Spring til hovedindhold

Langers Skarpe: Undgå de dyreste danske superaktier

Sidste fredag tog alverdens aktiemarkeder en gevaldig nedtur baseret på erkendelsen af den nye virus variant, Omikron. Aktiemarkedets første reaktion på den nye usikkerhed og nervøsitet var ikke overraskende. Men i dag, en uge efter, er vi lidt klogere.

Potentielt kunne det være en endnu mere smitsom variant, og forårsage alvorlige symptomer hos mennesker, eksempelvis ved at vaccinerne ikke virkede på den nye variant med angiveligt over 30 mutationer i sig.

Her, en uge efter, er vi lidt klogere. Ja, den smitter efter alt at dømme langt mere end Delta varianten, og vi undgår næppe, at den bliver dominerende, også i Danmark. EU vurderer, at halvdelen af alle nye smittede om seks måneder, vil være smittede med Omikron variaten. Men indtil videre tyder alt på, at symptomerne er langt mildere end Delta. Og det kan faktisk vise sig at være en fantastisk kombination.

Hvis Omikron overtager Delta, kan resultatet blive langt færre alvorligt syge og endnu færre sygehusindlæggelser. Det er endnu for tidligt med en skråsikker konklusion, men det trækker den vej. Se blandt andet denne analyse fra Økonomisk Ugebrev.

Risikosignaler er kommet ned på jorden igen

I vores investeringsstrategi er det også dette scenarie, vi arbejder ud fra, da det lige nu virker mest sandsynligt. Det understøttes også af, at risikosignalerne er kommet ned på jorden igen, bl.a. iTraxx, der afspejler de professionelle investorers pris for en forsikring på erhvervsobligationer.

Samtidig er forventningerne til en amerikansk renteforhøjelse til foråret eller til forsommeren helt tilbage på niveau før sidste fredag. Rentemarkedet indikerer 80 pct. sandsynlighed for en eller to renteforhøjelser frem mod juni 2022. Altså ikke nogen hård nedlukning af samfundene.

Umiddelbart må det også være et plus, at olieprisen på det seneste er faldet over 20 pct., da det kan tage toppen af inflationsforventningerne. Samtidig ligger det ikke i kortene, ud fra de politiske udmeldinger, at samfundene i Europa og USA lukker hårdt ned ligesom sidste forår. Derfor er der ud fra dette makroøkonomiske billede ikke de store risici.

Oveni kommer så, at analytikerne har en stålsat tro på, at selskaberne i det europæiske Stoxx600 indeks kommer ud af 4. kvartal med fremragende resultater. Samlet forventer de overskudsvækst på 52 pct. i forhold til 4. kvartal sidste år. Særlig stor fremgang venter analytikerne inden for finans, industri og teknologi. Så heller ikke her er der umiddelbare advarselssignaler, i hvert fald på overfladen.

Opsigtsvækkende signaler på aktiemarkedet

Hvis man ser på markedets egne signaler, så tyder meget på, at der er ved at ske store forandringer. De allerdyreste aktier med meget høje værdiansættelser, målt på Price/Earnings, er over en bred kam blevet sendt i dørken.

Den seneste uge er Ambu faldet hele 20 pct., men aktien handles stadig til 70 gange det forventede overskud i 2023. Genmab er faldet 5 pct., SimCorp 6 pct. og ChemoMetec 7 pct., så aktien er nu faldet 30 pct. siden toppen. cBrain endte fredagen i minus 8 pct.

Umiddelbart er det store spørgsmål nu, om de store investorer vil fortsætte med at tage de største risici af bøgerne. Det kan udløse yderligere kursfald i nogle af disse aktier, hvoraf flere stadig er meget meget dyre.

cBrain handles til 110 gange det forventede overskud i 2024 – endda efter at aktien siden starten af september er faldet over 40 pct. Coloplast handles til 40 gange 2023-overskuddet, og sådan er billedet også for flere andre danske aktier.

En vigtig indikator på hvad der sker, ses også i de amerikanske BIG Tech aktier, de såkaldte FANG-aktier, som fredag faldt yderligere med næsten 4 pct., og brød ned gennem 50 og 100 dages glidende gennemsnit. Nu står vi foran en vigtig test af 200 dages glidende gennemsnit.

Lav værdiansættelse bliver attraktivt

I Økonomisk Ugebrevs Portefølje har vi de seneste måneder gået efter aktier med en lav værdiansættelse og nogle nære kurstriggere. Blandt andet i form af kommende synergigevinster efter opkøb, turn arounds og særlige unikke vækstcases.

De seneste uger har porteføljen klaret sig markant bedre end det generelle marked, men der er stadig et efterslæb, fordi vi – for tidligt – i efteråret skruede ned for risikoen.

Fortsætter de seneste ugers tendenser, forventer vi, at Økonomisk Ugebrevs Portefølje spiser sig yderligere ind på det danske aktieindeks, og vi tror, at vi ligger stærkt positioneret til at kunne slå markedet i 2022.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer