Spring til hovedindhold

Langers Skarpe: Vi står foran årets vigtigste test

For otte dage siden var vores budskab, at de aktuelle kursstigninger på aktiemarkederne ikke hang sammen med de fundamentale forhold, og at markedet ville komme tilbage til ”virkeligheden.” Det har i den grad vist sig at være rigtigt, og vi har set årets mest intensive kursfald på aktiemarkederne.

Det styrende europæiske index, det tyske DAX-indeks, testede fredag det vigtige 200-dages glidende gennemsnit for første gang i 10 måneder. Første test var en moderat, men ikke overbevisende afvisning. Men markederne holdt altså stand i første omgang.

Den kommende handelsuge bliver derfor en gyser af rang. De negative, fundamentale drivkræfter ligger fortsat på lur overalt, og der er masser af potentielle kurstriggere for et yderligere, markant kursfald.

Vi starter med at se på det tekniske billede
Vi er ved at være der, hvor især de professionelle investorer vil anvende kursstigninger til at reducere deres aktieeksponeringer. Den negative stemning har nu bidt sig fast, og alle har fået en undskyldning for at sælge ud, som man har ventet på.

Mange vil se det som rettidig omhu at hjemtage gevinster efter flere gode aktieår i streg. Alene ud fra en teknisk vinkel er det vanskeligt at se, at vi kan få meget mere end en positiv korrektion de næste uger.

For DAX Future vil vi holde øje med først 15.400 og dernæst 15.600. Vi anser disse pejlemærker som best case i den aktuelle situation, og der vil med stor sikkerhed komme et stort sælgerpres, hvis markedet når helt derop. Fredag aften lukkede den tyske aktiefuture i 15.250, så der er fortsat noget rum opad, når man kigger på de nære tekniske modstande.

De fundamentale drivkræfter nedad er fortsat domineret af stigende obligationsrenter, inflationsforventningerne og udsigten til stigende, korte centralbankrenter:

1) Obligationsrenterne står nu foran en 10-årig trendvending, hvis renten får et lille nøk mere opad. Så den skal vi holde skarpt øje med.

2) Det vil i høj grad afhænge af inflationen, hvor billedet lige nu er mudret. De underliggende priser udvikler sig meget blandet med vigende kobberpriser, tørlastraterne er fortsat i en lodret stigning, containerraterne (vigtige for Mærsk) er vigende for første gang i mange måneder og både fødevare- og energipriserne er fortsat stigende.

På den anden side viser de seneste indikatorer for erhvervstilliden, at væksten i erhvervslivet bremser op, ikke mindst på grund af flaskehalse, stigende råvarepriser og mangel på arbejdskraft.

I USA lyder forventningen nu på kun én procent i vækst i dette kvartal. Holder dette billede stik, kan der gå meget længere tid, før centralbankerne sætter renten op. Den vigende tro på snarlige forhøjelser i den korte rente ses i rentefald på de korte amerikanske 2- og 3-årige obligationer. Vigende vækst taler også meget for, at inflationsproblemet er forbigående, men det er ikke bevist endnu.

Vores bundlinje er, at markedet fortsat vil fokusere på inflationsproblemet, vigende vækst og centralbankstramninger, som er en grim cocktail. Men billedet kan altså vende meget hurtigt. Samtidigt peger det tekniske billede også fortsat nedad.

Holder det vigtige 200-dages glidende gennemsnit for DAX Future, kunne vi godt finde på at skrue lidt op for aktieandelen i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som kun er godt 50 pct. investeret. Vi har altså masser af tørt krudt.

Indkøbene vil ske i nogle af de sektorer, som begunstiges af stigende obligationsrenter og stigende oliepriser samt nogle specialcases, som efter vores vurdering er blevet billige. Læs mere herom i lørdagens udgave af Økonomisk Ugebrev Formue.

Ugens danske vindere og tabere
De fleste vindere var meget oplagte i forhold til markedsudviklingen. Bankerne blev generelt løftet af stigende obligationsrenter, og shippingaktierne, især Torm og DS Norden, blev hjulpet af stigende energipriser, herunder oliepriser.

Der var også en stribe andre specialcases, som gik flot frem. Aquaporin blev løftet af nye købere på banen, som muligvis har set tekniske købssignaler. Alm. Brand fik et skub opad efter meldingen om, at forsikringskoncernen har solgt sin pensionsforretning.

I bunden af ranglisten finder vi bl.a. Green Hydrogen, som kom med en kæmpe nedjustering, blot fire måneder efter børsnoteringen og halvanden måned efter seneste regnskab, som var uden advarselssignaler. Tilliden til selskabet har uden tvivl lidt et knæk, også selvom det oplyses, at der blot er tale om udskudte leveringer ind i 2022.

Endelig fik de dyreste farmaaktier hug. Bl.a. faldt Ambu 15 pct. De stigende obligationsrenter vil lægge et vedvarende pres på farmaaktierne med de højeste Price/Earning-værdier.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer