Spring til hovedindhold

Konkurs eller kursfordoblet – rejsebranchen og coronakrisen

Rejsebranchen er hårdt ramt af coronavirussen, og derfor har aktiekurserne fået et slag på børsen. Blandt vores kunder er der mange, som tror, at bunden er nået – og i år ligger flere flyselskaber, hotelkæder og biludlejningsselskaber blandt dem, som har fået flest nettoejere.

En tilbagevendende fællesnævner i rejsebranchen er netop de lave marginer. Når økonomien og folks rejser stopper i lang tid, kan denne slags virksomheder hurtigt ende i en krise, da de ofte har en høj gæld. I de nedenstående tabeller kan du se, hvor høj en gæld virksomhederne har.

Flyselskaber

Siden de fleste lande i verden indførte rejseforbud, er andelen af flytrafik faldet drastisk. Selvom mange lande åbnede op for indrejse i løbet af sommeren, har mange lukket igen, og flytrafikken er derfor langt fra kommet sig. Eksempelvis var antal rejsende med SAS i oktober i år 79 procent færre i forhold til sidste år. Norwegians tal i oktober var lidt dårligere med 90 procent færre rejsende end sidste år.

I Norden har vi flere gange oplevet, at både SAS og Norwegian har været på randen af konkurs. Den norske regering tildelte Norwegian et lån på 3 milliarder i april, men har nu sagt nej til at videreføre lånet. Virksomheden mener selv, at de ikke vil overleve vinteren, hvis de ikke får hjælp.

Sverige og Danmark, som ejer SAS, har deltaget i rekapitaliseringsplanen på 14 milliarder, som består af en nyemission, udstedelse af obligationer og lån fra den svenske og danske stat.

Efter en EU-godkendelse har regeringen i Finland deltaget i Finnairs nyemission på 500 millioner euro. Den finske stat ejer 55,8 procent af aktierne i selskabet – selv efter emissionen – hvilket betyder, at de betalte cirka 279 millioner euro for de nyemitterede aktier.

Finnair er det flyselskab, hvis aktie har klaret sig bedst i Norden. Den er faldet med 57 procent i år. Det kan sammenlignes med SAS, der er faldet 80 procent, og Norwegian der er faldet med 98 procent for året. I forhold til de nordamerikanske flyselskaber ligger næsten alle de store blandt de mest nettokøbte hos vores kunder. De mest populære er Air Canada med 2667 procent flere ejere i år, Delta Air Lines med 1263 procent flere ejere i år og American Airlines med 1196 procent flere ejere i år.

FlyselskabUdvikling i årÆndring i antal ejere**Nettogæld pr. aktieKursmål* Potentiale*
SAS-80%145%75,7 kr1,68 kr77%
Norwegian-98%305%56 Nkr3,13 NKr586%
Finnair-57%262%€0,84€0,43-8%
Air Canada-58%2 667%C$17C$21,6337%
Delta Air Lines-37%1 263%$18,5$38,785%
American Airlines-54%1 196%$47,94$11,16-16%

Hotel

Hotelbranchen er også hårdt ramt af coronavirussen, og derfor står mange hotelværelser tomme. Det har ført til udsædvanlige tiltag såsom at tilbyde hotelværelser til kontorbrug og udlejning på månedsbasis – svarende til lejelejligheder – til dem uden bolig. Men på trods af dette er det en kendsgerning, at mange hoteller er truet af konkurs.

I Norden har Scandic været mest i fokus. Aktien har haft reelle intradag-bevægelser og har i nogle måneder ligget i toppen blandt de mest handlede aktier på Stockholms børs. Hotelkæden har fyret flere tusinde ansatte i Sverige og har lukket 60 hoteller i Norge. Aktien faldt næsten 80 procent for året i marts, men er siden kommet sig og er nu nede på cirka 60 procent for året.

Udenlandske hotelkæder nettokøbes også af vores kunder. Her ser favoritterne ud til at være MGM Resorts og Hilton.

HotelUdvikling i årÆndring i antal ejere**Nettogæld pr. aktieKursmål* Potentiale*
Scandic Hotels-60%407%25,57 kr28,4 kr-6%
MGM Resorts-24%497%$10,85$20,5-19%
Hilton Worldwide-6%553%$25,19$90,8-13%

Biludlejning

Virksomhederne Hertz og Avis er langt de største inden for biludlejningsbranchen. Allerede før coronakrisen havde de to virksomheder problemer i forhold til en mindsket efterspørgsel. Hertil kommer det, at andre virksomheder såsom Uber og Lyft kæmper om kunderne.

Af de to virksomheder har Hertz været mest på dagsordenen. Virksomheden gennemgår i øjeblikket en omstrukturering og er på randen af konkurs. Aktien er faldet med næsten 93 procent siden årsskiftet, men på trods af dette ligner det, at investorerne tror på, at Hertz med sin 100 år lange historie nok skal klare sig. Aktien har fået næsten 3000 procent nye ejere i år. I øjeblikket kan du dog ikke købe aktien gennem vores platform grundet den omstrukturering, som Hertz gennemgår. Avis har draget fordel af den store konkurrents trussel om konkurs og er kun faldet med 18 procent i år.

Aktie Udvikling i år Ændring i antal ejere** Nettogæld pr. aktieKursmål* Potentiale*
Hertz Global-92%2 877%$74,5
Avis Budget-18%430%$146,7$41,6710%

Hvad mener analytikerne?

Når det kommer til branchen, synes analytikerne at tro, at biludlejningsselskaberne vil komme sig. Estimatet for Hertz ligger på hele 1515 procent over dagens kurs og 10 procent over dagens kurs (i skrivende stund) for Avis.

Hvis vi kigger på luftfartsselskaberne, synes der at være en tro på de nordiske flyselskaber. Hvis man tror på analytikerne, vil Norwegian stige med hele 586 procent og SAS med 77 procent over dagens kurs.

Hotellerne ser derimod ud til at ligge lige under deres kursmål og har ifølge analytikerne ikke noget direkte potentiale.

*Med ”analytikere” mener vi flere af verdens førende analytikervirksomheder og deres kursmål for ovenstående aktier. Denne data kommer fra Thomson Reuters-redskabet Eikon. Potentialet refererer til forskellen mellem gennemsnitsværdien af alle tilgængelige analytikeres kursmål og aktiekursen ved lukning den 9. november. Eftersom Hertz gennemgår en omstrukturering kan denne aktie ikke købes, men kun sælges hos os. Kursmålet og potentialet er derfor slettet.

**Ændring i antal ejere siden årsskiftet. Bemærk, at Nordnet i perioden havde rekordstort antal nye kunder, hvilket kan påvirke statistikken. Statistikkerne blev hentet den 2. november.

Hvad tror du? Er der andre virksomheder i rejsebranchen, som vil klare krisen bedre? Du er velkommen til at kommentere nedenfor.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-11-13 11:31

kunne godt tænke mig en analyse af skibranchen fx skistar i sverige

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-11-13 13:28

Hej Freddy. Tak for input – det har vi noteret. God weekend! Venlig hilsen Mathilde, Nordnet.

Gæst
Gæst
2020-11-13 11:43

Jeg forstår ikke, hvorfor I skriver man ikke kan købe Hertz Global Holdings.
Den kan da findes på jeres platform. Hvad misforstår jeg ?

https://www.nordnet.dk/markedet/aktiekurser/16121646-hertz-global-holdings/ordre/koebe

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-11-13 13:27

Hej Lars Jacob. Det er korrekt, at du kan se Hertz Global Holdings på siden, men du kan ikke trykke videre og købe den. Du må have en rigtig god weekend. Venlig hilsen Mathilde, Nordnet.

Gæst
Gæst
2020-11-13 17:41

Tænker at jet fuel og air catering skal i fokus samt entertainment branchen (sony) i fht virtual reality . En analyse ville være dejlig

Gæst
Gæst
2020-12-07 23:06

Jeg overvejer kraftigt at købe aktier i flybranchen evt. SAS og Norwegian. Jeg syntes det ser spændende ud på sigt. Jeg har en del klienter(I mit daglige virke), som kommer fra denne branche, de er dog langt mere pessimistiske mht. branchen generelt end medierne er. Det bekymrer mig ??

Godt indlæg 🙂

Jimmy Behrens
CEO
Dansk Gældsrådgivning https://gaeldsraadgivning.dk/