Spring til hovedindhold

Lavere afkast i fremtiden

Hvad kan du forvente i afkast på forskellige typer af investeringer? Rådet for Afkastforventninger fastsætter to gange årligt opdaterede forventninger til afkast, de såkaldte samfundsforudsætninger, som er det tætteste vi kommer på officielle afkastforventninger, og som pensionsselskaber og pengeinstitutter anvender til prognoser.

Den seneste opdatering viser, at forventningerne til det fremtidige afkast endnu engang er blevet nedjusteret. De væsentligste ændringer er på danske stats- og realkreditobligationer, hvor rådet nu forventer negativt afkast på – 0,3 procent pa. ved tidshorisont 1-5 år

De nyeste forventninger kom 23. juni 2020 og kan læses her

Afkast kort sigt (1 – 5 år)

Forventet afkast før omkostningerStandardafvigelseOmkostninger
Stats- og realkreditobligationer-0,3 %3,4 %0,2 %
Investment grade obligationer1,1 %4,6 %0,35 %
High-yield obligationer5,0 %10,9 %0,61 %
Emerging markets statsobligationer3,9 %8,6 %0,45 %
Globale aktier6,0 %13,5 %0,51 %
Emerging Markets aktier9,5 %29,9 %0,81 %
Private equity*8,5 %23,8 %
Infrastruktur*5,9 %13,2 %
Ejendomme*2,8 %6,8 %
Hedgefonde*3,9 %8,5 %
* Afkast for disse er efter omkostninger

Afkast lang sigt (6 – 10 år)

Forventet afkast før omkostningerStandardafvigelseOmkostninger
Stats- og realkreditobligationer0,8 %3,5 %0,2 %
Investment grade obligationer1,6 %4,3 %0,35 %
High-yield obligationer3,9 %7,4 %0,61 %
Emerging markets statsobligationer4,1 %7,7 %0,45 %
Globale aktier6,7 %14,4 %0,51 %
Emerging Markets aktier9,7 %29,8 %0,81 %
Private equity*9,3 %26,6 %
Infrastruktur*6,7 %14,5 %
Ejendomme*5,2 %10,2 %
Hedgefonde*4,8 %9,1 %
* Afkast for disse er efter omkostninger

Hvis du som investor udelukkende fokuserer på størst muligt forventet afkast næste 5 år, så skal du altså jævnfør Rådet for Afkastforventninger udelukkende investere i Emerging Markets aktier, som forventes at give 9,5 % i afkast før omkostninger. Dog ses det også, at risikoen (målt ved standardafvigelsen) er størst her.

Forsigtige investorer har det vanskeligt i øjeblikket forstået på den måde, at det forventede afkast på ”sikre” papirer (stats- og realkreditobligationer) er – 0,3 procent pa.

Det er dog sjældent, at det vil være den rigtige strategi at sætte alle pengene på et bræt – uanset om det er i den forsigtige eller mere risikable ende af skalaen. Det er som altid vigtigt at overveje, om du skal bruge pengene i morgen, eller om 10 år. Det har nemlig stor betydning for, hvordan du bør investere.

Herudover er din risikovillighed et andet vigtigt element. Betyder sikkerhed meget for dig, så skal du måske have forholdsvis stor andel i sikre investeringer, som fx kontanter og obligationer.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at en fordeling af din portefølje på flere aktivklasser betyder, at du kan opnå et bedre forventet afkast til samme risiko. Det skyldes, at aktier og obligationer ikke altid bevæger sig ens, og kan illustreres ved den efficiente rand nedenfor. Her ses det, at du sammenlignet med en portefølje bestående af 100 procent obligationer kan opnå et bedre forventet afkast til samme risiko. (Se punkt, hvor rød pil er placeret).

Hvis du har høj risiko og lang tidshorisont, og kan tåle store udsving, så siger modellen, at du bør investere 100 procent i aktier (se punkt med grøn pil).

Nedenfor kan du se et par eksempler på, hvordan man kan sammensætte en portefølje.

Simpel portefølje med 50 procent i ”sikre obligationer” og 50 procent i globale aktier.

Afkast efter porteføljeomkostninger, men før kurtage og skat vil i dette eksempel give 1,85 procent pa.

Portefølje med 50 procent aktier, 20 procent IG, 10 procent HY, 10 procent EMD og 10 procent ejendomme.

Afkast efter porteføljeomkostninger, men før kurtage og skat vil i dette eksempel give 3,74 procent pa.

Risikoen (standardafvigelsen) er større i eksempel 2, men belønningen i form af et højere forventet afkast er også markant større. Hvordan du som investor skal sammensætte din portefølje er helt op til dig og din strategi. Men hvis du vil opnå et afkast de næste 5 år, så bliver du desværre også nødt til at påtage dig noget risiko.

Inspiration til at sammensætte findes via vores investeringsguide eller på vores screener for ETF’er og investeringsforeninger.

Ovenstående er ikke en anbefaling men udelukkende inspiration. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidig afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer