Spring til hovedindhold

Kortsigtet overreaktion – eller stor nedtur på vej?

Nedturen på de internationale aktiemarkeder, som startede natten mellem torsdag og fredag dansk tid, blev udløst af nye oplysninger om den nye sydafrikanske Covid-variant, som skulle indeholde mere end 30 forskellige mutationer.

Der er ikke blevet præsenteret dokumentation for at den nye variant, døbt Omicron-varianten, er mere smitsom, dødelig eller ikke kan sygdomsdæmpes af de eksisterende vacciner. Faktisk ved man endnu ikke så meget.

Flere forskere og sundhedsmyndigheder har oplyst, at der vil gå uger, før der er fuld klarhed om, hvad vi står overfor – og om det er alvorligere end andre varianter eller mere af det samme.

Forudsigelserne går fra at vi står overfor en helt ny virus, hvor immunsystemet måske får svært ved at kæmpe imod – til at den er en mildere form end alfa og delta varianterne. Økonomisk Ugebrev holder sig over weekenden opdateret om situationen i internationale medier, og hvis der er afgørende nyt, vil vi opdatere på ugebrev.dk.

Vi vil i det følgende forsøge at fortolke fredagens kursreaktion på aktiemarkedet

Umiddelbart er det voldsomme kursfald i Europa og USA blevet udløst betydeligt hurtigere end da smittebølgerne opstod i Kina, hvor der var millioner smittede uden, at man tog særlig notits af det i Europa. Denne gang er der nogle hundrede smittede i Sydafrika, uden at der er klare oplysninger om, hvorvidt den nye virusvariant sender smittede på sygehuset, vaccinerede såvel som ikke–vaccinerede.

Siden udbruddet i Wuhan er der opstået en ny erkendelse af, hvor hurtigt smitten kan brede sig, og at den er vanskelig at dæmme op for. Men der er også opnået betydelig erfaring med smittebegrænsning, smittespredningsmønstre, udvikling af vacciner og behandling af Covid-19 patienter på sygehusene.

Flere nye vacciner og andre Covid-behandlinger er på trapperne, bl.a. fra danske Bavarian og Virogates, hvor der kan ligge en godkendelse fra den europæiske lægemiddelmyndighed, måske allerede i næste måned, til en kombinationsbehandling sammen med svenske Sobi.

Men tilbage til den konkrete kursreaktion på markedet

Det er ikke overraskende, at SAS og andre flyselskaber blev hårdt ramt på aktiekursen. Nye nedlukninger vil tære hårdt på flyselskabernes økonomi. Men der er vi altså ikke endnu. Pandora kan risikere nye butikslukninger og ISS flere kontornedlukninger hos de store erhvervskunder. Det var forklaringen på de store kursfald i de tre aktier. Men det er for tidligt at konkludere, om det faktisk vil ske.

Også bankerne fik store kurshug

Opbremsning i økonomien vil naturligvis ramme dem på toplinjen. Men en svagere økonomi vil også udskyde centralbankernes renteforhøjelser, og sænke de lange renter. Den europæiske obligationsrente styrtdykkede fredag, så den ramte samme leje som i starten af september, omkring minus 0,3 pct. for den tyske 10-årige statsrente.

Aktier der endte i plus, var bl.a. Bavarian og Virogates. Det var også DSV og Mærsk, der under de første nedlukninger blev begunstiget af et øget transportbehov. Mere overraskende blev mere defensive aktier også sat betydeligt ned, bl.a. Carlsberg, Royal Unibrew, Lundbeck, NKT, Nilfisk og cBrain.

Det store spørgsmål er nu, om vi har set en kortsigtet overreaktion på udvalgte virusfølsomme aktier – eller om det er starten på en længere og dybere nedtur på det generelle aktiemarked. Hvis billedet var som ved dansk lukketid kl. 17 fredag, ville vi ikke være så bekymrende. Så ville vi hælde til, at markederne har overreageret nervøst på grund af kortsigtet usikkerhed.

Men faktum er, at aktiemarkederne efter dansk lukketid fortsatte med at falde kraftigt. Den tyske DAX future fortsatte næsten lodret ned efter dansk lukketid fredag med et kursfald på over 2 pct. Også i USA fortsatte aktierne nedad, men ikke med samme styrke som i Europa.

Virusnervøsiteten, der udløste de første store kursfald, kan meget vel være den kurstrigger, der punkterede den store aktieboble, som har været på tegnebrættet et stykke tid. For blot en uge siden skrev vi, at jubeloptimister holdt markedet oppe, og at det var på lånt tid, før boblen sprang. Derfor kan vi meget vel stå ved startstregen for en længerevarende nedtur.

I forhold til strategien i Økonomisk Ugebrevs Portefølje forventer vi at fastholde den aktuelle nettoeksponering mod aktier på ca. 50 pct., som vi har haft et stykke tid.

Vi har ikke tænkt os at lave paniksalg, men vil grundigt analysere markedet den kommende uge. Her vil vi vurdere, om aktieandelen skal reduceres yderligere, og om vi skal øge andelen i certifikatet Bear Dax, der stiger i faldende markeder.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer