Spring til hovedindhold

Løfter øget risikovillighed realøkonomien?

Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for den Globale Økonomi viser fortsat styrketegn. I denne opdatering stiger den samlede score fra 1,3 til 1,4 i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

Scoren vidner om fremdrift i store dele af den globale økonomi. Går man bag tallene, er billedet positivt i USA og Europa, hvor ISM/PMI-tallene i begge regioner peger i retning af bedre tider. Kun i Kina (og flere af de andre BRIK-lande) ser den økonomiske udvikling ud til at være meget skrøbelig.

Kort fortalt: Der lurer finansielle faldgruber næsten i alle retninger. Men uagtet dette ser situationen lige nu ganske godt ud, og bedre end i lange tider.

Centralbankernes fortsatte pengeudpumpning har nu tvunget de professionelle investorer ud i en omfattende risikotagning, som tilsyneladende også begynder at smitte positivt af på realøkonomien. Bankerne er i dag villige til at finansiere kapitalfond-opkøb på op mod fire eller fem gange EBITDA i den opkøbte virksomhed. Det er markant mere end for blot et år siden.

Den øgede risikovillighed har også i den grad sparket gang i nye børsnoteringer (uden for Danmark) og i den generelle M&A-aktivitet. Der er mediehistorier om, at pensionskasser er begyndt at investere i landbrug. Og hvad bliver næste skridt: Vil de også investere i SMV-virksomheder, som fortsat er hårdt ramt af kreditklemmen, ligesom ejerboligfinansieringen i landets udkantsområder?

Meget tyder altså på, at den øgede risikovillighed blandt de finansielle investorer nu har ramt det meste af den vestlige verden, og det kan have givet den økonomiske vækst et tiltrængt puf i den rigtige retning. Der er næppe tvivl om, at det fortsat har meget lange udsigter, før vi i den vestlige verden igen kommer til at opleve en god, gammeldags højkonjunktur. Men mindre kan også gøre det.

En langvarig healingsproces, hvor der afvikles tab og gæld i private husholdninger, virksomheder og i den finansielle sektor, er en nødvendighed. Vigtigst er det nu, at dette kan ske uden de store økonomiske eller finansielle chok, som mange internationale topøkonomer let kan se risikoen for.

Hvad betyder det eksempelvis, at den europæiske statsgældskrise langt fra er løst, og at flere landes statsgæld fortsætter med at vokse, uden at eurobank-unionen er endeligt på plads? Hvad betyder det, at en markant højere amerikansk boligfinansieringsrente ser ud til at lægge en dæmper på det amerikanske boligmarked? Seneste data viser, at trafikken af nye potentielle boligkøbere i USA ser ud til at aftage markant. Hvad betyder det, at virksomhedernes salgspriser er under pres på grund af overkapacitet og hård konkurrence, mens inputpriserne stiger grund af højere råvarepriser? Seneste data fra Philly Fed omkring erhvervstilliden viser eksempelvis, at input- og output-priser nærmer sig hinanden, hvilket alt andet lige er ensbetydende med pres på lønsomheden.

Disse forhold har uden tvivl potentialet til at afspore det svage vækstopsving. Men indtil videre ser tingene ud til at holde en balance, hvor det ser fint ud på overfladen. Blandt andet de nyeste data fra OECD’s ledende indikator viser, at de vestlige økonomier bevæger sig pænt fremad. Lige nu ser det ud til, at første halvår 2014 kan blive en positiv oplevelse for erhvervslivet og det øvrige samfund.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser af danske aktier til private investorer. Som ny kunde kan du prøve tre numre af AktieUgebrevet gratis HER.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer