Spring til hovedindhold

Karakterbogen 3. kvartal: Demant og Novo er dukse, mens Vestas blev blæst omkuld og dumper

Det har været endnu en begivenhedsrig dansk regnskabssæson med de sædvanlige store udsving og forskelle. Her er min subjektive opfattelse af et 3. kvartal, som generelt viser danske selskaber i god økonomisk form.

12: Topkarakteren

Ingen selskaber har fået topkarakteren i dette kvartal.

10: Den meget gode præstation

  • Demant opjusterer igen. Covid-19 krisen har gjort selskabet endnu skarpere. Spørgsmålet er om Demant kan og vil bruge deres stærke ”valuta” – den høje aktiekurs til finansiering af opkøb inden for Communications?

  • Novo Nordisk gør det godt igen og er ”ægte tilbage”. Hvilket fantastisk comeback som Novo Nordisk har gjort de seneste år.

7: Den fornuftige præstation

  • Pandora – Opjustering svarende til det konsensus, som allerede lå over selskabets egen tidligere udmelding. Derfor udeblev investorklapsalverne på trods af endnu en opjustering.
  • FLS – Bunden er passeret. Investorerne er positivt overraskede over den gode udvikling i ”mining”, og lettede over at ”cement” leverer et lille plus. Der er stadig meget langt til tidligere guidance om 2 cifret EBIT(A) margin for FLS. Ny topchef annonceret med de rigtige forudsætninger. Mining tilkøbet fra TK skal integreres og mining fylder fremadrettet 75/25.

4 – 7: Fornuftigt uden at være meget prangende

  • ISS – Vejen tilbage er begyndt. EBIT margin løftes forsigtig. Investeringscasen bygges langsomt op
  • Tryg – Leverer sikkert
  • Topdanmark – Leverer solidt
  • DSV – Strukturelle faktorer hjælper
  • APM – Strukturelle faktorer, men APM er også begyndt at spille med musklerne og bruge deres aktiver, aktivt – ordreannoncering fra Vestas.

4: Bestået uden glans

  • Coloplast – vækstudfordringer adresseret med købet af Atos Medical
  • Ørsted – Bedre end frygtet, men der mangler ny energi.
  • Lundbeck – Kerneprodukter udvikler sig fornuftigt. Lav prisfastsættelse og stor investormistro efter, at aktien har mistet 2/3 af sin værdi i en periode, hvor andre aktier, ikke mindst inden for life science, er steget ganske meget. Vækst og tillid er nøgleord.

2: Skuffende/let skuffende:

  • AMBU – Tal som forventet, men guidance under konsensus. Investorerne er og var i tvivl. Er prognosen konservativ belært af flere negative præciseringer i år, som ikke tåler gentagelse med tårnhøj prisfastsættelse? Aktien havde på regnskabsdagen ”det hele”. Den faldt først 4 %; steg efterfølgende 23 % fra lavpunktet; sluttede netto med en større stigning; faldt tilbage dagen efter for siden at stige igen. Forvirret og i tvivl? Det er investorerne i hvert fald.
  • Simcorp – Mangler nye kunder i kvartalet. En enkelt svipser?
  • Danske Bank – Flertallet af bankerne har leveret meget solidt. Renset for tilbageførsler af tabsreservationer var regnskabet skuffende og cementerer, at Danske Bank er på en ”udfordringens rejse”. Nedjustering af 2023 ambitioner mht. egenkapitalforrentning var ikke nogen ”analytiker-sensation”, men stadig skuffende.
  • Chr. Hansen – Lav vækst og høj prisfastsættelse er en svær cocktail
  • GN Store Nord – Mister momentum. Efter nedjustering i Hearing, nu også svaghed i Audio
  • Netcompany – Prisfastsættelsen gør, at selskabet er til den store eksamen hver gang

0: Ikke bestået

Vestas blæst omkuld af svære forhold

I bunden desværre uden reel konkurrence: -2-tal fordi Vestas gør det bedst i en udfordret branche, men dumpekarakteren 0, hvis Vestas alene skal vurderes på, at 3. kvartalsnedjusteringen var kulminationen på et udfordret 2021 midt i den grønne omstilling. ”Første gang, så lader vi ham gå, anden gang så ligeså, men tredje gang da tager vi aktien og sætter den i aktieskammekrogen” (frit efter Bro, Bro, Brille). Vestas gør det væsentlig bedre end SiemensGamesa, Nordex og GE, men prisfastsættelsen er høj og kun få investerer i de som gør det bedst i en kortsigtet svær branche. Se venligst: Er midtvejskrisen i Vestas/Ørsted forbigående?

Den særlige bedrift:

Jyske Bank er kursvinder

Jyske Bank er ikke en del af C25, men skal alligevel nævnes her. Banken leverede på linje med forventningerne. Alligevel er aktien steget ganske massivt efter regnskabet og for første gang, i meget lange tider, har investorerne noget at glæde sig over. Prisfastsættelsen er stadig lav, men spørgsmålet er om ledelsen nu endelig forstår betydning af at tage investorerne alvorlige, og om det er det store tilbagekøbsprogram, der ligger en mere solid bund under aktiekursen? Længere sigtet er investorerne formentlig fortsat i tvivl om hvor egenkapitalforrentningen ligger? Stigende renter og forventninger om en positiv påvirkning på rentemarginal har løftet bankaktier generelt og også Jyske Bank aktien

BEMÆRK: Karakterbogen er min subjektive opfattelse af regnskaberne. Det er ikke meningen, at alle selskaber skal kommenteres.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer