Spring til hovedindhold

Når vi rammer bunden

Mange investorer sidder i disse dage og kigger på markederne, og mange har måske svært ved at finde hoved og hale i den måde, markederne reagerer på i øjeblikket. Men hvad gør vi så? Jakob Holck, Head of Business Management i Nordnet, tager et kig på situationen.

Nogle vælger at sælge ud af deres porteføljer, sætte sig på hænderne og være klar til, at tingene vender igen. Andre beholder deres positioner og rider stormen af. Måske overvejer de at købe op i deres beholdning, når de føler, at tiden er rigtig.

Så er der dem, som handler på de nedadgående markeder. Det gør de ved at købe op i produkter, som stiger i faldende markeder. Til eksempel kan nævnes ”Bear-certifikater” og ”Mini Futures”. Det er dog et område, som er forbundet med risiko – specielt fordi disse positioner kan geares og derved har en større risiko, end hvis man købte den rene position.

Jeg er sikker på, at der er mange holdninger til, hvornår vi rammer bunden, og tingene skal normaliseres igen. Det vil jeg undlade at gøre mig klog på. Men det jeg som investor skal overveje, er, hvordan jeg kommer i markedet igen. Skal jeg placere kontanter, skal jeg skifte ud i mine positioner eller skal jeg blot holde, hvad jeg har og vente på, at det stiger igen?

Defensive aktier

Nogle vil nok vælge at kigge på defensive aktier og stille og roligt købe lidt ind i denne type. Defensive aktier har typisk mindre udsving – både når det gælder faldende og stigende markeder. Derfor kan det det være en god, og forsigtig måde at komme tilbage i markedet på. Defensive aktier er typisk medicinal-, og forbrugsrelaterede aktier også kendt som stabilt forbrug, som er mindre afhængige af konjunkturerne. Det vil typisk være aktier som Novo Nordisk, Coloplast, Chr. Hansen, Ørsted, Royal Unibrew, William Demant og Carlsberg. Altså virksomheder som vi, uagtet de store udsving, stadig har behov for i samfundet. Med andre ord: varer, som vi er afhængige af også i en krisetid. Det kan være medicin, kommunikationstjenester, IT, energi og fødevarer.

Cykliske aktier

I modsætning til de defensive aktier, så har vi de cykliske aktier, der er mere følsomme over for konjunktursvingninger. Her kunne der være tale om f.eks. transport, luftfart, bilsektoren og luksusgoder.

Cykliske aktier er kendetegnede ved, at når økonomien går dårligt, er disse udgifter nogle af de første ting, forbrugerne skærer ned på. Eksempler på aktier, som er cykliske, kunne være A.P. Møller, DSV, Pandora, Rockwool og Vestas.

Investeringsforeninger

Andre investorer vil måske vælge at kigge mod investeringsforeninger, som i sig selv giver en god spredning af risiko. Her kan du passende kigge på vores Screener for investeringsforeninger, som kan hjælpe dig med at sortere på blandt andet Morningstar-rating, risiko/afkast indikator, lav CO2, spreads, omkostninger (ÅOP), bæredygtighed og historiske afkast.

I vores investeringsforenings-univers vil du også kunne finde foreninger, som har deciderede investeringsstrategier inden for defensive aktier, lav volatilitet eller stabile aktier.

ETF’er

ETF-markedet er også en måde at opnå en god spredning på. Man kan her med fordel benytte sig af vores Screener på ETF-markedet. Den kan hjælpe dig med blandt andet at selektere ud fra Morningstar-rating, omkostninger, risiko/afkast indikator, bæredygtighed, lav Co2, spreads, forskellige sektorer, som f.eks. biotek, energi, infrastruktur, kommunikation og meget andet.

Nogle investorer vil helt sikkert også bruge den tilgang, at man drypvis øger sine investeringer, i takt med at markederne vender. Man lægger altså ikke alle pengene i markedet med det samme, men man fordeler dem i stedet for over en længere periode. Historien viser, at det kan være utroligt svært at time sig ind og ud af markedet – man rammer sjældent hverken bund eller top. Derfor kan denne tilgang være en forsigtig måde at begynde at gå i markedet på igen.

Vi kan i Nordnet se, at en del kunder har købt op i Nordnet Smart 5, som har et afkast på -6,62 % år til dato. Det er en god måde at opnå en simpel portefølje med stor spredning, forsigtig risiko og løbende rebalancering. Smarte Porteføljer indeholder eksponering til stort set alle større indeks i verden – det gælder både på aktiesiden, obligationssiden og ikke mindst over i alternativer. Det betyder, at man opnår en global eksponering på mange forskellige aktiv-typer. Smart 5 har det overordnede mål at give en lav risiko på porteføljen, forklaret ved et risikomål på 5. Fordelen ved Smart 5 er, at den automatisk rebalancerer porteføljen løbende, således at man altid har den ønskede risiko på produktet.

De ledende aktieindeks er faldet med mellem 20-30 % år til dato. Hvilket jo naturligvis gør det ekstra svært at være rendyrket aktieinvestorer i disse tider.

/Jakob Holck

Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål og udgør således ikke investeringsrådgivning eller –anbefaling.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse og er ikke tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg.

Du bør altid rådføre dig med egne professionelle rådgivere vedrørende beslutninger om dine investeringer, således at disse afstemmes i forhold til dine konkrete forhold, herunder risikoprofil og økonomiske forhold.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-03-18 22:25

Hvordan har Jeres SMART15 klaret sig i år?
Den består jo ikke af 100% aktier.
Når I oplyser at ledende aktieindeks er faldet med 20-30% så er den vel faldet betydeligt mindre?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-19 11:24

Hej Daniel!

Smart15 har samme risikoprofil som MSCI ACWI, altså et 100% aktie index.
Men som du rigtigt nok skriver indeholder det også andre aktiver som fx ejendomme, valuta, råvarer, obligationer ect.
Man kan konstatere at stort set alle aktiver er under beskydning i disse tider.

Derfor er min pointe med blogindlægget, at vi kan se, at vores investorer ønsker at være forsigtige og derfor lægger sig ind i Smart5 pt. Smart15 har et negativt afkast ÅTD på 29,1%.

Venlig hilsen
Jakob, Nordnet

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-19 20:50

Hej Jakob,

Tak for svar.
Men hvorfor performede SMART15, så væsentligt dårligere end de 26,7% som MSCI ACWI leverede.

Umiddelbart så lyder det jo næsten som om, at man mister en del af afkastet imod at man påtager sig den fulde risiko.
– Det lyder ikke som en god forretning for den potentielle investor.

Er der noget jeg overser i min antagelse?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-03-31 14:28

Kan I uddybe Jeres svar Nordnet?

Gæst
Gæst
2020-03-22 12:42

Vil det være bedst at putte penge i nogle af de ETF er der er faldet mest eller skal man holde sig til dem der stadigvæk er grønne ?