Spring til hovedindhold

Nedtur: Så kom markedet tilbage til virkeligheden

Vi har de seneste tre uger varslet, at aktiehimlen blev sortere og sortere. Signalerne på en midlertidig aktietop er stadigt tydeligere i form af inflationsforventninger og forventninger til flere renteforhøjelser.

Dette indlæg er markedsføring

Vi har de seneste tre uger på denne plads varslet, at aktiehimlen blev sortere og sortere. Signalerne på en midlertidig aktietop blev stadig tydeligere i form af inflationsforventninger, der igen steg kraftigt, og forventninger til langt flere renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank end tidligere forventet.

Vi har tidligere påpeget, at de implicitte markedssandsynligheder nu peger på yderligere 6-7 renteforhøjelser frem til næste sommer, og dette billede blev bekræftet af FED-chef Powells tale ved Jackson Hole-mødet fredag eftermiddag dansk tid.

Markedet havde tydeligvis håbet, at han ville glatte lidt ud og komme med nogle udtalelser om, at der nok ikke kom så mange renteforhøjelser alligevel, og at FED ville være datadrevet i rentebeslutningerne.

Men det var slet ikke det, han sagde. Skåret helt ind til benet sagde han, at der kunne være ”a lot of pain” forude. Han indikerede altså udsigten til et smertefuldt forløb, underforstået med mange renteforhøjelser.

Der gik da heller ikke længe, før markedet begyndte at reagere: Den styrende amerikanske S&P Future kørte ned med næsten 4% fra kl. 16 til kl. 22 dansk tid. Det toneangivende tyske aktieindeks, DAX Future, faldt 3%.

Copenhagen Benchmark dykkede kun 2%, men det lukkede også midt i nedturen. Så der er et negativt efterslæb, der skal indhentes mandag formiddag. Bavarian var største taber med et kursfald på 11%, og Pandora dykkede med 5% med udsigt til yderligere fald i privatforbruget. Også Mærsk og DS Norden fik fredag store kurshug.

Overordnet betyder Powells rentemelding, at der nu er udsigt til, at det skrøbelige makroøkonomiske billede væltes omkuld af en stribe renteforhøjelser i USA og Europa. Netop den øgede sandsynlighed for en europæisk og amerikansk recession vil sikkert sætte især de konjunkturfølsomme aktier yderligere ned.

Eksempelvis blev det vigtige Dow Transportation Index fredag sat hele 4% ned efter en optimistisk test af det lange 200 dages glidende gennemsnit.

Vi forventer, at de store tabere den næste måneds tid bliver transport, industri og cykliske forbrugsvarer. Også bankaktierne står i farezonen, hvis recessionen for alvor folder sig ud.

Det forunderlige ved fredagens markedsreaktion var, at også flere af de store dyre healthcare- og tech-aktier blev sat overraskende meget ned. Med den øgede sandsynlighed for en recession taler sandsynligheden for faldende lange renter. Og det har historisk understøttet de dyre stabile aktier.

I første omgang har de store investorer sandsynligvis travlt med en generel risk-of manøvre, hvor de reducerer deres aktierisiko på hele paletten. Men efter vores vurdering giver det nogle interessante købsmuligheder i de store og stærke healthcare-, biotech- og tech-aktier.

På det danske marked var billedet uensartet. Genmab, Coloplast og Lundbeck klarede sig gennem fredagen med meget små kursfald, men til gengæld var der store kursfald til GN Store Nord, Demant, ChemoMetec, Zealand, cBrain og ALK-Abelló. Blandt disse aktier har vi tre i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og to af dem planlægger vi at beholde, fordi vi ser dem som meget stærke langsigtede papirer.

Generelt har vi over de seneste uger skruet meget ned for den samlede risiko i porteføljen. Vi har kun 78% af kapitalen placeret i aktier, og hertil kommer, at vi har shortet det tyske DAX-indeks med knap 10% af kapitalen. Netto betyder det, at vi har en overordnet aktierisiko på 67% af den samlede kapital.

Vi har en formodning om, at Porteføljen den kommende tid vil klare sig betydeligt bedre end det generelle marked. Hertil kommer, at vi vil fortsætte med at nedbringe den samlede aktierisiko ved at foretage yderligere salg i starten af ugen.

På den korte bane er det meget vanskeligt at se, hvad der skal drive aktiemarkederne op. Vi ser i bedste fald flade til let sivende markeder herfra med en rotation ud af de konjunkturfølsomme papirer over i mere stabile aktier.

Bankaktier vil uden tvivl blive hjulpet af stigende korte renter, der giver mulighed for at øge deres udlånsrenter. Men begynder der at komme klarere recessionstegn, vil bankaktierne få hug på den konto.

Generelt ser vi fremad en betydelig styrke i de bedste healthcare-aktier og stabile forbrugsvarer, som eksempelvis Carlsberg og Royal Unibrew, samt i forsikring som Alm. Brand, Tryg og Topdanmark.

På den lidt længere bane skal vi holde øje med inflationsforventninger og markedssandsynligheder for FED-renteforhøjelser. Lige nu går det den forkerte vej, men der kan komme en ændring meget hurtigt, hvis Powells udmelding i sig selv tager lidt damp ud af økonomien.

PrøvØkonomisk Ugebrev FORMUEmed handelsbeskeder på SMS og mail. Første måned 1 kr.

Materialet er produceret af Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, og skal anses som markedsføringsmateriale. Nordnet tager forbehold for nøjagtigheden af de angivne informationer. Nordnet modtager provision fra Økonomisk Ugebrev. Se alle satser her.

Historiske og tidligere afkast og/eller kursudviklinger kan ikke anvendes som pålidelig indikator for fremtidige afkast og/eller kursudvikling, og der vil altid være en risiko forbundet med at investere. Tegning af andele bør ske på baggrund af prospekt og central investorinformation. Informationen findes på portfoliomanager.dk.

Materialet indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Morten W. Langer, Økonomisk Ugebrev, har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 29. august 2022 kl. 09:00.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales i materialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet. Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer