Spring til hovedindhold

Mørke skyer på aktiemarkedet er helt normalt, men solen kommer altid igen

På aktie- og obligationsmarkederne er der dage med solskin og dage med skyer. Det er helt normalt, og historisk er markederne altid kommet tilbage. Sker det denne gang, og hvilke muligheder kan opstå undervejs?

Hej sol – skin på mig!
Sky, sky – gå din vej!
Solen er bedst til sjov og leg.
Hej sol – skin på mig!

Kender du sangen fra filmene med Lille Per? Den passer meget godt nu, fordi de fleste af os bedre kan lide solskin end gråvejr. Men på aktie- og obligationsmarkederne er der desværre både dage med solskin og dage med skyer. Det er helt normalt, og i 2022 har det været meget skyet indtil videre.

I dette blogindlæg vil jeg se tilbage på historiske perioder med skyer, og hvordan markederne altid er kommet tilbage fra svære perioder. Mit bud er, at det nok også sker denne gang, og at nye muligheder opstår undervejs.

Afkastudvikling år til dato (16. juni 2022) – 3 år og 5 år:

Kilde: nordnet.dk.

Stort set alle aktivklasser har i 2022 leveret negative afkast. Det fremgår af de lyseblå søjler i figuren ovenfor. Figuren viser også, at det kun er iShares Oil & Gas Exploration, der har givet positivt afkast i 2022 med 51,49%. Hvis vi kigger på henholdsvis tre og fem år, har alle aktiekomponenter leveret positivt afkast på mellem 12,69% (Nye Markeder) og 119,36% (Nasdaq 100).

Obligationer, som normalt bidrager til at nedbringe risikoen i en portefølje, har haft det meget svært, og ingen af de fire obligationsløsninger i tabellen har leveret positivt afkast de seneste fem år.

Blandede fonde har også haft det svært de seneste fem år, fordi obligationsandelen har trukket ned.

Historiske kriser på aktiemarkedet

Store aktiefald er uungåelige og forekommer engang imellem. Men ofte er det, når alle andre er bange, at man skal være modig og købe aktier. Nedenfor ses årlige afkast på indekset S&P 500 tilbage til 1929. Selvom der er nogle grimme, røde nedturssøjler, er der heldigvis markant flere grønne. Figuren viser også, at der findes få perioder, hvor der i flere år i træk kommer negative afkast. Under den store depression i 1930’erne havde aktiemarkederne det meget svært, og aktier faldt kraftigt i både 1929, 1930, 1931 og 1932.

Årlige afkast på S&P 500 fra 1928 til juni 2022:

Kilde: Egen tilvirkning.

Aktier har været en super investering langsigtet

Grafen nedenfor viser tydeligt, at aktier langsigtet har været super godt at investere i – også selvom S&P 500 er faldet meget i 2022. De røde områder viser tidligere amerikanske recessioner, og man kan se, at markederne har rettet sig igen hver gang. De fleste gange før en recession slutter. Konklusionen må være, at markederne ofte tager forskud på både sorger og glæder.

Kursudviklingen på S&P 500 fra 1970 til juni 2022:

Kilde: Egen tilvirkning.

Historisk renteudvikling

Renterne er steget markant i hele verden de seneste seks måneder. Selv Japan har nu positive renter på sine 10-årige statsobligationer for første gang siden 2016.

Du kan se globale statsrenter her.

Kursgraf på 10-årig amerikansk statsobligation fra 1970 til 2022:

Kilde: Egen tilvirkning

Som det fremgår af ovenstående graf, er renten steget markant i USA i 2022, men stadig på lavere niveauer, når vi ser tilbage til 1970.

Hvordan har markederne klaret sig med stigende renter?

Aktie- og obligationsmarkederne er pt. meget nervøse for stigende renter og muligheden for en recession. Som det fremgår af grafen ovenfor, er det igen ikke unormalt. Men hvordan har aktiemarkedet historisk klaret sig i perioder med stigende renter?

Indekseret kursudvikling på S&P 500 i 1970’erne med kraftigt stigende renter:

Kilde: Egen tilvirkning.

I 1970’erne oplevede verden kraftig inflation og meget stigende renter. Jeg husker selv mine forældre tale om, at de betalte over 20% i rente på deres boliglån i den periode.

Som det fremgår af afkastgrafen ovenfor, var 70’erne 10 meget svære år for aktierne, hvor både inflationen og renterne steg. Det største fald kom i starten af perioden, hvilket også er det, man må forvente, fordi alle her skal vænne sig til en ny situation.

Om aktier også kommer til at få det svært i de kommende 10 år, tror jeg næppe. Men det 70’erne viser tydeligt er, at vi skal have styr på inflationen hurtigt igen og sikre, at der kommer ro på rentestigningerne. Ellers kan det blive nogle meget svære år som aktieinvestor.

Så jeg håber, at solen snart kommer frem igen 🙂

Comeback til både aktier og obligationer

De seneste fem år har næsten ingen investorer hos Nordnet investeret i obligationer, fordi det forventede afkast var meget lavt. Men nu begynder vi igen at se en vis interesse.

Mange traditionelle pensionsporteføljer og banker følger en klassisk fordeling af aktier og obligationer (fx 60/40), og jeg mener nu, at det ser spændende ud, fordi der reelt er mulighed for at få afkast på obligationer igen. Hvis du er nysgerrig efter mere om obligationer, kan du også læse mit blogindlæg fra maj 2022 her: Fra minus til plus – sådan undgår du negative renter med obligationer.

At der igen er gode muligheder at få på obligationsmarkedet, fremgår af de tre grafer herunder. Både når man kigger på statsrenter, nye markeder og US-kreditobligationer.

Rentesatser på forskellige typer obligationer pr. 13. juni 2022:

Kilder: Investing.com, www.wsj.com og www.worldgovernmentbonds.com

Eksempel på gennemsnitligt årlig afkast ved en blandet afdeling 60/40 de næste 5 år:

Forventet årligt afkast
Aktier7%
Sikre obligationer2%
Investment Grade obligationer3%
High Yield obligationer5%
Nye Markeder Obligationer6%

Tabellen er lavet med udgangspunkt i historisk langsigtet aflast på aktiemarkedet og effektive rentesatser på obligationer i nuværende marked. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Eksempel på en klassisk portefølje med en 60/40 fordeling af aktier og obligationer:

Det forventede årlige afkast med ovenstående forudsætninger er 5,8% før skat og omkostninger. Jeg kan desværre ikke garantere noget afkast i fremtiden, og jeg ved heller ikke, hvad der sker på aktie- eller obligationsmarkederne. Men jeg tror på, at solen kommer frem og skinner igen.

En nem måde at komme i gang med både aktier og obligationer

Hvis du også tror, at solen snart kommer igen, og en god blanding af aktier og obligationer lyder interessant for dig, så kan du se nærmere på vores nye løsning, der hedder Nordnet One.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer