Hvad kan vi lære af Snapchats børsnotering?

Torsdag havde Snapchat sin første handelsdag. Mange undrer sig med rette over hvordan og hvorfor et selskab som Snapchat kan være mellem 200-250 mia. DKK værd, og hvad det siger om aktiemarkedet og det fremtidige potentiale.

Et øjebliksbillede til 250 mia.

Markedet har altid ret, og når investorerne er villige til at betale op til 250 mia. DKK for Snapchat (værdi af aktiekapital inklusive optioner), er det aktuelt den rigtige pris. Den høje pris for et selskab, hvor investorerne ikke har indflydelse og stemmeret, er bl.a. drevet af nyhedens interesse, eufori, interesse for sociale medier, aktieindeksrekorder og sidst men ikke mindst: 6/7 af aktierne ligger fast og kan ikke handles. Derfor dannes værdien for hele selskabet på basis af knaphed på en efterspurgt vare. Hvis alle aktierne var i fri handel, ville prisen være markant lavere.

God stemning har mange faddere

Der er ikke en enkeltstående faktor og årsag til at Snapchat i flere dimensioner kan tiltrække sig så stor opmærksomhed som tilfældet er. Her er nogle af forklaringerne:

  • Sociale medier er aktuelt meget populære og interessante for investorerne.
  • Snapchat blev børsnoteret på ”ryggen” af rekordernes rekorder i de amerikanske aktier. Succes avler succes og risikovillighed.
  • Fælles for Google, Facebook og Snapchat er, at de høje værdier er skabt på den digitale økonomi. Investeringer i materielle aktiver er relativ lille og tilsvarende gør det sig gældende for pengebindingen. En relativ lille arbejdskapital og vækst er en fantom cocktail.
  • Der er kun kommet 1/7 af aktierne i Snapchat i handel. Netop det forhold, at kun en lille del af en meget eftertragtet og efterspurgt vare kan købes, gør varen endnu mere eksklusiv og kortsigtet interessant.

Snapchat ikke en entydig aktiemarkedsindikator

Jeg tror ikke investorerne skal tolke alt for meget på Snapchat med hensyn til den forventede generelle aktiemarkedsudvikling. Måske med undtagelse at, at det er et signal om at risikovilligheden er meget høj. Facebook er ikke steget overvejende på grund af markedet, og Twitters udfordringer skyldes ikke faldende aktiekurser og mindre risikovillighed. Udsving og stigninger/fald skyldes altovervejende selskabsspecifikke faktorer.

 

 

 

 

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer