Spring til hovedindhold

Jo lavere omkostninger, jo mere til dig – tjek din omkostningsoversigt!

Uanset hvilken bank du er kunde i, er det på denne her tid af året, du får en oversigt over de omkostninger, du har betalt i forbindelse med dine investeringer i 2020. Det er en rigtig god mulighed for at sætte dig ind i, hvad du rent faktisk betaler – både hos Nordnet og eventuelle andre banker. Som altid gælder det selvfølgelig, at jo mindre du betaler i omkostninger, jo mere er der tilbage til dig selv.

Du finder omkostningsoversigten fra Nordnet underMine sider – Årsopgørelse.

Nedenfor får du fem gode og skarpe råd til, hvad det kan betale sig at kigge efter i omkostningsoversigten:

  1. Depotgebyr: Hvis du investerer i aktier eller ETF’er, betaler du i de fleste banker et depotgebyr hvert år – og ofte også VP-gebyrer i forbindelse med beholdningsændringer på danske aktier. Gebyrerne er markant højere på udenlandske aktier end på danske aktier. På det danske marked kan du finde depotgebyrer på op til 2600 kr. for en portefølje på 1 mio. kr. Tjek, hvad du betaler i depotgebyr, hvis du også er kunde i en traditionel bank. Hos Nordnet er depotgebyret 0 kr.
  2. Valutaomkostninger: Hvis du investerer i udenlandske aktier eller ETF’er, er de fleste opmærksomme på, hvad de betaler i kurtage. Færre ved, hvad det koster at veksle valuta i forbindelse med handlen. Tjek derfor, hvad dine vekselomkostninger løber op i – og vær opmærksom på, at der er billigere måder at veksle på bl.a. via valutakonti. Med sådan en konto kan du spare op til 70% af valutaomkostningen. En anden fordel er også, at hvis du eksempelvis sælger og køber en aktie i samme valuta, undgår du helt at betale for valutaveksling. Se mere her: Valutaveksling og valutakurser
  3. Investeringsforeninger: Hvis du investerer i investeringsforeninger, afhænger dine omkostninger i høj grad af, om du har valgt aktivt eller passivt forvaltede fonde. En aktivt forvaltet aktiefond (danske aktier) koster f.eks. i gennemsnit ca.1,7%, mens en indeksfond ligger tættere på 0,5%. En måde at vurdere, om din aktivt forvaltede aktiefond er pengene værd, er at tjekke ÅOP, og dertil hvor mange stjerner den har hos Morningstar. Antallet af stjerner ligger mellem 1 og 5, hvor 5 er det bedste og er udtryk for, at foreningen historisk har været pengene værd. Ratingen er baseret på en sammenvejning af performance, omkostninger og risiko. Brug Nordnets screener.
  4. Men også indeksfondene kan det være værd at kaste et ekstra blik på. De fleste tror, at indeksfonde altid er billige, men det er ikke tilfældet. Der findes eksempler på indeksfonde med en ÅOP op til hele 1,2%. I Nordnets screener kan du også skabe et overblik over de tilgængelige indeksfonde i forskellige regioner – og ikke mindst hvad de koster. Nordnets familie af indeksfonde, som blev lanceret sidste sommer, har samlede årige omkostninger på mellem 0,2% – 0,4%. Det er blandt markedets absolut laveste. Du finder Nordnet indeksfonde her
  5. Porteføljepleje: Her får de fleste kunder i traditionelle banker en øjenåbner, når de læser deres omkostningsoversigt. Produkter, hvor banken varetager investeringerne, er nemlig ofte meget dyre. Rapporten skal angive omkostningerne både i procent og i kroner og øre. Og med en årlig omkostningsprocent på 1,5% – 2,5% for middel risiko kan en portefølje på 1 mio. kr. hurtigt koste 20.000 kr. i årlige omkostninger. Her kan balancerede fonde være et godt og billigere alternativ – også dem kan du finde via Nordnets screener. Husk også her som minimum at kigge på omkostningerne og antallet af Morningstar-stjerner.

Vil du gerne selv sammensætte en portefølje, og har du brug for lidt hjælp på vejen? Så kan du benytte Investeringsguiden hos Nordnet.

  • Hvad betyder en procent i omkostninger over 20 år?
    Én procent i ekstra årlige omkostninger kan betyde en del over 20 år. Investerer du eksempelvis 500.000 kr. og løbende 5.000 kr. om måneden, vil én ekstra procent i omkostninger betyde, at du går glip af over 450.000 kr. efter 20 år.

Du kan beregne, hvad det betyder for dig og din investering via vores beregner på Nordnet.dk. Du finder den her.

I sidste ende er det vigtigt at huske, at omkostningerne er den mest sikre vej til at øge dit investeringsafkast. Jo mindre til banken, jo mere til dig.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-04-23 11:23

Omkostninger dræner kundens overskud. Bankernes rådgivning har altid været : “Husk at lade skatten indgå i jeres analyser”. Hvorfor indgår udbytteskat ikke i jeres rådgivning ved investering i aktier uden for den danske børs ?Nordnet vil ikke engang hjælpe os amatører med at søge vore egne betalte udbytte skatter ud over 15 % tilbage til os som kunder. Jeg kan ikke få en pris for dette arbejde selvom Nordnet har tilgang til alle de nødvendige data om mig sammen med skattevæsenet. Siden 2018 med ny CEO i Nordnet er væsentligt samarbejde mellem kunde og bank forringet væsentligt. I vil særdeles… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2021-04-27 12:23

Hej Hans, Tak for din besked. Vi er enige i, at især omkostninger er en vigtig del i vurderingen af ens investeringer, og skatten bør ligeledes indgå. Nordnet ønsker at stille en bred mulighed for investering til rådighed, så du som investor kan vælge den type investering der passer til dig, om du ønsker aktier, ETF’er, investeringsforeninger etc. Vi synes derfor, at vi tilbyder konkurrencedygtige produkter til konkurrencedygtige priser. Nordnet ønsker ligeledes at hjælpe vores kunder, så meget som muligt. Vi har en refusionsaftale med skattemyndighederne i Sverige, Finland, USA og Canada som gør, at vi automatisk tilbageholder den overskydende… Læs mere