Spring til hovedindhold

Mine bedste tips til at komme roligt igennem børskrisen

Foråret 2020 kommer til at gå over i historien… Den hurtigste nedgang siden 1987, og i skrivende stund er OMXC25 nede med ca -30% siden toppen i februar. Det føles forfærdeligt at se sine penge “forsvinde”! Jeg har selv mistet tusindvis af kroner de seneste uger. Derfor vil jeg fortælle, hvad jeg gør for at berolige mig selv i tider med store tab i porteføljen, samt mine tre bedste tips til at håndtere et fald på aktiemarkedet.

Det tog 4 år at komme tilbage efter finanskrisen 2007-2009

Noget jeg gør for at berolige mit eget sind i disse tider, er at se bagud. Hvordan tidligere kriser udspillede sig, hvad man burde have gjort der og hvor lang tid det tog for markedet at komme tilbage på ret køl igen. Jeg har brugt data fra Yahoo Finance og Investing.com til at tracke det amerikanske indeks S&P500.

Toppen 2007

Bunden 2009

Vi var førdst tilbage over 1565 punkter i marts 2013. Det tog altså ca 4 år at komme tilbage til de samme niveauer, som vi hade ved ATH (All Time High) 2007.

Over 300% siden bunden 2009

Det var lidt statistik, som i hvert fald gør mig selv lidt mere rolig. 4 år er ok, og jeg investerer stadig regelmæssigt, så jeg vil også købe ind hen ad vejen. Selvom vi i dag ligger meget i minus siden ATH i februar i år, er vi alligevel oppe siden Finanskrisen.

Hvis vi kigger på, hvordan det så ud den 20. februar i år, altså på toppen, er vi:

+495,3% fra bunden 5 marts i 2009
+216% hvis du gik ind på toppen 9. oktober 2007

Hvis vi kigger på hvordan det så ud den 20. marts i år, altså nu midt i Coronakrisen er vi:

309,17% fra bunden 5. marts 2009
134,8% hvis du gik ind på toppen den 9. oktober 2007

Andre historiske data og lidt om at du ikke kan time markedet

Jeg har skrevet et indlæg, hvor jeg sammenligner det nuværende bjørnemarked med bjørnemarkedet i 1987; du finder indlægget HER. Derudover har jeg tidligere skrevet et indlæg om hvor vigtigt det er at blive i markedet, altså atTIME in the market beats TIMING the market– dette indlæg kan du læse HER.

Mine tre tips for at håndtere en nedgang

1. Gå ikke i panik!
Var du langsigtet for 2 måneder og 30% siden, så burde du også være det nu.

2. Gennemgå din strategi igen
Tag muligheden nu til at mærke efter og kigge din strategi igennem igen. Har du en god diversificering? Hvis du blander f.eks. obligationsfonde og aktiefonde, hvordan ser fordelingen så ud nu – og skal du ændre på noget? Har noget fundamentalt ændret sig ved din strategi? Hvis ikke, så sid stille i båden.

3. Fokusér på noget andet
Hvis du har det hårdt med at kigge i din portefølje – så lav noget andet. Lad være med at udsætte dig selv for det som føles træls. Tag et skridt tilbage og fokusér på det langsigtede og fremtiden – hvad vil du opnå med dine besparelser senere? Husk dit mål.

Håber denne data og mine tips giver dig lidt mere ro i maven.

The four most dangerous words in investing are: This Time It’s Different. – Sir John Templeton

God vind derude. Stay strong, stay home og pas på hinanden!

/Linnéa

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer