Spring til hovedindhold

SAS: Kan Covid-19-vaccinen gøre SAS-aktien flyvende igen?

Ifølge Pfizer og BioNtech er Covid-19 vaccinen tæt på. Flere vil følge efter, og selv om der går et godt stykke tid før hele den del af verdenen, som skal vaccinebeskyttes mod Covid-19, vil være det, vil investorerne ikke kun drage i forvejen, men også drage deres investeringskonklusioner tidligere. Er det værste med sikkerhed overstået for de ekstremt hårdt trængte SAS-investorer?

Der findes næppe meget mere perfekte modpoler end pandemier og luftfartsindustrien. Mens Covid-19 har været den ubudne og i høj grad uvelkomne gæst i en alt for stor del af 2020, har luftfartsindustrien i samme periode været hensat til at parkere sin flyflåde på jorden, på startbaner og i hangarer. En covid-19-vaccine læger langt fra alle sår og økonomiske luftfartssorger, og SAS vil ikke på nogen måde økonomisk flyve rundt med næsen i skyen, men måske er de mindre dårlige og dermed bedre tider allerede indvarslet og begyndt:

  • SAS-aktien faldt ikke kun ned til emissionprisen på 0,8321, men den fortsatte med at styrtdykke under kapitaludvidelsen.
  • En overgang var kursfaldene så massive. at aktien havde retning direkte mod et altudslettende havari. Den 6/11 blev det foreløbige lavpunkt nået med en aktiekurs på 0,55 DKK
  • Den udslagsgivende årsag til at det gik så galt, som det gjorde, var overvejende to forhold. Mange investorer var ikke tilstrækkelig klar over, at de eksisterende aktionærer blev udvandet med 95 procent. Samtidig gjorde det kun ondt værre, da udenlandske investorer, som havde fået ombyttet erhvervsobligationer til aktier uden at være aktieinvestorer, ikke brød sig om den nye titel som medejere. De frygtede, at deres penge var tabte, og derfor solgte de markant ud på det, som også dengang blev vurderet til tilbudspriser.
  • Covid-19 vil være en større udfordring langt ind i 2021 for luftfarten, og der kan meget let gå en del år, før mindre unormale forhold viser sig.
  • SAS lever med nutidige problemer, mens investorerne altid forsøger at foruddiskontere, hvad der kommer til at være hverdag og virkelighed om 6-9 måneder. Hvis de tager udgangspunkt i at Norwegian enten ikke overlever og/eller bliver decimeret til et overvejende norsk indenrigsselskab, vil det give mere plads til SAS.
  • Der skal ikke mange positive vaccineprognoser til, før de spekulative investorer løber ind på den investeringsmæssige startbane. Noget kunne tyde på, at det allerede er sket i et vist omfang. SAS-aktien er ikke lettet, men investorerne føler stigningen fra 0,55 til 0,89 som en klar lettelse.
  • At aktiekursen er steget en del skyldes kombinationen af vaccinehåb, og at udenlandske investorer måske ikke har flere aktier tilbage, som brænder i lommen. På den måde er der opstået et salgsvakuum i kursen.
  • Ingen kan med sikkerhed sige, hvad den ”rigtige” aktiekurs skal være. Alene udregnet matematisk som kursen før emissionen på cirka 5,5, og kapitaludvidelsesforhold tilsiger en aktiekurs i niveauet 1,05-1,1. Det er før indregning af ekstra Covid-19 udfordringer eller vaccinemuligheder.

Den store investeringsskade er sket for SAS-investorer

Uanset hvordan økonomien udvikler sig, er den ”store skade sket” for de investorer, som har været med længe. Kapitaludvidelsen har forøget antallet af aktier fra 382 mio. før udvidelsen til 7,2 mia. Kortsigtet kan håbet om bedre tider give SAS-aktien opdrift, men rigtig godt bliver det aldrig for de investorer, som har været med ombord i en længere periode.

Hør mere om Covid-19-vaccinen og aktiemarkedet i #Investeringspodcasten.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-11-19 12:08

Hvorfor nævner du ikke Moderna i din artikel? Er den ikke ligeså vigtig i sammenhænget?