Spring til hovedindhold

Min favoritaktie

Jeg er ved at skrive en artikel til næste nummer af Aktionæren. Jeg har i den forbindelse lavet nedenstående tabel med nøgletal for autobranchens vigtigste aktører.

Udvalgte nøgletal for 23 vigtige bilproducenter

Jeg synes egenkapitalens forventede forrentning i 2013 er det måske vigtigste nøgletal til beskrivelse af selskabernes kvalitet. Hvis der ses bort fra Ford og Mazda, der har lav egenkapital som følge af ringe indtjening, scorer følgende selskaber højst karakter på kvaliteten: 1) Great Wall Motor, 2) Tata Motors, 3) Kia Motors, 4) Hyundai Motor, 5) Geely Automobile, 6) SAIC Motor og 7) Dongfeng Motor. Som det fremgår, kommer de syv mest profitable selskaber fra Kina, Indien og Sydkorea, mens de vestlige og de japanske selskaber alle ligger midt i feltet eller i bunden af feltet målt på kvalitet.

En anden vigtig kvalitetsparameter for mig er antallet af rekordår i træk. Det er jo ikke nok at egenkapitalen forrentes, indtjeningen skal også gerne være rekordhøj, hvad den ikke er for eksempelvis Ford og Mazda, selvom de har en høj egenkapitalforrentning. De bedste selskaber målt på rekordindtjening er: 1) Geely Automobile, 2) Great Wall Motor, 3) Hyundai Motor, 4) SAIC Motor, 5) Kia Motors og 6) BMW.

Blandt de otte selskaber med den højeste kvalitet/lønsomhed er følgende aktier billigst: 1) Hyundai Motor, 2) Kia Motors, 3) SAIC Motor, 4) Tata Motors og 5) Dongfeng Motor. Baseret på ovenstående vil jeg mene at Hyundai Motor, Kia Motors og SAIC Motor er de mest interessante autoaktier lige nu. Kia Motors er kun børsnoteret i Sydkorea, og kan derfor ikke uden videre købes af danske investorer, og SAIC Motors er kun børsnoteret i Kina, og kan slet ikke købes af danske investorer. Men det kan Hyundai Motor heldigvis. Og dette selskab er bestemt et nærmere bekendtskab værd. Se nedenstående figur.

Figur 1. Udviklingen i indtjening pr. aktie (EPS) siden 1999

Som det fremgår er Hyundai Motors indtjening mere end 20-doblet fra 1999 til 2012. Det er imponerende for at sige det mildt. Det fremgår endvidere, at markedet forventer at indtjeningen stiger yderligere i 2013, 2014 og 2015. Hyundai Motor har to aktieklasser: En almindelig aktie (common share) og en præferenceaktie (preferred share). Rent faktisk har selskabet hele fire præferenceaktier: Tre præferenceaktier, der er børsnoteret i Seoul (Type I, Type II og Type III) og én præferenceaktie børsnoteret i vesten. Sidstnævnte betegnes bl.a. Global Depositary Receipt eller GDR, og svarer til en halv af de korenske præferenceaktier. GDRen kan bl.a. købes i Tyskland, hvor den har tickeren HYU. Figur 2 og figur 3 viser kursudviklingen for Hyundai Motors common share og Hyundai Motors Type I preferred.

Figur 2. Kursudvikling for præferenceaktie og alm.aktie siden 1999 Figur 3. Detaljeret kursudvikling siden 1998

Som det fremgår handles den almindelige aktie til en langt højere pris end præferenceaktien. Sidstnævntes rabat kan ses på figur 4.

Figur 4. Præferenceaktiens rabat i forhold til den alm. aktie

Som det fremgår, har rabatten varieret voldsomt historisk. Siden april 2012 er rabatten faldet fra 72,1% til 59,7%. Spørgsmålet er, om rabatten vil falde yderligere i den kommende tid. Det mener jeg, der er chance for, fordi rabatten er uretfærdig. Den skyldes givetvis at præferenceaktierne er fordelt på fire aktieklasser, der hver især handles langt mindre end den almindelige aktie. Af samme grund styrer de institutionelle investorer, fx. investeringsforeninger, uden om preferenceaktierne, og efterspørger i stedet den almindelige aktie. Den skæve efterspørgsel forstyrrer markedet, og har altså medført en overraskende stor, men uretfærdig rabat.

Vi så en lignende stor og uretfærdig rabat på Folkevogns A-aktie i en lang årrække. Se figur 5 og figur 6.

Figur 5. Kursudvikling for Volkswagen A og Volkswagen B siden dec.1997 Figur 6. Volkswagen As rabat i forhold til Volkswagen B

Efter Porsches mislykkede forsøg på at overtage Volkswagen i 2008, er A-aktiens rabat forsvundet som dug for solen, og i stedet erstattet med en mindre præmie, der kan begrundes/forsvares med et højere udbytte. Situationen er analog hos Hyundai Motor, hvor præferenceaktierne også giver højere udbytte, og derfor i teorien burde handles med en mindre præmie, ligesom det altså har været tilfældet med Folkevogns aktier de sidste tre år. Henkel har også to aktieklasser, hvor præferenceaktien handles med en præmie i forhold til den almindelige aktie. Også i Henkels tilfælde giver præferenceaktien det højeste udbytte.

Tror du rabatten på Hyundai Motors præferenceaktie vil falde eller stige fremover?

Har du også en favorit i autobranchen? Hvorfor kan du lide det selskab?

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
57 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2013-05-07 19:32

Hej Thorleif Jeg er helt enig i at det er en dybt mystisk rabat. Det undrer mig ekstra meget fordi den har kunnet overleve i over 13 år. Kan det måske hænge sammen med, at man på hjemmemarkedet ser Hyundai som et kvalitets-produkt og nærmest en national stolthed, som man er stolt over at eje aktier i, mens man her i vesten (hvor Preferanceaktien handles) ser mærket som lidt af en “billig riskoger” (eller måske nærmere “dyr riskoger”), og at man derfor på ingen måde føler behov for at prale med at eje aktier i den? Jeg havde da f.eks.… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-07 21:17

Hej Casper, Kursen på GDR’en afspejler meget nøje kursen på præferenceaktien i Seoul. Period! Det er IKKE omvendt som du antyder. Hvorfor handles præferenceaktien med så stor rabat? Udover den lavere omsættelighed/handel har jeg opsnuset én anden mulig forklaring. Den fik jeg fra en analytiker, der direkte adspurgt svarede, at han ikke anså præferenceaktien for at være en aktie, men derimod et kreditpapir!? Han mente med andre ord, at præferenceaktien var en OBLIGATION. Det er i den forbindelse vigtigt at fastslå, hvilke rettigheder, der er knyttet til papiret. Visse præferenceaktier er reelt obligationer, fordi de giver en fast høj rente,… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-08 11:35

Hej Thorleif.
Hvorfor tror du at de ikke udbetaler mere i udbytte, og tror du de vil begynde på det?

ps. har du en ticker for preferenceaktien hvis man vil købe den?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-09 16:21

Hej Morten,
Tickeren er HYU på de tyske børser. Vedr. udbytter, må jeg henvise til mit svar til Eric.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-21 07:35

Det hører dog med til historien at beskatningen af udbyttet kan forekomme lidt tilfældig. Sidste år betalte vi 15 %. I år 22 %. I danske Bank blev der betalt 15 %.

Nordnet er ved at undersøge sagen, men usikkerheden vedr. udbyttebeskatningen er negativ.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-09 10:39

Ah sorry, jeg havde fået ind i mit hoved, at præferanceaktien kun handledes som GDR, men ja du skriver da vidst egentligt også nogle steder, at den også handles i Seol, kan det selvfølgelig dårligt være forklaringen. Jeg har desuden skimmet Skagen Kon-tikis markedsrapporter igennem (der står jo hvilke aktier de ejede), og kan se, at de har købt Hyundai mellem 30april 2009 og 29maj 2009. Så de lader til selv at være kommet på ideen lige inden du skrev om Hyundai i Aktionæren (det andet havde da ellers været en fin fjer i hatten). Det undrer mig dog stadig,… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-08 10:52

Hej Thorleif

Kan du sige noget om deres udbyttepolitik og den aktionærvenlighed? Umiddelbart er en payot ratio på 6,3% ikke meget, men det skyldes måske at de har et aktieopkøbsprogram kørende ?

Gæst
Gæst
2013-05-08 11:47

Hej Eric, Du har fat i noget. Hyundai Motor er ret fedtede med udbyttet. Overskuddet bruges primært til organisk vækst via investering i nye fabrikker og dermed øget kapacitet. Med trods massive investeringer er selskabets soliditet øget de senere år. Soliditeten lå ret konstant på 28-30% fra 2001 til 2009. Herefter ændrede selskabet regnskaberne, så datterselskaberne blev konsolideret på en anden måde. Det fik den konsoliderede omsætning og den konsoliderede balance til at falde. Og det fik altså også soliditeten til at stige til 34,7% i 2010, 36,8% i 2011 og 39,4% i 2012. Selvom soliditeten er steget, har selskabet… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-08 12:11

Hej Thorleif,

Interessant analyse. Hvordan ser du på “truslen” fra elbiler?
Kunne det ikke være relevant at inddrage eks. Tesla Motors (hvor Toyota og Daimler er blandt aktionærerne) i analysen?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-14 13:25

Tesla er steget 60% siden de offentliggjorde Q1 d.8/5. Første kvartal hvor selskabet er profitabelt. Kursen er 3-doblet indenfor det sidste år.

http://finance.yahoo.com/q?s=TSLA&ql=0

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-18 15:43

Hej Kenneth,
Javel, men Tesla tjerner ingen penge, og kommer måske heller aldrig til at tjene penge hvem ved? Lige nu handles Tesla til godt 26 gange 2012 omsætningen og til over 62 gange egenkapitalen. At købe Tesla med de nøgletal er at købe en urealistisk drøm. Hvis elbiler nogensinde bliver et masseprodukt, vil Tesla hurtigt bukke under i konkurrencen fra selskaber som BYD Company og de store, idet Teslas omkostninger er ALT for høje.

Advarsel. Det forhold at kursen er steget voldsomt betyder ikke, at den vil fortsætte med at stige, men at den kan falde ekstra meget!

Gæst
Gæst
2013-05-08 13:23

Thorleif, Jeg er helt enig i at der kan være yderst legitime årsager til at ledelsen beholder størstedelen overskuddet i selskabet, istedet for at returnere det direkte til aktionærene. Som du anfører giver det mening at geninvestere overskuddet, hvis ledelsen forventer at de vil genere høj organisk vækst eller bruge dem på at nedbringe selskabets relativt høje gæld. Det generer mig bare lidt at det ikke fremgår af deres seneste årsrapport eller IR hjemmeside i øvrigt, om hvad den langsigtede strategi for udbyttebetaling og kapitalstruktur er. Det kunne være rart at få en indikation om at ledelsen er comitted til… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-08 14:34

Selvom det er nogle relevante faktorer, Thorleif inddrager, er der mange andre faktorer, der påvirker en virksomheds fremtidige indtjening og aktiekurs. Hvis mere generelle analyser på samfunds- og brancheniveau viser, at det i det hele taget er fornuftigt at investere i bilbranchen, vil jeg se på de enkelte selskabers styrker og svagheder i forhold til konkurrenterne og vurdere, hvilke parametre, der især vil være afgørende for konkurrenceevnen i fremtiden. En del af disse faktorer vil være afspejlet i de hidtidige økonomiske præstationer, men i en dynamisk branche kan man ikke gå ud fra, at det også vil gælde i fremtiden.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-13 13:07

Hej Claus,
Las os antage, at det ER fornuftigt at investere i bilbranchen! Hvordan ville du da udvælge din favorotaktie?

Hvilke kriterier/nøgletal ville du anvende?

Og hvilken aktie ville du vælge?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-13 15:31

Hej Thorleif,
Skøn udfordring. Hvis jeg må vende tilbage i sommerferien, vil jeg gerne svare dig der – opgaven kræver tid til en ordentlig analyse, som jeg desværre ikke har p.t., men lad os sige inden 1. august.

Gæst
Gæst
2013-05-08 20:11

Et meget spændende indlæg. Har kørt Hyundai i 17 år. Tænker næsten jeg prøver aktien nu. enlig hilsen. M.S.

Gæst
Gæst
2013-05-09 11:28

Fin analyse, men prisforskellen mellem preference og common share er vel begrundet i, at kun sidstnævnte giver aktionæren indflydelse. Dermed er kun dén eksponeret imod f.eks. effekten af et overtagelsesforsøg fra anden side (jvfr. Volkswagen i 2008).

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-13 13:04

Hej Migahola, Jeg tror ikke stemmerne betyder noget, når det gælder Hyundai. Ejerfamilie sidder på over 50% af stemmerne, så ingen andre har den mindste indflydelse, og et overtagelsesforsøg kan aldrig lykkes, og vil derfor aldrig blive forsøgt. I den situation er det flintrende ligegyldigt om man har stemmeret på generalforsamlingen. Jeg tror forklaringen på prisforskellen er en kombination af følgende: 1) Præferenceaktierne er spredt over 3-4 handelskoder, hvilket medfører lav handel i hvert enkelt papir. De institutionelle investorer, som dominerer handlen, undgår derfor præferenceaktierne. 2) De koreanske analytikere, der følger aktien for diverse storbanker, tror at præferenceaktien er en… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-12 15:49

Super godt indlæg! Hvor handles den henne? Nu har jeg støvsuget nordnet, og kan ikke finde den? Men jeg kan se du har den i din PF.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-13 12:53

Hej Steven,
Jeg forstår ikke helt. Hvis du kan finde min modelportefølje, kan du også finde Hyundai Motor som jo indgår i porteføljen. Når du står i porteføljen, skal du blot klikke på aktiens navn (understreget). Eller brug evt. dette link:
https://www.nordnet.dk/mux/web/marknaden/aktiehemsidan/index.html?identifier=885166&marketid=4

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-13 18:45

Hej Thorleif.
Jeg gør bare brug af dit link, eller trykker inde på din PF.
Jeg kunne ikke finde Xetra indexet, Gad godt vide hvor det gemte sig 🙂

Mvh Steven

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-14 09:35

Hej Steven,
XETRA er så vidt jeg ved en børs, og ikke et indeks.

Gæst
Gæst
2013-05-14 11:24

Hej Thorleif. Kan jeg ikke få dig til at tage et kig på norske Protector Forsikring ASA. De lavede i 2012 en EPS på 2,5 og handles pt. til 16 NOK pr. aktie dvs. 6,4 i P/E baseret på 2012. I Q1 2013 har de idag landet 1,02 NOK i EPS (som dog ikke kan ekstrapoleres pga. godt investeringsresultat ec.). De guider dog for 320 mio. NOK i operating profit. Og markedsværdien er 1.450 mio. NOK. Og der er altså ikke tale om et selskabet i afvikling, men et der lige har præsenteret 35% toplinjevækst i Q1… Du kan iøvrigt… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-15 00:08

Hej Thorleif, Jeg synes du også lige bør tage med, at det for de fleste private investorer nok også for BMW giver mere mening at kigge på preference aktien. Den handles aktuelt omkring 55€, og har således også betydelig rabat i forhold til den normale BMW aktie du har i dit skema, med deraf følgende bedre tal for yield, P/E etc. Jeg har haft BMW preference aktier i nogle år efterhånden, og det tyder for mig at se ikke på at rabatten her er et forbigående fænomen som tilfældet åbenbart var for Volkswagen, så jeg vil nok mene at man… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-18 15:32

Til Anders Olesen, Tak for oplysningen vedr. BMWs præferenceaktie. Jeg har læst på lektien, og jeg kan forstå, at du har helt og aldeles ret. BMWs præferenceaktier har ligefrem en lidt højere indtjening (2 euro cent pr. aktie) og samtidigt et lidt højere udbytte (også 2 euro cent pr. aktie), men handler alligevel med en rabat på 26,85% (52,75 euro vs. 72,11 euro). Rabatten betyder, at præferenceaktien giver et udbytteafkast på 4,8% mod den almindelige akties 3,5%, og præferenceaktien er tilsvarende lavere prissat med P/E2013=6,7 mod den almindelige akties prissætning på P/E2013=9,2. BMWs præferenceaktie ligner i mine øjne den bedste… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2013-05-20 12:58

Hej igen Anders Olesen, Jeg har lavet lidt research på BMW. Det viser sig at præferenceaktiens rabat har varieret voldsomt siden 2002. Rabatten toppede ved knap 40% i januar 2002 og i februar 2009, og rabatten bundede omkring -2% i november 2006 og februar 2007. Rabatten faldt fra 31,5% i juni 2004 til en præmie på 2,8% i november 2006. I den 29 måneders periode steg præferenceaktien 67,9%, mens den alm. aktie blot steg 14,5%. Et simpelt studie af kursudviklingen hos VW, BMW og Henkel viser, at selskabernes præferenceaktier i perioder handles med præmie i forhold til selskabernes almindelige aktier.… Læs mere

Gæst
Gæst
2013-05-17 20:58

Glimrende analyse. Vil selv købe i selskabet når jeg får nogle flere frie midler. Hvad med en aktie som wells fargo. Vil du stadig købe den ved nuværende kurs: P/E = 11 ca. K/I = 1.4 … etc.??