Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye blogger: Nikolai Høgskilde fra Skatteguiden

Skatteguiden er en app, der hjælper lønmodtagere med at få et overblik og kontrol over deres skat. Mange glemmer nemlig deres fradrag, mister overblikket over deres indkomst og studerende farer vild i SU-junglen. Skatteguidens mission er at hjælpe helt almindelige danskere med at komme ud af skattejunglen og op i terrænet, hvor der er overblik og klarhed over reglerne. Som med så mange andre start-ups begyndte det hele med, at der var noget, der var vildt irriterende. Mød Nordnets nye blogger, der har ægte iværksætterblod i årene: Nikolai T.G. Høgskilde,stifter af og direktør hos Skatteguiden.

Hvordan opstod ideen?

Nikolai Høgskilde: Jeg troede, at jeg skulle være den helt store investment banker og tog som ung cand. polit. til London for at gå til jobsamtaler. Men så fik jeg ideen om Skatteguiden, fordi jeg syntes, det havde været vildt svært at overskue alt det med SU og indtægter som studerende. Og så kodede jeg en lille algoritme, som også hjalp mine medstuderende med at holde overblikket og undgå at skulle betale deres SU tilbage – det vi i Skatteguiden kalder for et ”SU-smæk”. Det virkede, og det bed fast i mig. Jeg kunne se potentialet i at hjælpe andre ved hjælp af teknologi. Det blev starten til Skatteguiden, hvor eksistensgrundlaget er at gøre det hele lidt nemmere at være skatteyder.

Nikolai indså hurtigt, at han ikke havde råd til at låne penge til at hyre en masse udviklere for at få Skatteguiden i luften. I stedet smøgede han ærmerne op og købte et værthus. Her knoklede han igennem, og tjente nok til at holde familien flydende, mens han kunne lære alt om skat. Imens fik han meget brugbar praktisk erfaring med at optimere driften af sit værtshus. En erfaring han har taget med sig i driften og udviklingen af Skatteguiden.

Det er 8 år og megen knofedt siden, Nikolai påbegyndte arbejdet. I år gik Skatteguiden i luften med en funktionel app og har i dag næsten 100.000 brugere i alle aldre, hvor den ældste er næsten 100 år. Med egne ord har Nikolai og kollegerne i Skatteguiden egentligt bare bygget et brugervenligt og automatisk integreret bindeled til skat.dk i app’en, som almindelige danskere kan bruge uden hjælp fra en revisor. Nikolai anser det som en demokratisk ret – at alle danskere, uanset indkomst, kan få overblik over og kontrol med deres skat.

Nikolai Høgskilde: Det første vi tilbød i app’en var hjælp til at finde glemte fradrag. En simpel og intelligent løsning, hvor folk bare kunne swipe deres potentielt relevante fradrag, indberette direkte over appen og så få udbetalt pengene direkte til deres NemKonto. Mange glemmer jo fradrag, og går man nogle år tilbage, kan der være pæne beløb at hente for mange helt almindelige danskere. Nogle af vores brugere har hentet over 100.000 kr. i glemte fradrag.

Siden kom servicen ”Tidlig årsopgørelse” og hittet ”SU trackeren”. Sidstnævnte var svaret på de bønner, Nikolai selv havde som studerende. I app’en kan en studerende automatisk se, hvornår grænsen for indtjening er nået, før der sker modregning i SU’en. Pengene kan i stedet indbetales på en pension.

Nikolai Høgskilde: Det er en kæmpe hjælp for de studerende, fordi de løbende kan se, hvornår de nærmer sig indkomstgrænsen, før der sker modregning. I stedet for at tilbagebetale SU, kan de indsætte penge på en pensionsopsparing og få glæde af pengene senere hen i livet. Vi ser det som et kæmpe samfundsmæssigt problem, at de studerende enten vælger at sige deres jobs op eller arbejde mindre slut på året. Det er ikke nødvendigt– og det kan vi gøre bedre!

I pipelinen er der planer om at lave et aktiemodul, hvor der er løbende overblik over depoter, så skatten let kan beregnes, og det bliver visuelt, hvornår det skattemæssigt bedst kan betale sig at ændre i sine depoter. Endvidere er der en ”real time skattetracker” på tegnebrættet, så man hele året kan følge med i sin skat og for eksempel i god tid lægge penge til side til sine pensionsindbetalinger, når topskattegrænsen er nået.

Nikolai Høgskilde: Vi har mange brugbare ideer. Som noget nyt har vi også lavet en service, der hedder ”Følg min skat”. Her kan man se, hvad ens skattepenge går til. Vi tror nemlig på, at vi får det bedste samfund, hvis det både er let at indberette skat og få fradrag, og at alle samtidigt kan se gevinsten ved, at vi alle betaler til fælleskassen. Og det er måske det tætteste, vi kommer på at beskrive hele essensen bag Skatteguiden. Vi er sat i verdenen for at hjælpe så mange danskere som overhovedet muligt og så automatisk som overhovedet muligt, så du som en skatteborger skal bruge så lidt tid som muligt på at få kontrol over din skat og økonomi- og bakke op om skattesystemet.

Skatteguiden er gratis at bruge (den er blandt andet finansieret af midler fra Innovations- og Vækstfonden og partnerskabsaftaler). Medarbejderne består af udviklere, skatteeksperter, marketing- og kommunikationsfolk samt produktspecialister.

Og værtshuset? Ja, det ejer Nikolai fortsat, nu med en partner, der driver stedet til hverdag.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2021-11-27 11:51

Som du skriver Nikolai Høgskilde har i mange brugbare ideer. Her er en ny service: “Tak For Pengene” her kan man følge alle dem der får gratis penge fra staten og som ikke betaler til fælleskassen!