Spring til hovedindhold

Kvalitetsaktier: Kvalitet koster – men kan det blive for dyrt?

Kvalitetsaktier var noget af det, som klarede sig bedst igennem 2022. Som investor skal man dog være opmærksom på den prisændring, der har været over de seneste år. Anders Egsvang viser hvorfor med 5 eksempler.

Foto: Carsten Lundager

2022 var et svært år for mange investorer. Kvalitetsaktier var dog noget af det, som klarede sig bedst igennem året, da investorerne søgte tilflugt i selskaber, der var både inflations- og recessionsdygtige. Det har dog også har sat sine spor på værdisætningen af mange af disse aktier.

Det generelle S&P 500-indeks tog et fald på næsten -20%, mens Nasdaq Composite-indekset faldt med over -33% i 2022. Havde man en portefølje, der bestod af en overvægt af aktier med høj kvalitet, oplevede man ikke de samme skvulp som resten af markedet. Men i 2023 kan det være vigtigt at gennemse disse aktier. For selvom kvaliteten af selskabet er vigtigt i en usikker periode, kan værdisætningerne også gå hen og blive så høje, at det langsigtede afkastpotentiale svinder ind og en kursmæssig risiko bliver højere.

Her gennemgår jeg fem store kvalitetsaktiers udvikling i P/E-værdi som eksempler på, hvad du bør være opmærksom på.

Hvad er kvalitetsaktier?
Når Anders Egsvang taler om kvalitetsaktier, ser han bl.a. på selskaber med stabil vækst i omsætning og overskud, lav gæld, en stærk kapitalstruktur og robust forretningsmodel.

Hvad er P/E?
Price/Earnings beskriver forholdet mellem kursen på en aktie og selskabets overskud. Man beregner P/E-værdien ved at dividere aktiekursen med overskuddet pr. aktie. Det er en af de mest almindelige metoder til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig. Hos Nordnet kan du finde P/E for den aktie, du kigger på, under Nøgletal.

Læs også mere her: 7 nøgletal du skal kende

Novo Nordisk

Novo Nordisk er en af de store, danske kvalitetsaktier, som klarede sig godt igennem 2022. Som grafen nedenfor viser, skulle du som investor betale ca. 22 x selskabets overskud for aktien i 2014. I 2020 lå prisen også på ca. 22 x selskabets overskud, og i 2023 er prisen helt oppe på 41 x selskabets overskud. Selvom Novo Nordisk har en imponerende evne til at blive ved med at vækste, har en flot profit-margin på over 30% og en evne til at innovere og skabe nye produkter, er prisen dog også vigtig ud fra et investeringssynspunkt.

Kilde: Egen grafik, tal fra Macrotrends.net. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Eli Lilly

Ser vi mod USA, er Eli Lilly en af de store, amerikanske medicinalvirksomheder med en vis kvalitet. Selskabet har dog også oplevet en markant stigning i aktien over de senere år, som gør, at værdisætningen af selskabet har ændret sig markant. I 2014 var prisen 32 x selskabets overskud, i 2020 24 x selskabets overskud og i 2023 ligger prisen på 53 x selskabets overskud.

Kilde: Egen grafik, tal fra Macrotrends.net. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Mondelez

Mondelez kender du måske for deres chokolade som fx Marabou. Men udover at lave en drøngod chokolade, er det også et ret stabilt selskab, der leverer flotte, stabile tal år efter år. Det er derfor også en af de aktier, man kunne kalde en kvalitetsvirksomhed. Kursudviklingen har været opadgående de seneste år, men det samme har værdisætningen. I 2014 betalte man 15 x selskabets overskud, i 2020 hed det 18 x selskabets overskud og i 2023 hedder værdisætningen hele 29 x selskabets overskud.

Kilde: Egen grafik, tal fra Macrotrends.net. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Costco

Costco er en anden amerikansk kvalitetsvirksomhed, der også har en flot evne til at levere resultater kvartal efter kvartal. Som dagligvarekæde er det formentligt heller ikke et område, hvor forbrugere først skruer ned for budgettet, og derfor er det også en forholdsvis inflationsdygtig forretning. Værdisætningen var i 2014 29 x selskabets overskud, i 2020 var den steget til 39 x selskabets overskud, og i 2023 ligger vi på 42 x selskabets overskud.

Kilde: Egen grafik, tal fra Macrotrends.net. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

McDonald’s

McDonald’s kender du uden tvivl. En af verdens største restaurant-/fast food-kæder, som også ofte bliver set som en kvalitetsvirksomhed med meget stabil omsætning og overskud. Det er ofte ikke dér, forbrugeren sparer først, og aktien har også set en flot vækst de sidste mange år. Det afspejler sig dog også i værdisætningen, da man i 2014 betalte 16 x selskabets overskud for en aktie, i 2020 skulle man betale 20 x selskabets overskud og i dag hedder værdisætningen 29 x selskabets overskud.

Kilde: Egen grafik, tal fra Macrotrends.net. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Kan nogle kvalitetsaktier give falsk tryghed?

I et marked, hvor usikkerhed og risici stiger, bliver investorerne mere interesseret i at købe kvalitetsaktier og store, solide og stabile forretningsmodeller. Som investor skal man dog også være opmærksom på den prisændring, der har været over de seneste år, som vist i eksemplerne ovenfor. Der findes stadig kvalitetsvirksomheder, som ikke har oplevet denne markante ændring i værdisætning, og derfor skal man ikke se bort fra kvalitet som investor. Man skal blot være opmærksom på, at selvom kvalitet er vigtigt, så er den pris, man betaler for kvaliteten, også vigtig.

Nogle kvalitetsaktier kan på nuværende tidspunkt give en falsk tryghed, fordi aktierne holder sig godt oppe, og forretningsmodellerne er meget stabile. Men sker der en revurdering af disse virksomheder på et tidspunkt, hvor prisen falder tilbage til et historisk mere gennemsnitligt niveau, kan der sagtens være perioder med større fald eller med stor stilstand i vente for nogle af disse virksomheder.

P/E-værdien fortæller ikke altid den fulde sandhed, da den måler på seneste overskudstal og ikke forventelige overskudstal. Derfor skal man ikke se sort/hvidt på det, men blot være opmærksom på, at hvis værdisætningerne ændrer sig markant opad, betyder det også, at markedet forventer sig mere og mere af disse virksomheder. Kan virksomhederne ikke leve op til forventningerne, kan det betyde revurdering og fald i aktien. Jo højere værdisætning, aktierne handler til, jo mere spænder investorerne altså buen for, hvad virksomhederne skal præstere for ikke at skuffe.

Dette materiale er udarbejdet af Anders Egsvang og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Anders Egsvang har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Anders Egsvang ejer ikke aktier i de omtalte selskaber.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 16. februar 2023 kl. 09:15.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Anders Egsvang modtager honorar fra Nordnet. Honoraret er aftalt på forhånd og er ikke afhængig af materialets indhold eller de virksomheder, som er omtalt heri.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer