Spring til hovedindhold

Lisbeth Østergaard: Et aktiespark til mænd og kvinder

Lisbeth Østergaard er en kvinde, som siger tingene uden så mange dikkedarer. For hende er det klart, at både mænd og kvinder har brug for et velplaceret og kærligt investeringsspark. For Lisbeth og hendes mand blev de mange års investering nemlig nøglen til et otium, som var præget af blandt andet lange og eksotiske rejser.

Læs med og få inspiration til, hvordan strategien kan lægges, så din pensionisttilværelse måske også bliver fyldt med palmer og krystalblåt vand.

Fart på de blå investeringer

Da Lisbeth Østergaard og hendes mand kastede sig ud på deres første investeringseventyr, var det først obligationerne, som tiltrak deres opmærksomhed. Senere blev det dog aktierne i de blå banker, som i høj grad fik deres interesse: ”Vi begyndte at investere i 70’erne, efter vi byggede hus, for rentemiljøet var simpelthen løbet løbsk. Vi startede med obligationer, men efter lidt tid blev vi nysgerrige på bankaktier. Derfor investerede vi en del i fx den ret nye Jyske Bank”, fortæller Lisbeth.

Da Lisbeth og hendes mand trådte ind i investeringsverdenen, var de dog ikke eksperter. Det var derfor en ny verden, som åbnede sig for dem begge: ”Vi sad med Politikens håndbog – den med striberne – fordi vi simpelthen blev nødt til at lære alle nøglebegreberne. Det var en stejl læringskurve, men sammen fik vi en forståelse for kurser, nøgletal og årsregnskaber”, siger Lisbeth Østergaard med et smil.

Porteføljen = nøglen til palmestrandene

Lisbeth Østergaards mand har sejlet på de syv verdenshave i løbet af hele sit arbejdsliv. Skibsfart var nemlig levevejen, og derfor stod det også klart, at bankaktierne skulle krydres med aktier i bl.a. A.P. Møller Mærsk, Torm og DS Norden.

Samtidig havde især Lisbeths mand ét stort ønske, som skulle indfries, når han gik på pension: ”Min mand har sejlet i mange år og set en masse forskellige lande og eksotiske øer fra søsiden. Hans store ønske var at forsøde pensionisttilværelsen med en masse rejser til netop disse øer. Han var simpelthen en professionel sømand, som var nået til et punkt, hvor han gerne ville gå i land”, fortæller Lisbeth med en latter.

Investeringerne, porteføljen og afkastene blev derfor nøglen til de eksotiske rejser og det azurblå hav.

Den snusfornuftige investor

Når Lisbeth skal sætte sig selv i en investorboks, er hun ikke i tvivl om, at hun tilhører kategorien ”den snusfornuftige”. Hendes strategi går kort sagt ud på at holde på aktierne, have en god spredning og selv undersøge virksomhederne til bunds. Hendes ratepensionsdepot har hun for eksempel kogt sammen ved at investere i 10 fonde og 10 store aktier: ”Generelt er jeg meget fornuftig, når jeg investerer. Men jeg må også erkende, at jeg til tider er ret risikovillig. Nogle af mine seneste køb er fx KAHOOT!, FluoGuide og Spago Nanomedical”, fortæller Lisbeth.

Biotech, pharma og en snert af uran

I Lisbeth Østergaards portefølje går to temaer dog igen: Biotech og pharma.

Lisbeth har nemlig gennem de seneste år opnået en ret bred viden inden for netop disse to emner: ”Både min mand og jeg har overvundet kræft, og nu har min mand sørgeligt nok fremskreden Alzheimers – en udvikling, der dog lykkeligvis nok har været holdt nede af vores aktive rejseliv. For mig har det været naturligt at sætte mig ind i sygdommene, medikamenterne osv. Derfor har jeg på en kedelig baggrund fået en stor viden inden for netop disse to temaer. Men den viden har jeg valgt at aktivere og overføre til aktiemarkedet”, forklarer Lisbeth Østergaard.

Der er der også noget andet, som har fanget Lisbeths interesse, og som hun har sine øjne skarpt rettet imod: ”Jeg investerer grønt, men jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke går religiøst ind for grønne investeringer. Derfor har jeg også i længere tid luret på uran og atomkraft. Det er dog endnu ikke noget, som jeg har rykket på”, fortæller Lisbeth.

Når man taler med Lisbeth, bliver det derfor klart, at hun ikke bare følger med strømmen: ”Jeg er absolut ikke en lemming. Jeg har mine egne interesser, som jeg nørder og køber ud fra. Jeg går ikke bare med på en aktie, fordi der pludselig er en masse ståhej omkring den”, siger Lisbeth Østergaard med en selvsikker ro.

Et velplaceret investeringsspark til mænd og kvinder

Når fokus falder på investering og kvinder, slår Lisbeth Østergaard hurtigt fast, at alle køn trænger til et solidt placeret investeringsspark: ”Både mænd og kvinder bør i højere grad investere – og de skal starte tidligt. Som forældre bør man starte, mens børneværelset er lyserødt eller blåt. Det gjorde min mand og jeg for eksempel. Så bliver investering et naturligt emne for børnene.

Men hvis du alligevel befinder dig midt i voksenlivet og stadig mangler et investeringsfællesskab, som du kan spare med, er Facebook et gyldent sted ifølge Lisbeth: ”Meld dig ind i de forskellige grupper på Facebook, og bland dig i debatten. Især hvis du er kvinde, for ellers fylder mændene tit alt for meget”, slår Lisbeth Østergaard fast med et grin.

Opfordringen er derfor ikke til at tage fejl. Vær nysgerrig, bland dig i debatten, men gå dine egne veje.

Hos Nordnet har vi fokus på kvindelige rollemodeller, og dette indlæg er et i rækken. Læs her om vores tanker i forhold til indlæggene, og få genopfrisket Karin Bechs indlæg, som blandt andet giver tre konkrete skattetips.

Artiklen/blogindlægget udgør ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer