Spring til hovedindhold

Mød Nordnets nye blogger Nikolaj Holdt Mikkelsen

Nikolaj Holdt Mikkelsen har mere end 24 års erfaring i den finansielle sektor. En række af disse år arbejdede han som chefanalytiker hos Morningstar, men i 2019 valgte han at gå solo som uafhængig investeringsrådgiver. På Nordnetbloggen kan du nu få hans skarpe blik på investering.

Du har dit eget rådgivningsfirma, hvor du til daglig rådgiver kunder om investering- og formueplanlægning. Hvad er det bedste investeringsråd, du nogensinde selv har fået?

Det bedste råd er at blive i markedet. Du kan ikke styre markederne, men det vigtigste er at være investeret, for det er der, du opnår afkastet. Samtidig viser historikken, at finansmarkederne hurtigt genvinder fodfæstet og dermed tabene. Vi så det også under finanskrisen. Der så vi større kursfald, så det tog længere tid, men det blev genvundet. Vi har også haft IT-krisen, den europæiske gældskrise og nu har vi så COVID-19, og mønsteret er næsten identisk. Så du skal være investeret i stedet for at navigere ind og ud af markedet.

Du skal altså være tro mod din investeringsstrategi. Netop dét skaber værdi og afkast på den lange bane – ellers får du desværre ikke noget afkast, hvilket er blevet endnu mere udtalt i de seneste år, fordi renten er faldet og faldet. Dengang vi havde finanskrisen, var renten noget højere, end den er i dag. Derfor havde du faktisk et alternativ dengang. Det har du ikke i dag.

En sund investeringsstrategi skal ligesom ægteskabet eller parforholdet holde i medgang og modgang. Vi ved alle, at det er nemt at være grådig, når det går op, men det er, når det går ned, at den virkelige test kommer – og det er der, strategien skal fastholdes.

Hvilke trends, ser du, vil forme fremtidens investeringer?

Der er ingen tvivl om, at der er store trends i øjeblikket. Der er en bevægelse væk fra de aktivt forvaltede investeringsforeninger. I disse investeringsforeninger sidder en porteføljerådgiver, som prøver at slå markedet. Aktive fonde er ofte dyrere, men især i udlandet er man nået til den erkendelse, at porteføljerådgiverne simpelthen ikke kan slå markedet. Pris og kvalitet hænger ikke sammen, og derfor stemmer investorerne med fødderne og siger: ’Så vil vi ikke betale”. Derefter søger de over i det åbenlyse alternativ, som er indeksering. Her ”nøjes” investorerne med markedsafkastet, men på bundlinjen er det ofte et langt bedre valg i form af højere afkast. Hvorfor betale dyrt for, at porteføljerådgiverne prøver på at slå markedet?

Herhjemme går det trægt, men vil med tiden også accelerere. Trægheden handler i min optik om bankernes forsøg på at fastholde indtjeningen i de dyrere aktive fonde. De vil trække den så længe som overhovedet muligt, men bevægelsen er startet. I udlandet startede trenden på aktiefondene, og nu ser vi i højere grad en konkurrence på nogle af obligationsfondene.

Trenden er altså kort sagt: Lavere omkostninger og større fokus på kvalitetsfonde – investeringsprodukter, som leverer det, de siger.

Kan man tale om en optimal porteføljesammensætning? Hvordan ser sådan en ud?

Vi har dette rentescenarie, hvor vi har nul- eller minusrenter. Det betyder, at hvis du vil have et afkast, skal du over i mere risikable aktiver primært aktier eller aktiefonde. Omvendt skal du heller ikke have så mange, så du ikke kan sove om natten. Den optimale portefølje er den, hvor du tager præcis så meget risiko, som du kan tåle – og hellere for meget end for lidt. Ellers får du ikke noget afkast. Dertil handler det om: ”Hvad er den rigtige fordeling for mig?”, og herefter skal porteføljen opbygges med nogle gode komponenter af både aktier og obligationer. I den optimale portefølje er det vigtigt, at du absolut ikke betaler mere end højest nødvendigt, og at du har tilpas mange risikable aktiver. Det er vejen frem.

Kan du huske, hvad din første investering var?

Husker jeg rigtigt, var det tilbage i midt 90’erne i et selskab, som hed EDB Gruppen. Jeg mener, at det var min første aktie. De er ikke på børsen i dag, og jeg husker ikke, hvad der blev af det, eller om det var en god eller dårlig investering. Jeg havde faktisk også nogle obligationsfonde fra en af de danske investeringsforeninger. Dengang var renten højere, end den er i dag.

Har din tilgang til investeringer ændret sig gennem årene?

Ja, det har den. Grundlæggende mener jeg ikke, at du skal købe og sælge aktier særlig ofte. I stedet skal fokus være på en solid og robust investeringsstrategi. Derudover viser erfaringen, at hvis du ser på alle aktierne i aktiemarkedet, så er det relativt få aktier, som trækker størstedelen af afkastet. Det vil sige, at hvis du sidder med 5-20 aktier, så er det selvfølgelig super, hvis du rammer dem, som trækker, men der er meget stor risiko for, at du har de andre. Derfor skal du ikke sidde med smalle aktieporteføljer. Du skal i stedet købe ind i de brede strategier, hvor du med stor sikkerhed også har morgendagens vindere.

Gennem årene er jeg også blevet mere bevidst om, at omkostningerne er det parameter, som betyder allermest for det fremtidige afkast. Des billigere desto større afkast. Det strider jo ofte imod folks intuition, for ofte tror man, at det dyre er godt, men når man taler investering, er det lige omvendt. Det er yderligere blevet forstærket, fordi renten er lav nu. Dertil kan de aktivt forvaltede investeringsforeninger, som stadig dominerer det danske marked, simpelthen ikke levere varen og kontinuiteten mangler. De gør det godt i et år, og så klarer de sig dårligt i to. Det er svært at navigere i for de fleste investorer. Som modstykke til dette kommer hele ETF-universet, som er et billigt og godt alternativ. Hvis du gerne vil overvægte vækstaktier eller kvalitetsaktier, er det en billig og bekvem mulighed. Her undgår du at sætte det hele over styr, fordi en porteføljeforvalter valgte de forkerte kvalitetsaktier.

Så til allersidst: Hold omkostningerne nede, køb og behold i det lange seje træk, hold fast i strategien, ud med de fleste porteføljeforvaltere og brug overvejende ETF’erne. Det er vejen til et højere afkast.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer