Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye blogger Jesper Rangvid

Du kender allerede Jesper Rangvid. Nu kan du også møde ham på Nordnetbloggen. I den forbindelse har vi stillet Rangvid fem hurtige spørgsmål om hans forskning og egen tilgang til aktiemarkedet.

Du er professor i finans ved Copenhagen Business School og beskæftiger dig med makroøkonomi. Hvorfor er det et interessant emne?

Fordi det påvirker os alle. Det finansierer vores velfærdssamfund, og det gør, at vi har den levestandard, som vi har. Det kan også gøre, at folk bliver arbejdsløse eller rige. Og så synes jeg personligt, at vinklen med de finansielle markeder er ekstra spændende.

I din forskning fokuserer du især på de finansielle markeder og makroøkonomien. Hvilken relation ser du mellem disse to?

Makroøkonomien har stor indflydelse på de finansielle markeder, men jeg er ikke den, som siger: Du skal købe DSV-aktier i stedet for Mærsk-aktier. I stedet fokuserer jeg på: Hvorfor er det nogle gange, at stort set alle aktier stiger – og andre gange de falder? Samtidig er det også forventningerne til makroøkonomien, som påvirker de finansielle markeder. Når det går godt i økonomien, tjener virksomhederne mange penge, og så stiger aktiekurserne – og går det rigtig godt i økonomien, så stiger renterne måske en dag.

Nu er det mere end ti år siden finanskrisen i 2008. Hvad kendetegner en finanskrise? Og er vi på vej ind i en ny?

Typisk går noget i den finansielle sektor galt. Men for at det er en krise, skal det have effekt på makroøkonomien. Langt de fleste finansielle kriser har været centreret omkring banksektoren. Det vil sige, at bankerne – eller generelt mere kreditgivningen – har haft det dårligt. Og det var også scenariet under den seneste finanskrise. Der havde bankerne herhjemme og i mange lande et kæmpestort tab. Når bankerne har det dårligt, kan de ikke låne ud. Det betyder blandt andet, at husholdninger ikke kan købe huse, og virksomheder ikke kan investere, og det påvirker den økonomiske aktivitet. Det kan også være andre dele af det finansielle system, der har det dårligt. For eksempel at aktiemarkedet falder så kraftigt, at det udløser et økonomisk tilbageslag. Men langt de fleste gange er det på grund af bankerne, at finanskriser opstår.

Og når det er sagt, så har jeg svært ved at se en finanskrise inden for den nærmeste fremtid. Bankerne har det generelt udmærket i dag. Ikke mindst fordi vi havde finanskrisen i 2008. De er blevet bedre polstret, fordi de blandt andet har vedtaget en masse reguleringer siden finanskrisen. Derfor står de meget bedre, hvilket vi også har set under coronakrisen. Dem, som har haft udfordringer, har været de private virksomheder, som ikke kunne sælge deres varer.

Så jeg ser ikke en nærtstående finanskrise, men man snakker en del om bobler i det finansielle system. Altså at nogle finansielle aktiver ser meget dyre ud, og det er jeg enig i. Men det er svært at se, om man har en boble før bagefter. Hvis vi nu tager Tesla. Er prisen på Tesla en boble? Ja, jeg ved det ikke. Mange mener, det er en høj boble, men Tesla har også en masse gode idéer.

Læs mere om Teslas indeksskuffelse og store kursfald

Kan du huske, hvad din første aktie var?

Jeg har slet ikke enkeltaktier. Så det er meget nemt. Men det skyldes, at jeg mener, at man skal holde en veldifferentieret portefølje. Og i min verden indeholder den mange aktier. Den kan indeholde 20-30 aktier. Og man kunne vælge dem tilfældigt, og det er ikke nødvendigvis dårligt, når vi er oppe i det antal. Men man skal bruge en masse tid på at finde ud af, hvilke 20-30 aktier der er bedst – og det har jeg simpelthen ikke tid eller overskud til. Så jeg køber investeringsforeninger, og jeg tror meget på, at man skal sprede sine investeringer så meget som muligt. Derfor køber jeg ikke investeringsforeninger, der alene handler i danske aktier. I stedet køber jeg investeringsforeninger, som er internationale.

Har din tilgang til aktiemarkedet ændret sig?

Nej, det tror jeg ikke. Nu taler du med en akademiker, og jeg tror ikke på, at jeg kan finde den ene aktie, som de andre ikke har fundet. Der sidder jo millioner af mennesker derude og analyserer aktier. Jeg tror ikke, at jeg kan finde ud af: I dag skal jeg sælge og i morgen skal jeg købe. Og så skal jeg sælge igen i overmorgen, og så skal jeg købe igen dagen efter. Det er alt for dyrt. Der er for mange transaktionsomkostninger. Så jeg er en langsigtet investor. Når jeg køber en investeringsforening, så holder jeg den i forholdsvis lang tid, og så spreder jeg bredt. Du kan måske sige, at jeg er lidt en kedelig investor, for jeg handler ikke hele tiden. Det tror jeg ikke er en speciel god idé.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kenni Nielsen
Kenni Nielsen
2020-09-09 13:58

Det undrer mig meget at han nævner at vi ikke umiddelbart står overfor en finanskrise. Dette er for mig et tegn på uvidenhed. USA har en nationalgæld på 215.000 usd pr skattebetaler. Dette skriger langt væk af gældskrise. Denne krise har intet med Corona at gøre. Den er skabt over de seneste 50 år. Finanskrisen i 2008 var blot et lille bump på vejen. Gælds/valuta krisen kan kun løses på 2 måder: 1. Printe deres valuta i smadder, hvilket vil resultere i hyperinflation og en ny depression, hvilket også vil ramme danmark ekstremt hårdt. 2. stoppe printeren og lade markedet… Læs mere

Casper
Casper
Svar til  Kenni Nielsen
2020-09-09 21:12

Kenni, kalder du Jesper Rangvid uvidende –
Er du helt ok ?

Poul Petersen
Poul Petersen
Svar til  Kenni Nielsen
2020-09-09 22:24

Jeg er med på, at man kan være enig eller uenig med Jesper Rangvids analyse. Men hvis du starter dit indlæg med kalde Jesper Rangvid for uvidende, så skal du nok ikke forvente at resten af dit indlæg bliver taget seriøst af ret mange.

Sidst redigeret 9 Måneder Siden af Poul Petersen
David
David
2020-09-09 19:08

Jeg glæder mig til at følge hans blogs!

Stærkt at få ham med på holdet, Nordnet!