigtigt pænt, og en del højere end verdensindekset og Japan i øvrigt. Der er med andre ord tale om selskaber med kvalitet langt over middel. Selskaberne giver i gennemsnit udbytteafkast på 2,2%, hvilket også er højere end japanske aktier generelt. Nikkei225 selskaberne giver eksempelvis udbytteafkast på ca. 1,8%. Endeligt er selskaberne i gennemsnit prissat svarende til P/E2017=19,9 og P/E2018=15,6. Det er lavere end japanske aktier generelt. Jeg vil på den baggrund  mene, at aktierne som gruppe er attraktivt prissat. Jeg vil i det følgende præsentere nogle af selskaberne.

Toyota Motor

Toyota er Japans største og mest værdifulde selskab. Det er også Verdens største bilproducent målt på antal solgte biler med mærker som Toyota, Lexus og Daihatsu. Toyota er i dag førende indenfor hybridbiler, og har dermed et stærkt udgangspunkt for succes med deciderede elbiler. Vi besøgte en fabrik i Nagoya, hvor ovenstående gruppebillede blev taget. Toyota Motors indtjening var rekordhøj i 2017, og forventes at stige en smule frem til 2020. Jeg synes det er positivt, at forventningerne er lave. For så bliver de jo alt andet lige lettere at overgå. Aktien virker attraktivt prissat med P/E2017=8,2 og P/E2018=9,2 og et udbytteafkast på 3,2%. Udbytteafkastet er faktisk historisk højt for selskabet, hvilket indikerer, at kursen er lav. Det kan man også fornemme af nedenstående graf, der viser, at aktien aktuelt handles helt i bunden af den historiske kurskanal.

Tokai Carbon

Dette selskab sælger carbon materialer til forskellige industrier, herunder dækindustrien. Et moderne bildæk indeholder således omkring 30% carbon, der på en gang fylder og giver styrke. Tokai Carbon opnåede rekordhøj indtjening i 2017, og 2018 ser ud til at blive et fantastisk jubelår med en fordobling af omsætningen og en 5-dobling af indtjeningen. Vi besøgte selskabets hovedkontor i Tokyo. Tokai Carvon opjusterede to gange i maj 2018, så estimaterne forhøjes dagligt. Kursen stiger også næsten dagligt. Da jeg opdaterede analyseskemaet d. 1. juni var aktien prissat svarende til P/E2017=43,3 og P/E2018=8,6. Det forventede resultat i 2018 forrenter egenkapitalen med godt 43%.

Daiwa House Industry

Dette selskab er et af Japans største ejendomsselskaber (udvikling, byggeri og administration). Specielt er selskabet størst og dominerende indenfor erhvervssegmentet. Indtjeningen satte rekord i 2017, og forventes at stige yderligere i 2018, 2019 og 2020. Aktien er rimeligt prissat svarende til  P/E2017=11,1 og P/E2018=11,0. Egenkapitalen forrentes  med ca. 14,6% i 2018 og udbyttet givet et solidt direkte afkast på 2,7%. Vi besøgte selskabets hovedkvarter i Osaka.

Kyocera Corporation

Kyocera er førende i Verden indenfor udvikling og fremstilling af finkeramiske produkter, der i dag har næsten uendelige industrielle anvendelser. Eksempelvis kan man i dag fremstille keramiske knive og barberblade, der er skarpere og bedre (og dyrere) end stålblade. Kyocera har været med til at drive udviklingen af keramiske produkter siden selskabets grundlæggelse i 1959. Vi besøgte Kyoceras hovedkontor i Kyoto. Her besøgte vi også et yderst interessant museum over keramikkens historie fra oldtiden til nutiden, hvor keramiske produkter bl.a. anvendes i rummet og i finelektronik. Konkurrencen er benhård indenfor keramikindustrien, og egenkapitalen forrentes derfor med under 10%. Kyoceras grundlægger har også stiftet telefongiganten KDDI, der i mange år var et datterselskab til Kyocera. Kyocera ejer endnu 13,2% af KDDI. KDDI-aktierne udgør godt 41% af Kyoceras markedsværdi. Det vil formentlig være værdiskabende, hvis KDDI-aktierne sælges. Det sker måske indenfor få år. Kyocera er prissat svarende til P/E2017=29,1 og P/E2018=18,1.

Kao Corporation

Kao Corp er et stort forbrugsvareselskab, der sælger hygiejne- og skønhedsprodukter som kosmetik, cremer, bleer, rengøringsmidler, sæbe, kemikalier og tekstiler. Forretningen er særdeles profitabel med høje overskudsgrader og god kapitalforrentning. Selskabet er også aktionærvenligt. De seneste 10 år er halvdelen af indtjeningen således udbetalt som udbytter, og selskabet har også et aktietilbagekøbsprogram. Udbyttet er hævet hvert år fra 30 yen i 2002 til 110 yen i 2017, svarende til gennemsnitlig vækst på ni procent per år.  Kao  oplyste på mødet, at selskabets er det eneste japanske selskab, der har hævet udbyttet mindst 27 år i træk. Indtjeningen steg syv procent årligt siden 2002, og forventes at stige med samme rate frem til 2020. Denne kvalitetsaktie er prissat svarende til P/E2017=28,3 og P/E2018=27,0. Vi besøgte selskabet i Tokyo.

Trend Micro

Trend Micro laver software til internetsikkerhed. Selskabet er grundlagt i Los Angeles i 1988, men flyttede allerede i 1992 til Tokyo. Trend Micro har gennem årene arbejdet tæt sammen med IT giganter som Intel, Microsoft og Google for at sikre hardware og software mod angreb og misbrug. Omsætning og indtjening faldt fra 2008 til 2012. Men allerede i 2013 nåede omsætningen et nyt rekordniveau, og siden er indtjeningen steget 5-10 pct. årligt. Trend Micro er helt gældfrit, og returnerer årligt henved 80 pct. af indtjeningen til aktionærerne som udbytter. Aktien er prissat svarende til P/E2017=33,0 og P/E2018=29,4, og giver et pænt udbytteafkast på 2,4 pct.

Hvad mener du om japanske aktier, herunder ovennævnte selskaber?

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer ikke aktier i de nævnte selskaber.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-06-15 13:09

Hej Thorleif Det er svært præcist at vurdere Japan. Men generelt er jeg meget interesseret og forundret over forskelle mellem lande, og hvad der er populært. Jeg vil tro, at det kan være de forskelle, som er penge værd på den lange bane, når man investerer: Eksempler: – Sydkorea. Det er da pudsigt, at ejendomme i Seol er så sindssygt dyre, når deres aktier ikke er. Det kan tyde på popularitet i aktier bestemmer prisen og kan ændre sig. Koreanerne er i hvert fald ikke vant til at købe noget billigt, udover aktier. – Perferreds stocks har ofte lavere aktiekurs,… Læs mere

Gæst
Gæst
2018-06-15 13:11

Hvad synes du om Softbank? Det frister på den lange bane, at den tilsynelandende handles med discount. Det burde gøre aktietilbagekøb meget profitable. Jeg leder efter selskaber der handles med væsentligt discount til sum of parts, og som jævnligt køber aktier tilbage. I forretningsmodel som fx Loews med stor succes kører med.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-06-22 10:52

Hej CNS,

Jeg kender ikke Softbank ret godt. Men jeg ved det er et af Japans tre største selskaber målt på markedsværdi. Som sådan er det i sagens natur en gigant med begrænset potentiale. Jeg har svært ved at vurdere om aktien er billig eller dyr. Mon ikke den er gennem analyseret og nogenlunde korrekt prissat?

Gæst
Gæst
2018-06-16 13:10

Kyle Bass har tidligere argumenteret overbevisende for Japan som bear case. Problemet er demografien + befolkningen er skrumpet med 1 million over de sidste 5 år. Og i løbet af de næste 30 ventes den at skrumpe med yderligere 20 millioner. De mange pensionister betyder at pensionskasserne netto må sælge ud af deres aktiebeholdninger. Desuden har Bank of Japan støttet aktiemarkedet ved at købe massivt op + ejer mere end 3% af Tokyo Stock Exchange’s market cap. Før eller siden vil de selvfølgelig sælge ud igen. For mig at se har firmaer der fokusere på japans hjemmemarked et problem: det… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-06-22 10:58

Hej Jesper,
Jeg er enig i at Japan har strukturelle problemer, herunder især den høje offentlige gældsætning, der før eller siden vil udløse en alvorlig krise, for ikke at sige et kollaps af Japan som vi kender det med lav rente og stærk valutakurs. En japansk valutakrise eller højinflation vil dog ikke nødvendigvis være en katastrofe for invididuelle selskaber, eksempelvis hvis de har en stor del af deres indtjening i udlandet.

Der har de seneste 30 år været gode argumenter for Japan som bear case. Men er det stadig tilfældet?

Gæst
Gæst
2018-07-09 13:38

Kære Thorleif, Tusind tak for dine altid meget interessante indlæg, og i dette tilfælde om Japan og de investeringsmuligheder der også i min optik kunne tænkes at være bestemt attraktive. Jeg er personligt stærkt bekymret for fremtidens arbejdskraft situation i netop Japan. Umiddelbart lader det til at man i det generelle samfund ikke er synderlig interesseret i udenlandsk arbejdskraft – af blandt andet patriotiske årsager (og gør det meget svært for virksomhederne at benytte), mens arbejdsstyrken er klart faldende grundet mange årtiers fald i fødselstal. Selvom man må forvente der vil blive automatiseret yderligere i mange industrier hvilket vil fjerne… Læs mere

Gæst
Gæst
2018-10-16 15:39

Hej TJ, har du nogensinde set på Shinoken Group (8909). Det er en ejendomsudvikler med rigtig flot vækst og en pe på 3,7 hhv 3,2 for 2018/19. De er nyligt faldet en del, så vidt jeg kan se fordi en konkurrent har snydt med kundernes låneansøgninger til realkreditinstituttrne, men hvad jeg kan læse mig til er der ikke tegn på at shinokenhar snydt. Jeg har selv købt aktier i shinoken lige før og efter faldet.