Spring til hovedindhold

Magtopgør mellem marked og centralbanker forude

De seneste ugers nervøsitet på aktiemarkederne skyldes alene de stigende obligationsrenter, og frygten for at centralbankerne mister grebet over de finansielle markeder.

Groft sagt kan man sige, at vi nu står over for et historisk magtopgør mellem markedskræfterne på den ene side, og centralbankerne på den anden side. Hvem vinder? Det er endnu for tidligt at afgøre. Men sikkert er det, at markedskræfterne nu for alvor tester centralbankernes evne og vilje til at styre markederne.

De mest ekstreme scenarier i dette opgør er, at centralbankerne enten smider håndklædet i ringen, fordi markedskræfterne trods alt er for stærke, eller også formår centralbankerne 100 procent at styre den lange obligationsrente. Vi har på det seneste set en historisk stigning i obligationsrenterne, som centralbankerne bestemt ikke bakker op.

Der er uden tvivl øget nervøsitet omkring, hvad der sker i kølvandet på åbningen af den vestlige økonomi med øget økonomisk vækst, højere inflation og fortsat store obligationsudstedelser.

Alene forventningen om øget inflation kan skubbe obligationsrenterne meget højere op, da de stigende obligationsrenter i høj grad er styret af forventninger frem for, hvad der sker lige nu. Og den aktuelle bevægelse kan meget vel blive forstærket af spekulative og selvforstærkende kræfter, hvor store investorer begynder at reagere på, at obligationskurserne begynder et voldsomt kursfald.

Det bliver ekstremt spændende at se, hvordan dette opgør ender.

US statsobligationer nåede i denne uge crashpunktet i 1,5 procent: En stribe finanshuse har udpeget en rente på 1,5 procent for den ti-årige amerikanske statsobligation som det punkt, hvor aktiemarkederne for alvor vil blive udfordret. I denne uge nåede renten lige op over de 1,5 procent for at falde lidt tilbage sidst på ugen. Den ti-årige rente sluttede fredag aften i 1,44 procent.

Vi forventer i forlængelse heraf, at markedet en tid skal sunde sig i forhold til det aktuelle renteniveau og tage bestik af, om der har været overshooting på rentestigningen, eller om renten skal endnu højere op. Vores basisscenarie er, at obligationsrenten holder sig omkring det aktuelle niveau eller siver en smule den næste uge, og at det vil give ny kortsigtet luft til aktiemarkederne.

Vi forventer på ingen måde, at tingene falder helt til ro. Måske sker det på overfladen, men det vil kun være stilhed før stormen. I vores basisscenarie kommer de lange obligationsrenter til at stige yderligere, og det vil igen ryste aktiemarkederne, når denne bevægelse genstartes.

Brug de næste uger på at forberede porteføljen på en ny nedtur: Selvom der sikkert kommer stigende aktier de næste uger, skal man altså ikke tro, at alt er ok igen. Vi mener, at man skal bruge tiden til at repositionere sin portefølje, så den i højere grad kommer til at bestå af renteresistente og billige aktier. Og så skal man måske skrue lidt ned for aktieandelen, så der er likviditet parat til at genopkøbe gode aktie længere nede.

Hold øje med DAX Future i 13.900: Et af vores vigtige pejlemærker er lige nu DAX Future i 13.900. Formår det tyske aktiemarked at køre op gennem denne modstand, er der måske lidt mere lys forude. Når vi tror, at det bliver vanskeligt, skyldes det, at de amerikanske aktier fortsat viser stor svaghed. Og det amerikanske aktiemarked styrer også retningen på det europæiske aktiemarked. S&P Future skal som minimum over 3850 på en dagslukkekurs, for at vi kan tage de lidt mere positive briller på igen. Men altså – meget vil afhænge af obligationsrenten.

Man skal kigge denne vej i forhold til de danske aktier: Vi forventer nogle af ugens danske vinderaktier fortsat vil klare sig bedre end det generelle aktiemarked. Vi ser fortsat, at de billigere industriaktier klarer sig ganske godt, ikke mindst med udsigten til, at de vestlige økonomier genåbner.

I den seneste uge var der pæne plusser til DFDS, FLSmidth, Mærsk, DS Norden og ISS. Generelt klarede bankaktierne sig også hæderligt. Vi forventer fortsat, at de dyreste danske storaktier vil få det svært. Ikke fordi de klarer sig indtjeningsmæssigt ringere, men fordi investorer ikke længere vil betale de meget høje multiple i kølvandet på de højere renter.

I denne uge gik det ud over Bavarian, ChemoMetec, Ambu og ALK-Abelló. Så lavere kurser på disse selskaber kan også vise sig at blive en god langsigtet købsmulighed for at komme ind i eller øge nogle meget stærke langsigtede aktier.

Morten W. Langer

Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer