De seneste ugers kursbevægelser i en stribe danske C25-aktier afspejler i den grad, hvor nervøst og usikkert aktiemarkederne er under overfladen.
Over de seneste måneder er vi gået fra aktiemarkeder med små daglige bevægelser, typisk positive, til et nervøst aktiemarked med kæmpestore daglige udsving både op og ned.
Et godt eksempel fra den forgangne uge er regnskabsaflæggelse for Ambu, hvor aktien ved offentliggørelsen blev sat næsten 10 pct. ned for at slutte dagen i et solidt plus. Aktien er meget shortet af amerikanske hedgefonde, og det er en velkendt advarsel om, at alt kan ske.
Efter det store kursfald, lige efter regnskabet, så flere fonde antageligt deres snit til at begynde at opkøbe billige Ambu-aktier for at afdække deres shortpositioner. Men hvis de alle gør det samtidig, så stiger aktier selvfølgelig markant. I hvert fald var resultatet, at Ambu-aktien sluttede blandt ugens bedste med et plus på 14 pct. Aktien er dog, næsten efter enhver målestok, fortsat meget dyr.
Et andet eksempel er Vestas, som kom med et skuffende regnskab, der også peger i retning af et svagt 2022. Aktien startede svagt efter regnskabet, men også den sluttede ugen meget solidt med et plus på 13 pct. Vi har beholdt aktien i porteføljen, og vi har aktuelt et mindre plus på aktien. Vi er dog på ingen måde begejstrede over ledelsens 3. kvartalsudmeldinger.
Vi beholder aktien af to grunde:
For det første testede den lige efter regnskabet en teknisk støtte, som går tilbage til sidste efterår. Og for det andet forventer vi, at de meget høje energipriser og den tiltagende energikrise vil løfte aktivitet og lønsomhed hos de grønne energiudstyrsproducenter.
Porteføljen er på det seneste ramt af to kortsigtede hændelser
Vores post i Alm. Brand er blevet sat tilbage under den aktuelle handel med tegningsretter, hvor Alm. Brand gennemfører en kapitalforhøjelse til at skaffe ny kapital til købet af Codan. Ikke overraskende har det lagt et pres på aktien, at der skal handles så mange tegningsretter. Vi ser det imidlertid som noget, der vil være overstået efter den 24. november, hvor handlen med tegningsretter slutter.
Vi ser to positive forklaringer på dette: For det første er det bemærkelsesværdigt, at køberne af tegningsretter i denne uge stort set alene har været udenlandske finanshuse. De ser altså en god deal i tegningsretterne. Efter Danske Bank har største nettokøbere været SEB, Credit Suisse, JP Morgan, Societe Generale og UBS. Til gengæld har største nettosælger været Nordnet, der typisk formidler for de private investorer.
For det andet tegner det offentliggjorte prospekt i forbindelse med kapitalforhøjelsen et solidt billede af udviklingen i Codan Danmark, samt i de underliggende nøgletal. Efter kapitalforhøjelsen er det vores klare forventning, at den nye sammenlagte Alm. Brand aktie vil begynde en stille og rolig fremgangsperiode.
Virogates faldt ganske meget i denne uge især efter en forsinket melding fra det europæiske lægemiddelagentur, EMA, om en eventuel godkendelse af svenske Sobis præparat Anakin til behandling af meget syge Covid-19 patienter. Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er en godkendelse fra EMA ekstrem vigtig for Virogates, fordi behandling med Anakin, som har vist overbevisende resultater i kliniske forsøg, skal kobles sammen med Virogates’ subratest, der identificerer, om syge med Covid-19 vil udvikle et alvorligere sygdomsbillede.
Sagen var oprindelig sat på dagsordenen på et komitémøde i oktober, men blev det udskudt. Novembermødet har netop været afholdt uden nyt, og nu er forventningen en afklaring til december. Sagen er den, at Anakin allerede er godkendt til andre behandlinger, så bivirkninger og effekter skulle allerede været klart afdækket. Vores forventning er fortsat, at der vil komme en godkendelse, ikke mindst fordi smittebølgerne nu igen hærger verden, og derfor er der i den grad brug for det nye kombinationsprodukt.
I den netop udsendte kvartalsmeddelelse, oplyses at ”ViroGates is still awaiting the result of the EMA evaluation of suPAR-guided Anakinra treatment, that was initially expected in October. ViroGates is supporting relevant parties in the EMA process, but is not directly involved.” Sobi er altså for tiden fortsat i intensiv dialog med EMA.
At aktien blev sat så meget ned i denne uge, skyldes efter vores vurdering den ringe likviditet i aktien. Selvom den blev handlet mere end normalt, så blev der i ugens løb kun handlet for lidt over 5 mio. kr. Virogates aktier. Vi ser aktien som markant undervurderet på det aktuelle leje, selvom de underliggende risici i aktien selvfølgelig også er steget noget.
Morten W. Langer
Prøv Økonomisk Ugebrev FORMUE med handelsbeskeder på SMS og mail her. Første måned 1 kr.