Spring til hovedindhold

”Meme-aktier: Spekulativ interesse giver muligheder for selskaberne

”Meme-aktier” bliver livligt debatteret i afsnit 70 af #Investeringspodcasten. Se og hør indslaget på YouTube og Soundcloud.

Orphazyme blev torsdag/fredag i sidste uge en del af ”meme-gruppen”, da aktien under helt uhørt og ekstrem handel strøg til vejrs. Her er 6 konkrete ting, som måske, i nogen tilfælde, kan gøre en forskel, når ”din” aktie pludselig bliver spekuleret op, set fra virksomhedens side:

 1. Den stigende interesse og opmærksomhed kan have en ”marketing-værdi”, hvis det drejer sig om et selskab, som leverer ydelser til ”konsumentvaremarkedet”. Det gælder bl.a. for GME og AMC, men i sagens natur ikke for Orphazyme.
 2. Den ekstreme handel og mediefokus vil sætte selskabet og ledelsen på overarbejde. Mange henvendelser vil komme fra investorer, finansielle formidlere, børsmyndigheder, etc. Det giver ekstra arbejde og fjerner fokus.
 3. På kort sigt betyder en ekstra værdiforøgelse i form af stigende markedsværdi ikke noget direkte for selskabet. Godt nok har en del selskaber en generalforsamlingsbemyndigelse til at udvide aktiekapitalen, men den er normalt begrænset til eksempelvis 10 % af den nuværende aktiekapital. Ting tager tid og er omkostningskrævende. Det gælder også en kapitaludvidelse.
 4. Over tid, hvis investorinteressen kan holdes intakt, kan ekstremt stigende aktiekurser, alt andet lige, sænke kapitalomkostningen: Sælg aktier til en ekstrem opskruet værdi
 5. Medarbejdere og ledelsen har måske aktieprogrammer og incitamentsprogrammer, som pludselig bliver mange penge værd. I tilfældet med AMC møder de investorer, som er på vej ind, ledelsen som med deres aktier er ”på vej ud”.
 6. En virksomhedsværdi, som ikke økonomisk er bæredygtig vil ikke langsigtet kunne vende en negativ udvikling. I eksemplet med Orphazyme er casen ganske klar: Efter et par fejlslagne projekter ikke har vist de ønskede resultater, er denne uges datavurdering (17/6) helt afgørende for deres fremtid. Hvis data ikke viser det ønskede og håbede resultat er den høje værdisætning kortvarig og forbigående.

PS: Den 17/6 har de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA en ”6 måneders deadline” for enten at vende tommelfingeren op eller ned for et af Orphazymes projekter. Det kan i sig selv bevæge kursen på den dag.

”Forudsætninger for at blive en meme-aktie”

Her er nogle af de ting, som øger sandsynligheden for at blive en ”meme-aktie”

 1. Skal formentlig være noteret i USA – WSB/Reddit er mest talstærkt investeret og repræsenteret i USA
 2. Alternativt skal selskabet have en parallelnotering i USA
 3. Selskabet skal være ”underanalyseret”
 4. Formentlig have en mindre/relativt lille markedsværdi
 5. Have en stor/større/meget stor short interest. (andel af aktier, som er solgt kort).

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling om at købe eller sælge aktier

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og er alene udtryk for Per Hansens egne holdninger og vurderinger. Artiklen/blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Per Hansens eventuelle egne dispositioner fremgår ikke af indlægget.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer