Spring til hovedindhold

Julie Galbo: Du skal eje din egen verden

Det kan siges uden så mange dikkedarer. Selvfølgelig bør kvinder investere. Når de åbner aktiemarkedets menukort for at lægge en bestilling, tager de nemlig ikke kun ejerskab over en aktie. Ifølge Julie Galbo tager kvinderne ejerskab over deres egen verden – og i dette indlæg løfter Galbo netop sløret for, hvordan hun har sammensat sit menukort ud fra fire forskellige investeringskategorier.

Et CV med et blåt strejf

Julie Galbos navn rimer på tidligere risikochef i Nordea, tidligere vicedirektør i Finanstilsynet og nu bestyrelsesmedlem i DNB Bank og Velliv. Det rimer selvfølgelig ikke i traditionel forstand, for du kan hverken lave krydsrim, parrim eller bogstavsrim med ordene. Men i den finansielle verden er det alligevel ikke rimene og bogstaverne, som er i høj kurs. Det er tallene, og Julie Galbo har netop navigeret sikkert igennem tallenes verden.

Julie Galbo er altså en velbevandret kvinde i finansverdenen, og nu har hun sat sig godt til rette i bestyrelseslokalet hos både pensionsselskabet Velliv og Norges største bank, DNB Bank.

Kvinderne lytter, og så handler de

Når Julie Galbo kigger sine kollegaer i øjnene hos DNB Bank, så er de alle på en vigtig mission – og det er ikke en mission af spritny dato. I 2019 valgte DNB Bank nemlig at gøre de gode idéer og rundbordssnakken til aktion. Derfor søsatte de kampagnen ”Hun investerer”. Hertil forklarer Julie Galbo: ”Vi ville gerne gøre vores for, at kvinderne blev opmærksomme på, at de bliver nødt til at passe på sig selv – og det kan de gøre ved at lære at investere samt spare op til deres liv og pension”.

Kampagnen gav pote, da resultaterne hurtigt viste, at flere kvinder åbnede for investeringsmarkedets menukort. I årsrapporten for 2020 kunne DNB Bank derfor bryste sig med en reel balance mellem kønnene, da statistikkerne viste, at hele 48% af de nye fondskunder var kvinder: ”Vi lærte, at det nytter at tale målrettet til kvinderne”, forklarer Julie Galbo.

Lektier til den finansielle sektor

Men den finansielle sektor har stadig lektier for: ”Der er en stor opgave, som skal løftes, for pension og investering bliver tit af kvinderne opfattet som et komplekst emne. Jeg tror, at den finansielle sektor skal gribe i egen barm for derefter at stille spørgsmålet: “Har vi været gode nok til at kommunikere om dette? Behøver det være så svært?”, slår Julie Galbo fast.

Kender du typen: Den kedelige investor

Julie Galbo var i starten af sin karriere ikke helt solgt ved tanken om tal og investering. Hun er uddannet jurist, men da hun satte sine fødder hos Finanstilsynet, blev hun forelsket i kombinationen af jura og tal, og for mange er karrierestigen ikke så snorlige, som man tror. Man finder ud af, at den buer og bøjer, og Julie Galbo er glad for dens krummelurer.

Men når man har arbejdet i den finansielle sektor i alle de år, som Julie Galbo har, så får man en god forståelse for investering – og måske har man også et cowboytrick i ærmet.

Men Julie Galbo vil betegne sig selv som en kedelig investor. Hun har en simpel tilgang til investering, og hun lader sig ikke skræmme af bølgegang i depotet. Hun er nemlig langsigtet. Hun åbner aktiemenukortet, vælger de retter, hun tror på – og så tager hun god tid til at spise og fordøje dem.

En bæredygtig taktiker

Helt konkret deler Galbo sine investeringer op i fire: ”Jeg har fast ejendom, hvor jeg hælder til ikke at have meget gæld. Det er ikke nødvendigvis smart i en situation, hvor gæld næsten er gratis grundet det favorable rentemiljø. Derudover har jeg en standard pensionsopsparing hos Velliv, som er eksponeret mod aktier i øjeblikket. Så har jeg en ratepension, hvor jeg selv investerer mine penge. Her har jeg én lille regel, som går ud på, at jeg sælger meget sjældent. Når jeg endelig gør, så investerer jeg kun i noget, som jeg tror holder de næste 10-15 år. Det er derfor bæredygtige investeringer og oftest investeringer i moderne teknologi eller virksomheder, som er underleverandører til moderne teknologi. Sidst men ikke mindst er jeg eksponeret mod de virksomheder, som jeg sidder i bestyrelsen for. Så jeg har aktier i Trifork og i DNB og investeringsforeningsbeviser i Fundamental Invest”, forklarer Julie Galbo.

Pension og investering er en smule sexede

Mange kvinder vil muligvis stemme i, hvis man siger, at pension og investering har ry for at være gråt og støvet, men Julie Galbo køber ikke den præmis: ”Pension og investering er en smule sexede. For tanken om at du kan tage ud og rejse, når du holder op med at arbejde – den er da ret rar. Eller at du selv kan bestemme, hvor du vil bo”, siger Julie Galbo.

Og kvinderne skal netop give sig i kast med investering og pension, så de alt andet end grå og støvede drømme kan blive en realitet – og ikke mindst så de ejer deres egen verden. På den måde kan tæppet ikke blive revet væk under dem, hvis livet tager et skarpt og uventet sving: ”Du bliver ikke lykkelig af at have penge, men det fjerner en masse bekymringer. Samtidig giver det en tryghed at vide, at der er styr på den økonomiske situation, og det skal kvinderne unde sig selv. Det er en kærlig opfordring. Der er ingen undskyldninger længere”, slår Julie Galbo fast med et smil.

Hos Nordnet har vi fokus på kvindelige rollemodeller, og dette indlæg er et i rækken. Læs her om vores tanker i forhold til indlæggene, og få genopfrisket Louise Fredbo-Nielsens indlæg, som blandt andet handler om, at kvinderne bør skrue op for investeringsselvtilliden.

Artiklen/blogindlægget udgør ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer